Witamy !

Opony

Wszystko co dotyczy bucików dla naszych frotek

Re: Opony

Postprzez adek » 30 maja 2013 20:24:06

Witam
Czy ktoś sie orientuje gdzie nalewają (bierznikują) opony do aut terenowych
adek
Bywalec
Bywalec

Obrazki: 24
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez Markon » 30 maja 2013 23:56:23

czy na mt więcej pali jak na at chce sobie kupić mt jakieś bieżnikowane jakieś tanie 15 i będę je montował tylko w teren a tak na co dzień na 16
Mitsubishi Pajero 2 3.0
Suzuki Grand Vitara 2 2.0
Ford Escape 2 2.5
Markon
Fanatyk Ekstremalny
Fanatyk Ekstremalny

Obrazki: 4
Pochwały: 1
Województwo: Łódzkie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jrzeuski » 31 maja 2013 06:42:09

Jak tylko w teren to co Cię obchodzi spalanie? :niewiem: W jednym dobrym błotku można spalić cały bak :mrgreen:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez yuby194 » 02 cze 2013 02:01:52

Witam, planuje zmienić moje BFG AT na coś agresywniejszego i myślę oo DuraTrac albo KM2, te drugie, wiem, że dobre, czytałem dużo opinii (nawet tutaj), ale to jednak MT a ja dużo po czarnym jeżdżę. Duratrac to takie AT+, też w necie jest dużo pochlebnych opinii, ale to guma dosyć miękka i ścieralność szybsza. A może ktoś u nas na forum na i może wspomóc opinią.
Planuję ten zakup jeszcze przed Zlotem - zobaczymy jak z dostępnością.
Pozdrawiam
YubY

Frota B/Sport 2,2 DTI '00/manual, K&N, polibuszowe podkładki 6cm + sprężyny Montka = lift ?", amory przód/tył IROMAN, BFG AT/MT 245/75R16, DW 12000 LBS

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Pochwały: 5
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez jrzeuski » 02 cze 2013 08:06:13

yuby194 napisał(a):Witam, planuje zmienić moje BFG AT na coś agresywniejszego
Jeśli to w związku z tym 1674 to sugerowałbym jednak MT.

PS. Ale szyberdach też? :shock: Jak? :niewiem:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Markon » 02 cze 2013 08:41:52

a co sądzicie o takim czymś

Obrazek
Mitsubishi Pajero 2 3.0
Ford Escape 2 2.5
Markon
Fanatyk Ekstremalny
Fanatyk Ekstremalny

Postprzez jrzeuski » 02 cze 2013 09:27:13

To bieżnik Yokohama Geolandar MT. Widziałem w akcji, robi w błocie :>:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Markon » 02 cze 2013 09:57:30

już moje zimówki wystawiam na tablicy zostawiam AT dozbieram trochę grosza i biorę
Mitsubishi Pajero 2 3.0
Ford Escape 2 2.5
Markon
Fanatyk Ekstremalny
Fanatyk Ekstremalny

Postprzez vaxel » 02 cze 2013 10:48:11

yuby194 napisał(a):Witam, planuje zmienić moje BFG AT na coś agresywniejszego i myślę oo DuraTrac albo KM2, te drugie, wiem, że dobre, czytałem dużo opinii (nawet tutaj), ale to jednak MT a ja dużo po czarnym jeżdżę. Duratrac to takie AT+, też w necie jest dużo pochlebnych opinii, ale to guma dosyć miękka i ścieralność szybsza. A może ktoś u nas na forum na i może wspomóc opinią.
Planuję ten zakup jeszcze przed Zlotem - zobaczymy jak z dostępnością.

U mnie jeszcze nie czas na zmianę, ale podobają mi się te Duratrac i chętnie poczytam gdyby się komuś chciało coś o nich napisać. Szczególnie w kontekście zachowania na czarnym i wytrzymałości. Dużo dobrego o nich czytałem jeśli chodzi o sprawowanie się w zimie. Chyba w takie właśnie AT+ chciałbym celować jak zejeżdżę BFG AT.

A jeśli chodzi o BFG AT. Czy też macie tak, że gumiarze muszą robić 2 podejścia do ich wyważenia ? ;) Ważyłem przed zimą, po paru dniach trzeba było doważyć. Ważyłem tydzień temu, znowu muszę wrócić na doważenie :niewiem:
--
Konrad

Była fantastyczna i niepowtarzalna:
Frontera B Long 2.2 DTI Limited '01 | GY Wrangler Duratrac | Lift 2" Ironman
vaxel
Nałogowiec
Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 3
Województwo: Podkarpackie

Postprzez yuby194 » 02 cze 2013 11:32:31

jrzeuski napisał(a):PS. Ale szyberdach też? Jak?

Ja stałem w dole, jak strzelił zaczep u kolegi w montku, to szekla wybiła tylna szybę i zatrzymała się na tylnym zagłówko po mojej stronie (dobrze, że ma blachę w środku) a nadmiar powracającego kinetyka zawinął się na dach i szyberdach też oberwał, praktycznie wszystko było w jednej chwili. Jedyny ratunek to tylko bagażnik dachowy.

vaxel napisał(a):Czy też macie tak, że gumiarze muszą robić 2 podejścia do ich wyważenia ?

