ZUPA BOUILLABAISSE 
POTRZEBNE SKŁADNIKI :
 1 włoszczyzna
 250 g mrożonych małych ośmiornic
 250 g małży w skorupkach
 200 g mięsa małży
 200 g filetów soli
 6 ząbków czosnku
 szczypta szafranu
 1 ostra papryczka
 pół łyżeczki ziół prowansalskich
 3 łyżki majonezu
 150 ml białego wytrawnego wina
 4 cebule szalotki
 100 g suszonych pomidorów
 natka pietruszki
 sól, pieprz, oliwa z oliwek
 500 g rybich ości do wywaru rybnego	 	
1. do zimnej wody wrzucamy ości rybie, pokrojoną włoszczyznę, ostrą papryczkę i zioła prowansalskie; gotujemy na wolnym ogniu 1,5?2 godziny	 	
2. małe ośmiorniczki rozmrażamy, myjemy i dusimy w dużym rondlu na oliwie z dodatkiem marchewki i pietruszki pokrojonych w półplastry, cebulki szalotki pokrojonej w plastry, rozgniecionego czosnku, szafranu i białego wina	 	
3. dusimy aż ośmiorniczki będą miękkie, czyli około 1,5 godziny	 	
4. uduszone ośmiorniczki zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem rybnym, solimy, pieprzymy i dalej gotujemy	 	
5. na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku; wrzucamy małże w skorupkach, potem mięso małży, wlewamy białe wino i dusimy około 1 minuty	 	
6. przekładamy do ośmiorniczek	 	
7. filety soli kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy, układamy na wierzchu gotujących się w rondlu pozostałych owoców morza	 	
8. dorzucamy kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 3 minuty	 	
9. do miseczki nakładamy majonez, zioła prowansalskie, białe wino, oliwę z suszonych pomidorów; dokładnie mieszamy	 	
10. do głębokich talerzy wlewamy zupę ? tak, aby w każdej porcji znalazły się kawałki wszystkich owoców morza	 	
11. polewamy sosem i podajemy gorące z pieczywem lub grzankami
                                                                     Bon appétit  
