Witamy !

[B 2.2] nie chce odpalać na rozgrzanym silniku

[B 2.2] nie chce odpalać na rozgrzanym silniku

Postprzez Zerrafin » 22 lip 2013 14:35:52

Drodzy koledzy, błagam o poradę na przypadłość mojej frotki:(

Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów przy upalnej pogodzie i zgaszeniu silnika, frotka nie chce ponownie odpalać nawet jak wystygnie po 2 godzinach. Trzeba kręcić kilkanaście razy rozrusznikiem wciskając gaz, ciągle się krztusi i nie ma gwarancji, że zagada:(. Zauważyłem, że ten objaw występuje głównie przy włączonej klimatyzacji w trakcie jazdy- klima jest nabita i odgrzybiona, ale jadąc, słychać, że sprężarka chodzi głośniej i nie chłodzi też rewelacyjnie jak kiedyś. Auto mam na gaz. Myślałem, że to może coś z układem zapłonu, ale akumulator jest w miarę nowy (1.5 roku- Bosch Silver S4), świece (Bosch z dodatkiem irytu, które podobno lepiej współpracują z lpg) i przewody wysokiego napięcia (NGK) wymieniłem 18tys. km temu (w 2012r.). Nigdy nie była zmieniana cewka zapłonowa, ale zarówno na jałowym jak i na biegu obroty nie falują. Silniczek krokowy zmieniony w zeszłym roku na oryginał OEM Korea montowany w tym samym silniku daewoo leganzy. Myślałem też, że to może czujnik położenia wału (nigdy nie wymieniany), ale wtedy chyba by mi wcale nie odpalił, gdyby był walnięty? Obstawiałem także pompę paliwa (zmieniona w zeszłym roku na regenerowany oryginał), ale przy załączaniu zapłonu ją słychać i zawsze jeżdżę z minimum połową paliwa w zbiorniku. Filtry paliwa i gazu też zmieniane na czas.
Podobny objaw frotka miała w zeszłym roku latem i czasem się jej zdarzy, że na światłach jak stoję to sama gaśnie (zdarza się to 2-3 razy w roku) i potem odpala. Temperatura w układzie chłodzenia jest między 80-90 stopni- jak przekroczy 90 na postoju, wentylatory zbijają do 80ciu.
Czy u kogoś z was wystąpił kiedyś podobny problem? Od czego radzilibyście mi zacząć szukanie przyczyny źródłowej? Z góry dziękuję za wasze sugestie:).
Przeznaczenie gra z nami w pierwszej lidze przypadków...
Zerrafin
Zaglądacz
Zaglądacz

Obrazki: 3
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Re: [B 2.2 benzyna]- nie chce odpalać na rozgrzanym silniku:

Postprzez brum » 22 lip 2013 15:41:04

błędy?
możliwe że czujnik wału już siada, trzeba by zmierzyć go.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: [B 2.2] nie chce odpalać na rozgrzanym silniku:(

Postprzez Zerrafin » 22 lip 2013 23:00:36

W ciągu roku zapaliła się trzy razy kontrolka "check engine", ale potem gasła po przejechaniu dłuższego dystansu i ponownym odpaleniu. Sprawdzę ten czujnik u mechanika i zamówię nowy- okazuje się, że ten sam typ był montowany w nubirze 2.0 i leganzie 2.2 i 2.0 a także tacumie oraz rezzo;). Dzięki za radę Brum:).
Zerrafin
Zaglądacz
Zaglądacz

Postprzez brum » 22 lip 2013 23:03:27

Deawoo miało te same silniki. A czujnik najlepiej kupić oryginał a nie zamiennik.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Zerrafin » 25 lip 2013 16:37:11

Czujnik wymieniony na nowy oryginał z daewoo leganzy po całkiem okazyjnej cenie na allegro;). Póki co auto śmiga- nawet jak zgaszone przy rozgrzanym silniku w upał, odpala bez zakłóceń. Zobaczymy jak poradzi sobie na dłuższym dystansie. Jeśli problem się odnowi, to nie omieszkam rozbudować tego wątku;).

