Witamy !

Pierwsze ubezpieczone auto a zniżki...

Rozmowy na wszystkie tematy

Pierwsze ubezpieczone auto a zniżki...

Postprzez PiotrekP » 03 sty 2014 19:11:51

Witam,

Potrzebuję porady, może ktoś jest bardziej obeznany w temacie (chyba była podobny wątek, ale nie mogę go zlokalizować, jeśli tak to odeślijcie proszę i wybaczcie)

Od zrobienia prawka, tj ponad 8 lat mam swoje auto ale zarejestrowane miałem na ojca , wiadomo, chciałem uniknąć płacenia chorendalnie wysokich skłądek. Frotę moją też mam na ojca, i już tak z przyzwyczajenia opłacałem jego składki (400zł).
Frota zrobiła się mocno służbowym autem, nie chcę nią już jeździć w dłuższe trasy i myślę o drugim "czystym" aucie dla rodziny.

Tylko czas wreszcie oba auta (frotę i nowe) zarejestrować i ubezpieczyć wreszcie na siebie. Tylko jak to zrobić żeby ubezpieczalnia nie potraktowała mnie jak młodziaka który kupił sobie pierwsze auto i któremu naliczą skłądki takie że mi pensji braknie?;/

Czy działa sposób o którym kiedyś słyszałem, tj:

1. dorejestrowuję się do ojca jako współwłaściciel Froty, / ubezpieczyciel lekko podniesie składki lub nie ze względu na moj wiek >26lat
2. odrejestrowujemy ojca a na mnie zostaje auto ze zniżkami "po ojcu"
3. dorejestrowuje sobie juz 2gie auto tylko na siebie, ze zniżkami.

Jakieś podopowiedzi?
dzięki za pomoc
PiotrekP

Re: Pierwsze ubezpieczone auto a zniżki...

Postprzez Markon » 03 sty 2014 19:28:59

nie masz żadnych zniżek tylko same zwyżki jak ja miałem na siebie od podstawówki zarejestrowanego komarka, potem auto jako współwłaściciel i jak w wieku 25lat chciałem na siebie w PZU wycenili mi ją na 1200zł :glaszcze: więc poszedłem do MTU i dali mi 600zł a miałem już 30% zniżek ale zwyżkę za wiek, najlepiej napisz do kudlaty78 on siedzi w ubezpieczeniach :beer:
Mitsubishi Pajero 2 3.0
Suzuki Grand Vitara 2 2.0
Ford Escape 2 2.5
Markon
Fanatyk Ekstremalny
Fanatyk Ekstremalny

Obrazki: 4
Pochwały: 1
Województwo: Łódzkie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Wąs » 03 sty 2014 20:57:26

ja w Hestii zrobiłem żonę spół właścicielem i dostała moje 65% zniżek , a nie miała nic :D
Paweł
Wąs
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Obrazki: 3
Województwo: Zachodniopomorskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez szymon.ha » 03 sty 2014 21:14:21

Do czasu póki nie skończysz określonego wieku dla ubezpieczyciela zawsze będziesz miał zwyżki, które równają się ze zniżkami.
Mam np. kolegę który ma 1 auto na siebie zarejestrowane z pełnymi zniżkami 60%, ale wciąż płaci zwyżki do tego za wiek. Pośrednik podaje że masz 60% i zależy to później tylko czy to przejdzie przez główną bazę.

Więc wejdź np. na jakąś stronę gdzie można wykupić przez internet ubezpieczenie, podaj że jeździsz autem bez szkód od 8 lat i choć nie miałeś żadnego auta na siebie przejdzie to na 99%, więc wychodzi że masz 60% zniżek, no i co tam wychodzi za wiek ale to zależy od ubezpieczyciela.
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez Wąs » 04 sty 2014 10:44:34

Jakiś czas temu Hestia miała dodatkowe zniżki za dzieci poniżej 3 roku życia , jeśli jeden z kierowców ma nie bezpieczną pracę , drugie auto ubezpieczone , auto młodsze niż 10 lat , teraz prawie szybko zabrali .
Paweł
Wąs
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Obrazki: 3
Województwo: Zachodniopomorskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez Zula » 04 sty 2014 22:18:50

Ja też swoje auto miałam na wujka, bo mi się inaczej nie opłacało. Teraz póki nie potrzebuję nic nowego na siebie, planuję kupić jakiś kawałek złomu z papierami (piździk jakiś z małą pojemnością) i na siebie zarejestrować i ubezpieczyć.
ROSES ARE RED, MUD IS BROWN
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!

Obrazek :mrgreen:
Zula
Moderator
Moderator

Obrazki: 5
Pochwały: 6
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez szymon.ha » 04 sty 2014 22:25:46

Obecnie do wieku 30 lat, najbardziej się opłaca u can drive działa to pod hestią.
Mając 2 i więcej pojazdów to zniżki naliczają się wtedy podwójnie i więcej?
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Powrót do HydePark