Nie, wyważyłem za pierwszym razem i było ok. Kilka razy trochę koła tarmosiły, ale to raczej z winy błota zalegającego w wewnętrznej stronie felgi, po dokładnym umyciu wszystko wraca do normy.
Pozdrawiam
YubY

Frota B/Sport 2,2 DTI '00/manual, K&N, polibuszowe podkładki 6cm + sprężyny Montka = lift ?", amory przód/tył IROMAN, BFG AT/MT 245/75R16, DW 12000 LBS

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez jrzeuski » 02 cze 2013 11:59:53

yuby194 napisał(a):Ja stałem w dole, jak strzelił zaczep u kolegi w montku, to szekla wybiła tylna szybę i zatrzymała się na tylnym zagłówko po mojej stronie (dobrze, że ma blachę w środku)
Chcesz powiedzieć, że siedziałeś prosto zamiast położyć się na fotelu pasażera przy szarpaniu? :shock:
vaxel napisał(a):Czy też macie tak, że gumiarze muszą robić 2 podejścia do ich wyważenia ?

Nie, wyważyłem za pierwszym razem i było ok. Kilka razy trochę koła tarmosiły, ale to raczej z winy błota zalegającego w wewnętrznej stronie felgi, po dokładnym umyciu wszystko wraca do normy.
Jak mi wyważali BFG MT to z jednym kołem były problemy, ale to racze wina krzywej felgi, bo w terenie nieraz oberwały, zwłaszcza jak opony schodziły. Natomiast potem jest problem taki, że te odważniki zwyczajnie się gubi w terenie. One są na wcisk, czasem mi odfruwały już w drodze od gumiarza do domu. Ponadto w terenie ułatwiają włażenie błota w rant felgi i rozszczelnienie opony.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez yuby194 » 02 cze 2013 13:40:22

położyłem się, ale i tak okruchy z szyberdachu poraniły trochę głowę.
A co do tej blachy w zagłówku, to dobrze że była, bo inaczej szekla zepsułaby mój zagłówek i... przednia szybę.
Reasumując przednie oryginalne zaczepy choćby w najlepszym stanie nie nadają się do szarpania czymkolwiek.

Dobra, ale to temat opon, więcej takich lajcików nie planuję, rocznie robimy z żoną frotką około 15 kkm ( z czego ja praktycznie tylko weekendami) W dużym błocie planuję być sporadycznie (ewidentny brak czasu) i MT to chyba za dużo. Na AT-kach jeździ się nieźle, mam je 3 lata, zrobiłem ok. 47 kkm i zeszła chyba połowa bieżnika, ale jedna jest chyba wyząbkowana i troche drży.
Mam więc rozterkę pomiędzy kupnem MT KM2 i pozostawieniem AT-ków na zimę a przejściem na te Duratrac. Cena podobna.
Ostatnio edytowano 02 cze 2013 13:56:40 przez yuby194, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
YubY

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez RudeBoy » 02 cze 2013 13:45:28

yuby194 napisał(a):położyłem się, ale i tak okruchy z szyberdachu poraniły trochę głowę.
A co do tej blachy w zagłówku, to dobrze że była, bo inaczej szekla zepsułaby mój zagłówek i... przednia szybę.
Reasumując przednie oryginalne zaczepy choćby w najlepszym stanie nie nadają się do szarpania czymkolwiek.

no akurat te we frocie B to się nadają...
Jedno życie wykorzystałeś... następnym razem taśmy asekuracyjne zapinajcie. Głowy nie odrastają.
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez jrzeuski » 02 cze 2013 13:52:08

yuby194 napisał(a):położyłem się, ale i tak okruchy z szyberdachu poraniły trochę głowę.
Szekla poraniłaby na pewno bardziej. Tyle, że to już by nie był Twój problem.
U mnie przy pierwszym użyciu kinetyka wyrwało kangura (jedna strona wytrzymała, więc nie poleciał w holownik) a potem jak wymieniłem fabryczne śruby na grubsze i mocniejsze to dwa razy rozerwało pręty, z których były zrobione uszy (po pierwszym razie wymieniłem pręt na zbrojeniowy 12mm, to rozerwało spawy). Teraz mam dokręcone uszy na M20 i tylko blachę podstawy kangura mi wygięło. Kinetyk to straszna siła. Używać tylko w ostateczności :!:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez yuby194 » 02 cze 2013 14:05:58

RudeBoy napisał(a):no akurat te we frocie B to się nadają...

w montku jak widać też, kinetyk grzecznie odstawiłem na półkę a taśmy asekuracyjne wykonałem z liny synt. 12mm, tylko trzeba mieć gdzie podpiąć ta asekurację w obu pojazdach.

Co do tematu opon, mam rozterkę nad przejściem na te Duratec a zakupem KM2 i pozostawieniem AT-ków na zimę. Moje obecne opony po 3 latach i ok. 47 kkm utraciły z 50% bieżnika i da się jeszcze jeździć ale... człowieka nęci do czegoś agresywniejszego.
Pozdrawiam
YubY

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez RudeBoy » 02 cze 2013 14:10:02

Serio za te w B z przodu można szarpać kinolem.
Sprawdzone wielokrotnie. Warunek jeden to zdrowa rama.

Jak kusi Cię jeżdżenie po błocie to się nie zastanawiaj tylko idź w MT. AT do błota nadaje się tak samo jak slick na zimę.
Grzechu

była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez yuby194 » 02 cze 2013 15:22:21

RudeBoy napisał(a):Serio za te w B z przodu można szarpać kinolem.

Byłem świadkiem, jak Oposs swoim "maluchem" szarpał Szymiego frotą longiem, nawet nie była to wklejka, Szymi zawisł na podwoziu, oryginalny zaczep odcisnął się w tylnej klapie samuraia. Faktycznie puściły otwory mocujące zaczep.

Co do opon, to te Duratec to więcej niż AT i podobno(czytałem na forum jeepa) dorównują MT-kom w niezłym błocie.
A napisz proszę Grzegorzu, jak z głośnością i codziennej jeździe po czarnym Twoje KM2?
Pozdrawiam
YubY

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez ali » 02 cze 2013 16:15:52

yuby194 napisał(a):

Byłem świadkiem, jak Oposs swoim "maluchem" szarpał Szymiego frotą longiem, nawet nie była to wklejka, Szymi zawisł na podwoziu, oryginalny zaczep odcisnął się w tylnej klapie samuraia. Faktycznie puściły otwory mocujące zaczep.

Co do opon, to te Duratec to więcej niż AT i podobno(czytałem na forum jeepa) dorównują MT-kom w niezłym błocie.
A napisz proszę Grzegorzu, jak z głośnością i codziennej jeździe po czarnym Twoje KM2?

Eeeeee mi się wydawało że to spawane jest ale może ślepy jestem
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez RudeBoy » 02 cze 2013 17:01:59

yuby194 napisał(a):

aaaa.... Ty masz na myśli ten zaczepik co jest dokręcony razem z gumowym kangurem tak? Bo za to to faktycznie nawet strach ciągnąć.
Ja mówiąc przednie zaczepy B mam na myśli te podwójne blachy do których gumowy kangur jest przykręcany. Te blachy spawane do ramy, jedna na zakładkę od góry. Kinolem nie wyrwie.

yuby194 napisał(a):Co do opon, to te Duratec to więcej niż AT i podobno(czytałem na forum jeepa) dorównują MT-kom w niezłym błocie.

Duratec :>:
Niechaj Smike i lysy trol się wypowiedzą. Jak na mój gust to niezły kompromis między AT a MT.

KM2 jest cichsza niż starszy MTek BFG ale wciąż jest to wyjący MTek :) Cudów nie ma, przy bieżniku MT każdą oponę słychać. Nie jest to jakoś specjalnie uciążliwe jeżdżąc na krótkich odcinkach po czarnym ale już po walnięciu 300km po czarnym ten szum w głowie przez chwilę zostaje i na pewno wpływa na szybsze zmęczenie.

Inną sprawą jest to, że ta durną klasyfikacja AT 50% asfalt i 50% teren to jakieś nieporozumienie.
Bo co to znaczy teren? Skały , szuter, błoto, mokra łąka, koleiny, śnieg...?

Opona AT sprawdza się wyłącznie na przyczepnym podłożu. Błoto zamienią tą oponę w slicka i jest po zabawie. Między AT i MT jest przepaść trakcyjna. Dlatego każdemu kto zamierza w terenie się bawić polecał będę nowoczesnego MTeka. Choćby ze wzgledów bezpieczeństwa :) Żyjemy w Polsce i błoto to nasze najczęstsze przeszkody.

W miniony czwartek. 3 auta na MT i jedno na AT kontra Beskid Makowski przy pogodzie deszczowej gdzie górskie dróżki zamieniają się w strumyki. Auta na MTekach dają radę a Adrian na AT ledwo uchodzi z życiem :mrgreen:
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez yuby194 » 02 cze 2013 17:02:32

ali napisał(a):Eeeeee mi się wydawało że to spawane jest ale może ślepy jestem

Nie chce mi się teraz kombinować ze zmniejszaniem i wklejaniem zdjęć. W moim chomiku (galeria/frota/poprawki/przedni zaczep) są zdjęcia wymontowanego przedniego zaczepu.

Dobra. Koniec tej przygody z kinetykiem i zaczepem. W końcu nas pogonią stąd.

-- Dodano N 02 cze 2013 17:12:35 --

RudeBoy napisał(a):Ty masz na myśli ten zaczepik co jest dokręcony razem z gumowym kangurem tak?

tak, ja mam zamontowanego oryginalnego kangura.

RudeBoy napisał(a): Jak na mój gust to niezły kompromis między AT a MT.

i właśnie o ta różnicę mi chodzi, 0 ile Duratec będzie gorszy od KM2 w błocie ?
Pozdrawiam
YubY

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Koła felgi opony