Poniżej załączam wykaz (źródło: http://www.iparts.pl) aut, w których montowano ten czujnik:

Chevrolet: Captiva 2.4, Epica 2.0, Evanda 2.0, Lacetti 1.8, Rezzo 2.0,

Daewoo: Leganza 2.0/2.2, Nubira 2.0, Rezzo 2.0

Opel: Antara 2.4

Witam ponownie,

problem powrócił. Samochód odpala normalnie na rozgrzanym silniku do momentu, dopóki nie pojeździ się z klimatyzacją włączoną:(. Czy włączony układ klimatyzacji może mieć jakiś wpływ na zapłon przy ponownym rozruchu silnika? Jedyne co nie jest 'normalne' z klimą, to to, że chłodzi średnio i podczas jazdy głośno 'zasysa' sprężarka... Błagam o pomoc, nie wiem już co robić i gdzie dalej szukać przyczyny.
Zerrafin
Zaglądacz
Zaglądacz

Postprzez damianEK691965 » 10 sie 2013 22:50:54

podłącz kompa albo sobie wymrugaj błąd
ja miałem coś podobnego i okazało się ze czujnik temp cieczy był uszkodzony pokazywał złe wartości
tak czy siak zacznij od kodów przez komputer albo wybłyskać
co do klimy sprawdź wentylator klimy może żatarty jest :?:
kumho kl71 31' lift lekki snorkel winda dragon 1200HD było
Jest jeep cherokee4.0 lift plus BFG mt km2 31" zderzaki bagażnik i parę drobiazgów
isuzu 2.2 td pocięte 32" mieszacz błota
damianEK691965
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 7
Pochwały: 1
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez rzeziol1 » 30 wrz 2013 15:48:06

U mnie po wymianie czujnika położenia wału, problemy z paleniem ustały...
rzeziol1
Nowicjusz
Nowicjusz

Obrazki: 1
Województwo: Lubelskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez Zerrafin » 14 cze 2014 09:42:16

Witam ponownie,

chyba częściowo pozbyłem się problemu nieodpalania auta po pokonaniu dłuższego dystansu w upalne dni. Oprócz tego objawu, frocie zdarzało się czasem gasnąć w mieście na światłach. Ktoś wcześniej napisał na forum, że pomogła zmiana czujnika podciśnienia w kolektorze ssącym. Zmieniłem go na Delphi, a oprócz niego przewody zapłonowe na używane oryginalne- poprzednio jeździłem na przewodach NGK i to właściwie na nich zaczęły występować trudności z odpalaniem. Na używanych oryginałach (firmy Bougicord) jest o niebo lepiej- samochód odpala za każdym razem w upały- raz tylko zdarzyło się, że nie zagadał, ale po dwukrotnym przekręceniu kluczyka odpalił. Na pewno lepsze byłyby nowe oryginalne przewody, ale w serwisie zaśpiewali 700 zł za komplet!:(

-- 19 maja 2017 08:29:20 --

Odświeżę temat. Wciąż mam problemy z odpalaniem frotki latem po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów w upał. Silnik zagada wtedy dopiero po 2-3 godzinach od wyłączenia. Sprawdziłem i wymieniłem wszystko co radziliście łącznie z czujnikami wałka rozrządu, czujnikiem wału korbowego, czujnikami temperatury, przewodami WN i świecami. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Obstawiałem też rozrusznik, ale przez pozostałą część roku odpala normalnie bez względu na przejechany dystans, więc to chyba nie to. Kończą mi się pomysły. Teraz sobie przypomniałem, że cała heca zaczęła się w roku, kiedy wymieniłem silniczek krokowy na Korea i w zasadzie działa on poprawnie- jedynie jak zimny to po odpaleniu obroty rosną do 2500 przez kilka sekund i potem spadają do 900. Czy według Was jest jednak możliwym że jako zamiennik może się on zakleszczać pod wpływem wysokiej temperatury latem i dlatego nie mogę potem odpalić?
Zerrafin
Zaglądacz
Zaglądacz

Powrót do 2.2i