Takie hobby po 40



Witamy ! |
---|
|
artur67 napisał(a):witaj w klubie![]()
"Takie hobby po 40oprócz traktorka oczywiście i wędkarstwa
i nalewek
i mielenia mięcha wszelkiego rodzaju....."
tu znajdziesz masę dobrych rad tyczących wędzenia i wszelkich mięsnych przetworów
http://wedlinydomowe.pl/index.php ja korzystam z tej wiedzy od lat![]()
![]()
/ właśnie wymieszałem mięso z przyprawamipo południu wędzenie
/
Markon napisał(a):artur67 napisał(a):witaj w klubie![]()
"Takie hobby po 40oprócz traktorka oczywiście i wędkarstwa
i nalewek
i mielenia mięcha wszelkiego rodzaju....."
tu znajdziesz masę dobrych rad tyczących wędzenia i wszelkich mięsnych przetworów
http://wedlinydomowe.pl/index.php ja korzystam z tej wiedzy od lat![]()
![]()
/ właśnie wymieszałem mięso z przyprawamipo południu wędzenie
/
to zapraszam tam do mojego profilu i moich dzieł http://wedlinydomowe.pl/forum/user/50791-markon/
Markon napisał(a):ja godzinę temu skończyłem wędzić
oczywiściekudlaty78 napisał(a):Markon napisał(a):ja godzinę temu skończyłem wędzić
kurde, z uwagi na bliska odległość czuję sie zaproszony na degustację:)
http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6269-wynalazek-markona/#entry184199geolog napisał(a):A macie jakiś pomysł na tanią i dobrą wędzarnię, oczywiście będzie stała zaraz przy fronterze:)
Wąs napisał(a):geolog widzę że mamy podobne zamiłowania tj:kuchnia , wędkarstwo no i jak to napisałeś traktorek![]()
Białą ja robię tak :
1 kg szynki wieprzowej
1 kg boczku
3 kg łopatki lub ( wołowiny , ja daję wołowinę bo ma więcej kleju i poprawia smak )
2 główki czosnku
1 duża garść majeranku
100 g soli
3 łyzeczki pieprzu wg. uznania
0,5 l wody - zobaczysz po lepkości mięsa
Szynkę kroję w drobniutką kostkę , wołowinę mielę na największym sitku a boczek na średnim .
Czosnek ścieram na tarce i dodaję do miesa do tego przyprawy i woda stopniowo do uzyskania odpowiedniej kleistości po wymasowaniu mięsa , dobrze
jak mięso wylerzakowało by w lodówce min. dobę bez cebuli jeszcze. Potem cienkie jelita i kręcimy kiełbachę , byle by
nie za dużo pakować farszu bo popęka .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości