Chyba wczoraj właśnie taki u kogoś widziałem. Wizualnie się spodobał, ale nie miałem możliwości obadać dokładniej.
i taki:
http://allegro.pl/czarny-uchwyt-na-klap ... 51934.htmlten drugi trochę lepszy, bo ma 4 śrubki, jest solidniej wykonany i miej się wygina i odkształca blachę
ale w obu chodzi o to, żeby dokręcając śrubki przebić się do żywej blachy i zmasować uchwyt ale to rozwiazanie powoduje korozję w tych punktach kontaktu.
Korozja to akurat ostatnie, co mnie martwi. Bardziej zależy mi na tym, żeby bat pasował do podstawy. Mam taki dokręcany na ząbkowany otwór. Taka podstawa by podeszła:
http://allegro.pl/uchwyt-glowica-glowka ... 02174.htmlNajlepiej jest przewiercić blachę i zamocować główkę (grzybek) anteny bezpośrednio w dziurze i powie Ci to każdy kto ma/miał jakieś tam pojęcie o łączności nie tylko CB i to centralnie, na środku dużego elementu blachy.
Faktycznie pokrywa silnika jest chyba najgorszym rozwiązaniem, bo promiennik anteny bardzo ściąga wszystkie zakłócenia( przeskok iskry w.n.), ale w dieslu ma to pośrednie znaczenie.
Reasumując, podstawą prawidłowego montażu anteny bez magnesu musi być wzorowe połączenie elektryczne oplotu kabla ant. z masą pojazdu, czyli śruba dokręcająca głowkę/grzybek anteny musi dotykać żywej blachy.
Zawsze zastanawiało jak w takim razie działają te anteny na magnes. Tam jedyne połączenie z masą auta jest przez radio. Pewnie dlatego jak dotknę ręką obudowy radia to poziom szumów spada o 1-2 kreski
Antena na dachu odpada, bo mam garaż. Już jak stoi na masce, to bat szoruje o bramę i sufit. Do tylnej klapy przewód nie sięga, więc zostaje maska. Myślałem też o przednim zderzaku, ale najpierw musiałbym go mieć a

trochę jeszcze potrwa. Nie potrzebuję zasięgu 10km, wystarczy jak się dogadam z ekipami jadącymi ze mną w grupie.
ali napisał(a):No nie obraź sie Jacku ale ta antena nie miała nigdzie prawa przetrwać

I tak przetrwała dłużej niż gdziekolwiek indziej

Dzięki magnesowi działała jak wańka-wstańka, ale nią miotało po całej masce, bo odciągów do gałęzi brak. Aż w końcu poległa