Witamy ! |
---|
|
Andy napisał(a):Jeżeli już jest podobny temat to proszę o link.
Od wymiany silnika borykam się z problemem błędu "sonda lambda - za mały sygnał". Z tego co wiem, w tym modelu masa sondy jest po obudowie do kolektora. Czy jest możliwe, że jest ona licha? Przy zimnym silniku jest wszystko ok, po nagrzaniu zapala się check. Rozebranie, oczyszczenie papierem ściernym i kontakt-spray nieco pomogły... Czy ktoś miał podobnie? Może rozwiązaniem byłoby dołożenie masy na samą lambdę? Jak to ewentualnie rozwiązać? Przychodzi mi do głowy następujący patent: kabel ocynowany, dociśnięty opaską na obudowie świecy i do aku.
Bo żadne plecionki raczej długo nie pożyją na kolektorze z gorąca?
Dodam, że spalanie urosło o jakieś trzy litry LPG/100km.
Sailor napisał(a):Albo do warsztatu który ma kompa i połączy się z ECU Twojego auta, ewentualnie oscyloskop podpięty bezp. do sondy , wtedy ładnie widac przebieg. Niby w sterowniku lpg da się obejrzeć przebieg sondy ale skłaniałbym się jednak do pierwszej opcji. Pamiętaj, że wszelkie grzebania przy samym gazie zaczyna się w momencie, kiedy na benzynie wszystko chodzi ok. Ja bym sprawdził jeszcze , czy nie ma nieszczelności w dolocie , drożność kata ( o ile jest ) i tłumika oraz szczelność wtryskiwaczy lpg+elektrozaworów gazowych. No i oczywiście kostki połączeniowe przy ECU, sondzie i centralce lpg, o ile ma podpiętą sondę.
Sailor napisał(a):W mojej Kijance zapchany kat był powodem wywalania CE , błąd dotyczył lambdy , czyli piernik z wiatrakiem się dogadali .. Sprawdzenie przebiegu sondy pięknie mówi o jej sprawności i ewentualnych problemach z nią lub instalacją. Tyle praktyka... a Andy zrobi jak zechce ...
Sailor napisał(a):Na samym początku ...
Sailor napisał(a):Swoje powiedziałem, koledze może to pomoże, a może ktoś coś jeszcze dorzuci zamiast bić pianę ...
Andy napisał(a):Od wymiany silnika borykam się z problemem błędu "sonda lambda - za mały sygnał".
Andy napisał(a):Przy zimnym silniku jest wszystko ok, po nagrzaniu zapala się check.
Andy napisał(a):Może rozwiązaniem byłoby dołożenie masy na samą lambdę?
Andy napisał(a):Jak to ewentualnie rozwiązać?
drech napisał(a):Normalnie jak w przedszkolu...Andy napisał(a):Od wymiany silnika borykam się z problemem błędu "sonda lambda - za mały sygnał".
Który to błąd? 38?Andy napisał(a):Przy zimnym silniku jest wszystko ok, po nagrzaniu zapala się check.
Ponieważ dane z sondy są uwzględniane dopiero po rozgrzaniu silnika.Andy napisał(a):Może rozwiązaniem byłoby dołożenie masy na samą lambdę?
Jak jest masa na silniku to raczej i na sondzie, która jest do niego przykręcona.Andy napisał(a):Jak to ewentualnie rozwiązać?
1. Sprawdzić czy żyje sonda.
2. Sprawdzić czy sygnał dochodzi do ecu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości