Witamy !

[B] Przekaźnik od napędu 4x4?

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[B] Przekaźnik od napędu 4x4?

Postprzez solo86 » 09 gru 2012 15:11:53

Zacznę od tego, iż załączanie i wyłączanie u mnie napędu 4x4 działa w kartkę. Włącza się z reguły bez problemów (choć nie zawsze), gorzej z wyłączaniem (często musiałem się zatrzymać, wrzucić R i trochę cofnąć, aby rozłączyło napęd, choć i to nie zawsze pomagało). Dzisiaj trochę pojeździłem i zauważyłem, że może to mieć związek z jakimś przekaźnikiem, który odpowiada za załączanie napędu 4x4. Ale czy takowy jest w ogóle?
W każdym razie po wciśnięciu przycisku załączania napędu (w przypadku gdy wszystko działa) słychać cyknięcia raz z lewej, następnie z prawej przy nogach pasażera i ponownie z lewej strony kabiny (jakoś tak), co wskazuje na to, że jakieś przekaźniki tym sterują (?). Zmierzając do sedna sprawy zauważyłem, że nie po każdym wciśnięciu przycisku załączania napędu te cyknięcia słychać, tak jakby coś przerywało się w elektryce i przekaźniki nie działały. Co ciekawe, jeżdżąc po dołkach nie było najmniejszego problemu z włączaniem i wyłączaniem napędu 4x4 w czasie jazdy do przodu i reakcja była natychmiastowa. Czy może to jednak usterka mechaniczna? :wink:
solo86
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Obrazki: 0
Województwo: Łódzkie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: [B] Przekaźnik od napędu 4x4?

Postprzez lychasc » 09 gru 2012 15:30:28

Trochę dziwnie z tym wyłączaniem w profilu masz frontera B a tam się wyłącza i włącza przez przycisk. W frotkach A z automatycznymi sprzęgiełkami wyłączało się cofnięcie auta. Sprawdź podciśnienia pod maską czy masz wszystko szczelne, w moście jest jeszcze pompka która załącza napęd cofa lub wypycha półośkę. Co do elektryki to możesz sprawdzić kontrolką elektrozawory zawsze na jednej z wtyczek musisz mieć prąd raz na jednej raz na drugiej w zależności czy masz włączony przycisk czy nie.
https://www.youtube.com/user/lychasc
Lift 2'', Body lift 2", MT 32'', Dragnon 12000 LBS, Snorkel, Amortyzator skrętu, Mosty z froty B, Zderzak na bazie Calmini
lychasc
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Województwo: Śląskie

Postprzez solo86 » 11 gru 2012 07:08:30

Zgadza się, napęd uruchamiany jest tylko poprzez przycisk, ale istotne jest to czy przycisk bezpośrednio uruchamia elektrozaworki, czy też idzie to poprzez jakiś przekaźnik, który akurat w moim przypadku może przerywać i raz działa, raz nie. Kto coś podpowie?
solo86
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez RudeBoy » 11 gru 2012 07:21:48

solo86 napisał(a):Zgadza się, napęd uruchamiany jest tylko poprzez przycisk, ale istotne jest to czy przycisk bezpośrednio uruchamia elektrozaworki, czy też idzie to poprzez jakiś przekaźnik, który akurat w moim przypadku może przerywać i raz działa, raz nie. Kto coś podpowie?

Sterowaniem napędem SOTF zajmuje się moduł znajdujący się pod podłokietnikiem.
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez solo86 » 11 gru 2012 15:09:17

Sterowaniem napędem SOTF zajmuje się moduł znajdujący się pod podłokietnikiem.

Dostane się do tego od środka, rozbierając jakoś podłokietnik?

Ponadto ponoć przy skrzyni biegów jest cos co przypomina silniczek elektryczny,z wtyczką, sterujący przesuwką załączającą napęd (to tak w dużym uproszczeniu). Zgadza się? Możliwe że wtyczka/kabelek przerywa?

