Witamy ! |
---|
|
drech napisał(a):http://www.midparts.com.pl/pl/p/4L30E-Elektrozawor-2-3-firmy-GM/922
http://www.samko.pl/sklep/4l30e-elektrozawor-2-3-p-992.html
Ale wątpię żeby miało Ci to pomóc. Zastanawiające jest, że masz problem na III biegu, a na IV jest OK.
stoltmann napisał(a):Witam,od ponad pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem frontery b z 2002 roku,silnik 3.2 V6 + lpg w automacie.Niestety od dwóch miesięcy mam mały problem z trzecim biegiem.Tzn wsteczny,bieg 1,2 wszystko dobrze,ale kiedy ma nastąpić zmiana z biegu 2 na 3 występuje poślizg,kiedy auto osiągnie większą prędkość jakby łapie coraz lepiej i kiedy rozpędzi się do odpowiedniej prędkości automat wbija 4 i jedzie się normalnie(wiadomo że podczas redukcji w przypadku wyprzedzania i wduszenia gazu do podłogi następuje redukcja z 4 na 3 i znowu poślizg) Co jakiś czas bieg 3 wchodzi jakby prawidłowo ale ze stukiem w skrzyni,tak samo redukcja.
Mam skrzynię 4l30e , kupiłem drugą AR25 z omegi i przełożyłem elektrozawory zmiany 1-2/3-4 i 2-3,wymieniłem filtr i olej.W misce olejowej skrzyni nie widać żadnych nie wskazanych ciał obcych:)
Nadal mam nadzieję że usterka jest natury elektronicznej lub chodzi o sterowanie.Jadę dzisiaj na komputer,ciekawe co pokaże ,ale miesiąc temu byłem,mechanik wykasował mi wszystkie błędy,kazał sprawdzić połączenia sterowania skrzyni.
Nie jest sztuką wydać około 3tyś za przełożenie lub regenerację skrzyni,szkoda mi też wstawiać manuala.
Skrzynia 4l30e występuje w omedze,bmw,isuzu i jeszcze kilku autach.
Może ktoś z Was ma jakiś pomysł lub spotkał się z podobnym problemem ?
-- Dodano 08 paź 2013 12:57:43 --
Po wizycie na komputerze wykazało następujące błędy skrzyni:
po172 - mieszanka za uboga/bogata
po300- usterka nieznana
po155- obwód sondy lambda (rząd2,czuj.1)
po705- skrzynia biegów,czujnik biegu poza zakresem zdalnym
Zakładam że błąd 172 i 155 spowodowany jest przez to że auto zasilane jest lpg. Nie wiem jeszcze co konkretnie oznaczają dwa pozostałe błędy...
ar101 napisał(a):W skrzyni padają pasy odpowiadające za załączenie poszczególnych biegów
eric napisał(a):Wymieniałeś już elektrozawór od 3-ki
smike napisał(a):Jadąc spokojnie pod górkę ze stałą prędkością potrafi z 2 wrzucić od razu 4 np. przy 50km/h. Dodając gazu znowu zrzuci na 2, ale za chwile (przy tych samych obrotach) wbija 4 i go dusi, nie ma czym jechać. To tak jakby 3 biegu nie było.![]()
smike napisał(a):no po spadku obrotów widać, że przerzuca dobrze.
No już troche wiem na którym biegu jade.![]()
Z górki to wiadomo, że sobie zmienia bez obciążenia, to nie problem.
Problem jest pod obciążeniem...![]()
To tak jakby w manualu przy stałych obrotach np. 2000obr/m z 2 wbić szybko 3 i potem zaraz 4.
Powrót do Układ przeniesienia napędu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości