Witamy !

[A] Tuleje resorów

Re: Tuleje resorów

Postprzez Kowal_80 » 18 kwi 2011 19:21:57

dzis zabrałem sie za robote. okazało sie,ze przednie tuleje resoru sa chyba jeszcze fabryczne i mimo,ze pochodza z 1754 r.p.n.e. to sa w doskonałej kondycji. tylnie natomiast,z racji ich wykonania,nie istniały,lub istniały w sladowych ilosciach. miałem zakupione nowe,ale jako ze jest to badziew to zostały wetkniete tylko na pare dni. chyba nie lada łeb zadedykował je do auta terenowego. sama guma,ktora mozna wyginac jak condoma. zaro metalu. dlatego tez padło na tuleje z bugatti 126p. narazie Frocia stanela na "prezerwatywach" gdyz jest potrzebna na codzien do jazdy. z dawcy zostały wymontowane tylne wieszaki resorów i jutro beda dorabiane pod maluchowskie tuleje. w czwartek montarz. mysle,ze na tym patencie przebuja sie troche.
dziekuje wszystkim,ktorzy wypowiadali sie w temacie. bardzo jest to pomocne.
pozdrawiam
Kowal_80

Re: TYLNIE ZAWIESZENIE

Postprzez adrianee36 » 25 kwi 2013 21:15:04

a ja wiem co :D masz resory z tyłu i wywalone gumy , mam to samo, tylko jak bedziesz zmieniac to na poliuretan, bo zwykłe gumowe za 4zł to sa na kilka miesiecy .
adrianee36
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 9
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: TYLNIE ZAWIESZENIE

Postprzez JJKILLER » 25 kwi 2013 21:59:26

adrianee36 napisał(a):a ja wiem co :D masz resory z tyłu i wywalone gumy , mam to samo, tylko jak bedziesz zmieniac to na poliuretan, bo zwykłe gumowe za 4zł to sa na kilka miesiecy .

Eeee. Ja mam za 1.50 od Żuka i rok im już mija :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Postprzez adrianee36 » 26 kwi 2013 20:18:07

chyba z asfaltu nie zjeżdżasz :P
adrianee36
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 9

Postprzez JJKILLER » 27 kwi 2013 12:02:00

adrianee36 napisał(a):chyba z asfaltu nie zjeżdżasz :P

Nawet z parkingu się nie ruszam :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35

Postprzez seba314 » 17 lip 2013 08:46:00

witam wszystkich forumowiczow.
dawno nie odwiedzalem tego forum z racji pozbycia sie frontery i zakupu terenowki innej marki ale w rodzinie jedna frota wciaz jezdzi.
od czasu do czasu cos tam pogrzebie przy niej, w ramach pomocy. ostatnio zakupiony zostal zestaw poliuretanow na tylne resory razem z szaklami w wersji ze smarowaniem firmy ironman4x4. oryginalne wieszaki trzeba bylo wymienic ze wzgledu na mocno skorodowane sworznie, ktore szybko niszczyly tylne tulejki resorow, poprzednio zamontowane gumowe oryginaly z serwisu aukcyjnego na a...., przednie tuleje tez wymienione, zakupiono wszystko jako jeden zestaw za 440 pln z kurierem czyli przednie i tylne tuleje oraz szakle z kalamitkami, niestety ten producent nie oferuje poliuretanu na przednie zawieszenie wiec pozostalo oryginalne :D
seba314
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Zachodniopomorskie

Re: [A] Tuleje resorów

Postprzez nesfor » 17 gru 2013 11:48:39

troche odgrzebie suchara,
znazlem taki komplecik http://poliuretany.olkusz.pl/pl/opel-fr ... zenia.html

ktos to uzywa, jaka wybral twardosc czy problem z montazem byl ? Na czarnym duzo glosniej jest ?
Opel Frontera B long 3.2 2000 LPG
nesfor
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 2
Województwo: Pomorskie

Postprzez jrzeuski » 17 gru 2013 12:48:56

Taki zestawik (tylko, że do A) leży u mnie na półce, bo ani jednej tulei nie udało się garażowymi metodami wydobyć. Za to połamałem sobie duże imadło przy próbach wyciśnięcia tulei :( Także nie powiem jak się na tym jeździ. Natomiast do wymiany w warsztacie z solidną prasą trzeba doliczyć drugie tyle i wtedy oceń czy warto.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez nesfor » 17 gru 2013 14:31:54

prasa typu 'SAM' o nacisku 4T to chyba styknie, jak nie to bede mial dostep do 8t .. jak mi sie uda to dam znac
Opel Frontera B long 3.2 2000 LPG
nesfor
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Postprzez jrzeuski » 17 gru 2013 14:48:54

Jak Ci się uda, to może też się skuszę i przyjadę z kompletem wahaczy, tulei oraz smarem na bazie chmielu :mrgreen:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Re: wymiana tulejrk resorów

Postprzez hater » 27 gru 2013 11:12:08

Łuksik napisał(a):Witam dasz rade bez zadnych specjalnych narzedzi przerabialem to juz dosc dawno ale jescze dobrze pamietam ze operacja jest banalnie prosta.Dzwigasz auto do góry za rame i drugi lewarek pod dyfer z tyłu (oczywiscie) odkrecasz co jest do odkrecenie puszczasz wieszaki ale nie zapomnij o drugim lewarku bo inaczej spadnie w cholere i problem potem wymien tuleje przednie wychodza bez problemu oczywiscie troche siły musi byc uzyte z tylnimi tez nie ma wiekszych problemow.Jak bedziesz skrecał to zacznij od przodu bo inaczej jest ciezko i tu przyda ci sie jeszcze jeden zwykły lewarek taki rozkrecany typ jak w fiacie uno on jest potrzebny do wypchniecia resora do przodu tak aby trafił w swoje miejsce i jak juz bedziesz mia wszystko na swoim miejscu to montujesz wieszak i po sprawie a i jeszcze potrzebne kliny noie zapomnji bo inaczej to palce polamane na 100% zanim odkrecisz tylne wieszaki wbij te kliny miedzy bo inaczej klepnie w rame i ciezko potem jest go odciagnac w dól to chyba na tyle bo sie rozpisalem zycze powodzenia.

Witam,
odgrzewam nieco kotleta z powodu konieczności wymiany tulejek także u mnie. Prawdopodobnie zdecyduję się na poliuretany (w aucie do ścigania miałem na nich wszystko zrobione i byłem bardzo zadowolony). Jednak skoro mam wyłożyć tyle kasy wolałbym zrobić to sam. Pytanie odnośnię opisu powyżej co gdzie klinować i kiedy, wspomniana wizja łamania palców średnio przyjemnie brzmi. jak najlepiej to zrobić gdy dysponuję 2 żabami hydraulicznymi i 4 kobyłkami ?? Dodatkowo jakiś magik wcześniej dorabiał wieszaki (lift o ok 2") z poprzeczką na środku i wygląda na to, że dorobił je za szerokie bo jak teraz patrze na nie to poprzeczka jest szersza i wieszaki na śrubach zostały ściśnięte dość mocno tak, że jest to zauważalne gołym okiem (-) tak to wygląda. Czy wymieniać te wieszaki czy w zasadzie nie odgrywa to żadnej roli dla ich działania i olać temat?? Jeśli pytam o rzeczy oczywiste to wybaczcie proszę, ale frontera to dla mnie wciąż jeszcze nie do końca zbadany teren ;).

Dodatkowe pytanie to jak dostać się i skutecznie wymienić tuleje w mocowaniu wieszaka do ramy ?? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

-- Dodano 07 sty 2014 12:30:50 --

Hej,
Panowie a może podrzuci ktoś z was jakiś materiał w stylu DIY z wymiany tych tulejek. Byłbym bardzo wdzięczny jakby mi ktoś odpowiedział jak radzicie sobie z tuleją mocowania wieszaka do ramy.
hater

Postprzez Ikis » 07 sty 2014 21:28:03

Jeśli masz problem z ich włożeniem to bez pomocy szlifierki pneumatycznej i szczotki się nie obędzie... gniazda pod tuleje muszą być dobrze oczyszczone.
poszukaj w goglach szlifierki JAG-0913RM i będziesz wiedział o czym mówię. Kupować drogo ale może coś wymyślisz.
Ikis
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Pochwały: 1
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1995-1998

Postprzez marcin.birulo » 10 sty 2014 21:50:28

Wieszaki czy dodatkowy resor??
W tym temacie masz opisane na stronie 4i5 jak to koledzy ,,Szorty'', ,,Trzeci'' oraz Ja robiliśmy tą operacje domowym sposobem.
CICHY==MOJA KSYWA.FROTA A LONG1995 2.3TD,BF Goodrich MT.LIFT 2'',BILSTEIN B6 inne rzeczy w drodze,bardziej przydatne.BŁOTO WIĄŻE.DOPÓKI WALCZYSZ JESTEŚ ZWYCIĘZCĄ!!!!!
marcin.birulo
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Obrazki: 14
Pochwały: 1
Województwo: Dolnośląskie

Tulejki wieszaków

Postprzez kafell1 » 28 kwi 2014 19:26:32

Forumowicze mam takie małe pytanie. Czy tulejki do wieszaków mozna dotoczyc np. z teflonu bo juz 2 komplet szlak trafia. Czy one muszą być gumowe?
kafell1
Zaglądacz
Zaglądacz

Samochód: Frontera A 2.3TD Long 1991-1995

Re: Tulejki wieszaków

Postprzez brum » 28 kwi 2014 19:40:10

można, ale może być twardszy tył.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Pochwały: 59

Postprzez lasic » 03 maja 2014 17:26:48

ja podpowiem tyle, że mam świeżo założone poliuretany (te z olkusza dueter czy cuś) i jestem zadowolony, ciutek sztywniej ale to nawet na plus przy większych oponach :D znaczy przed wymianą to była padaka więc słabe odniesienie mam do zwykłych nowych...
lasic

Poprzednia strona

Powrót do Zawieszenie i układ kierowniczy