Oczywiście muszę jeszcze posprawdzać wtyczki od elektrozaworków itp., ale jak już się będę za to brał, to bym sprawdził od razu inne możliwe usterki, stąd moje pytania. :)
solo86
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez bakus51 » 13 gru 2012 20:50:35

u mnie skończyły się szczotki w tym silniczku kolo skrzyni, wiec proponuje sprawdzić
bakus51
bakus51
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Podlaskie

Postprzez RudeBoy » 13 gru 2012 20:56:29

SOTF to następujące elementy

- przycisk
- moduł pod podłokietnikiem/schowkiem
- dwa elektrozawory
- pneumatyczny siłownik dopinania półosi na przednim moście
- czujnik zapięcia półosi na przednim moście
- serwomotor na reduktorze dopinający przedni wał napędowy
- czujnik dopięcia wału w reduktorze

Żeby dostać się do modułu trzeba odkręcić dwie śruby na dnie schowka w podłokietniku i podnieść do góry cała tunel. Od strony lewarka zmiany biegów jest zapięty na dwa zaczepy.

Zacznij od sprawdzenia szczelności przewodów podciśnienia, i czujników w reduktorze i moście.
Grzechu

była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez cichy1 » 24 wrz 2013 19:04:43

Witam,podepnę się pod temat ,bo najbardziej mi pasuje.Nie zapina u mnie przodu,miga kontrolka .Siłownik przy moście chodzi ,wykręcałem, zamieniałem przewody ,jest git.
Elektrozawory działają , jak włączę zapłon obydwa mają prąd(jeden otwarty ,drugi zamkniety) ,ale jak naciskam przycisk 4x4 dalej mają prąd i nic się nie zmienia.Przy reduktorze słychać ,że się zapina.Sterownik pod podłokietnikiem coś tam puka ,zamówiłem drugi (z allegro chyba dobry),ale nic się nie zmieniło.Brakło już pomysłów ,może ktoś z forum pomoże
cichy1

Postprzez RudeBoy » 24 wrz 2013 19:21:47

cichy1 napisał(a):Witam,podepnę się pod temat ,bo najbardziej mi pasuje.Nie zapina u mnie przodu,miga kontrolka .Siłownik przy moście chodzi ,wykręcałem, zamieniałem przewody ,jest git.
Elektrozawory działają , jak włączę zapłon obydwa mają prąd(jeden otwarty ,drugi zamkniety) ,ale jak naciskam przycisk 4x4 dalej mają prąd i nic się nie zmienia.Przy reduktorze słychać ,że się zapina.Sterownik pod podłokietnikiem coś tam puka ,zamówiłem drugi (z allegro chyba dobry),ale nic się nie zmieniło.Brakło już pomysłów ,może ktoś z forum pomoże

Jak słychać że silnik zapina przedni wał w reduktorze i faktycznie go zapina a dalej się nic nie dzieje.
To trzeba sprawdzić czujnik w reduktorze.
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez cichy1 » 24 wrz 2013 19:53:00

O to na rano mam nowe zadanie ,tylko który to jest ?Rozumiem ,ze jak czujnik wysle sygnał o zapięciu wału to dopiero steruje elektrozaworami ?
cichy1

Postprzez RudeBoy » 24 wrz 2013 19:58:49

cichy1 napisał(a):O to na rano mam nowe zadanie ,tylko który to jest ?Rozumiem ,ze jak czujnik wysle sygnał o zapięciu wału to dopiero steruje elektrozaworami ?

Dokładnie tak jest.
Czujnik wkręcony jest z prawej strony skrzyni. W okolicy wyjścia wału na przód o ile dobrze pamiętam.
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez cichy1 » 26 wrz 2013 21:31:18

RudeBoy dzięki za podpowiedź ,zwalony był właśnie ten czujnik .Zakupiłem od włączania światła wstecznego ,pasuje i wszystko teraz działa.
cichy1

Postprzez RudeBoy » 26 wrz 2013 21:51:28

Faktura za diagnozę przyjdzie pocztą.
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Powrót do Elektryka