Dziś na obiad będzie '' KURCZAK na butelce z PIWEM "
1 kurczak ok.1.5 kg
2 ząbki czosnku
sól 
pieprz
papryka słodka lub ostra
Kurczaka umyć , osuszyć natrzeć startym czosnkiem od środka ( unikniemy spalenia czosnku i gorzkiego smaku )
na zewnątrz nacieramy solą , pieprzem i papryką .
Kuraka nadziewamy na otwartą butelkę z piwem i wstawiamy  do naczynia żaroodpornego .
Piekarnik nagrzać do 180 *C góra - dół i pieczemy ok. 90 minut. 
1kg kuraka = 1h pieczenia 
szyjka butelki musi być dobrze owinięta skórą ze szyjki kuraka , aby piwo ładnie spływało po całym kurczaku
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-- Dodano 02 mar 2014 14:06:12 --
Tak to wygląda przed pieczeniem 
http://pabuj3.wrzuta.pl/obraz/adPLeZUKV ... 139#headera tak po wyjęciu z piekarnika
http://pabuj3.wrzuta.pl/obraz/2g4fMp1J7 ... 140#headerfajnie czuć piffffffffem  
  
-- Dodano 29 maja 2014 12:07:58 --
PILAW ( risotto po Turecku )
SKŁADNIKI :
    800 g fileta z kurczaka
    3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1/3 szklanki rodzynek
    70 g migdałów
    0,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego (może być kostka rosołowa 

)
    300 g ryżu
    przyprawy: słodka i ostra papryka, curry, imbir, pieprz
Jak przygotować pilaw:
    kroimy filet z kurczaka w dużą kostkę, przyprawiamy papryką ostrą i słodką oraz pieprzem, podsmażamy
    kroimy paprykę, cebulę, siekamy czosnek i dodajemy do kurczaka; kiedy papryka będzie już miękka, dodajemy rodzynki oraz migdały; wszystko mieszamy, dodajemy curry, imbir oraz pieprz, dusimy pod przykryciem parę minut
    płuczemy ryż kilkukrotnie na sitku do momentu, aż woda przestanie być mętna (dzięki temu ryż pozostaje sypki)
    ryż wrzucamy do naszego garnka z kurczakiem i warzywami z odrobiną bulionu, następnie bulion dodajemy stopniowo, mieszając potrawkę
    dusimy pod przykryciem około 10 minut, często mieszając by uniknąć przywarcia ryżu do garnka 

    smacznego!