Witamy !

[All] wentylatory z B 2.2 dti do A 2.2 bena

[All] wentylatory z B 2.2 dti do A 2.2 bena

Postprzez Galus » 03 paź 2013 21:15:36

Witam wszystkich
Robił ktoś taki przeszczep jak w temacie do frotki A. Ogólnie wymyśliłem sobie to tak że w B wersji są 2 wentylatory a u mnie 1. Pierwszy podłączył bym pod istniejącą instalacje a 2 pod światła przeciwmgłowe które i tak planuje wydupczyć z auta, mając tym sposobem możliwość niezależnego włączania drugiego wentylatora. A wie ktoś jakie są wymiary zespołu wentylatorów w 2.2 dti co by mi się zmieściły.
Pozdrawiam
"Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego. Pamiętaj - amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści Titanica..."
vel: Sinner
"Wszyscy wiedza, ze czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, ze się nie da, i on właśnie to coś robi"
Albert Einstein
Galus
Nałogowiec
Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Lubuskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Re: wentylatory z B 2.2 dti do A 2.2 bena

Postprzez jrzeuski » 04 paź 2013 08:02:14

2.5TDS ma 2 wentylatory na klimie a stelaż pasuje do pasa przedniego bez przeróbek. Instalację pod drugi wicher powinieneś mieć. Mają osobne bezpieczniki, więc można odłączać po prostu wyjmując bezpiecznik pod maską, tylko nie wiem jaki to miałoby mieć sens.

PS. Oba wentylatory są identyczne, więc jeśli masz miejsce na stelażu to kup od dowolnej Froty A i wstaw.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Re: wentylatory z B 2.2 dti do A 2.2 bena

Postprzez Galus » 04 paź 2013 09:00:10

Ciekawa propozycja z tymi wentylatorami. Ja chcę wstawić te z linku http://allegro.pl/opel-frontera-b-2-2-d ... 11048.html podłączając jeden pod istniejącą instalacje wentylatora, a drugi zamiast przeciwmgłowych. Gotowy włącznik w kabinie z instalką i zabezpieczeniem.
Idea jest taka że grzeje się franca w terenie, i szukam efektywniejszego chłodzenia. I tak w razie draki jak by coś fabrycznego padło to miał bym drugi w zapasie.
"Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego. Pamiętaj - amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści Titanica..."
"Wszyscy wiedza, ze czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, ze się nie da, i on właśnie to coś robi"
Albert Einstein
Galus
Nałogowiec
Nałogowiec

Re: [All] wentylatory z B 2.2 dti do A 2.2 bena

Postprzez jrzeuski » 04 paź 2013 10:50:28

Najpierw to zadzwoń i sprawdź wymiary całości. Mocowania do pasa mogą pasować a może nie i będziesz musiał motać. Mają owiewkę, co poprawia chłodzenie, ale utrudnia czyszczenia jak najdzie tam błota. Nie wiem jak z grubością czy się zmieszczą pod grilla. Ja bym jednak poszedł w kierunku wentylatorów z A, bo na pewno będą pasować rozmiarami i mocowaniami.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Galus » 04 paź 2013 10:56:49

Co prawda to prawda. Jadę zobaczyć takie od B wersji. Może coś z tego będzie.
Albert Einstein
Galus
Nałogowiec
Nałogowiec

Postprzez kolasz » 04 paź 2013 16:47:35

ja mam takie w sporcie 2,0
pasuje tylko trzeba dorobić poprzeczkę u góry do montażu i podciąć przy króćcach
EKIPA ŚLĄSKA
kolasz
Maniak
Maniak

Obrazki: 1
Pochwały: 2
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja