Witamy !

budowa domu ;D

Rozmowy na wszystkie tematy

Re: budowa domu ;D

Postprzez Markon » 26 sty 2013 18:58:36

RudeBoy napisał(a):
Markon napisał(a):styropian 10

mało!

starczy
Mitsubishi Pajero 2 3.0
Suzuki Grand Vitara 2 2.0
Ford Escape 2 2.5
Markon
Fanatyk Ekstremalny
Fanatyk Ekstremalny

Obrazki: 4
Pochwały: 1
Województwo: Łódzkie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez artur67 » 26 sty 2013 20:06:02

baxxx napisał(a):jeden z ceny nie zejdzie inny zejdzie, ale jak byś nie miał akurat roboty (a teraz chyba jest słabiej niż jakieś 3-4 lata temu ?) to pewnie byś trochę po negocjował .. mam kilku znajomych z firmami budowlanymi i u nich tak słodko aktualnie nie jest, ale to chodzi o toruń i okolice może u ciebie jest zamożniej

pierwsza zasada: nigdy nie szaleć z cenami, cenić się na tyle aby normalnie żyć i klient był zadowolony z jakości to cenę gładko przełknie :)
ciekawostka, w 2012r postawiłem siostrze domek 64m2 parter i 45m2 poddasze system domów kanadyjskich http://www.ramza.com.pl/galeria/domy-z- ... -uzytkowym koszt od fundamentu z ogrzewaniem kominkowym do zamieszkania włącznie z montażem oświetlenia. 132 tyś. Wprowadzili się na święta. Gdyby to nie dla siostry wyszło by max 200 tyś z trochę wyższym standardzie.
Frotka 2.5 V6 Sport 94r. Federal couragia mt 33
XTR 12 SPEED 12000 LBS Escapa
Frotka 3.2 Long 02r. Goodrich AT
Frotka 2.0 sport 92r. nie motana :)
artur67
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 7
Województwo: Lubelskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez RudeBoy » 26 sty 2013 21:56:36

Markon napisał(a):
RudeBoy napisał(a):
Markon napisał(a):styropian 10

mało!

starczy

Nie starczy. Przy ścianie z ceramiki da mu to taki sobie opór cieplny całej ściany. W dolnych granicach normy.
Ale Wasze domy róbcie co chcecie.
Dołoży choćby 2cm styro wygeneruje koszt materiały większy o 500zł czyli śmiech...
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez artur67 » 27 sty 2013 08:40:00

Nie starczy. Przy ścianie z ceramiki da mu to taki sobie opór cieplny całej ściany. W dolnych granicach normy.
Ale Wasze domy róbcie co chcecie.
Dołoży choćby 2cm styro wygeneruje koszt materiały większy o 500zł czyli śmiech...[/quote]

Popieram A tak na marginesie jak dom z ceramiki to na termoizolację wełna.
Frotka 2.5 V6 Sport 94r. Federal couragia mt 33
XTR 12 SPEED 12000 LBS Escapa
Frotka 3.2 Long 02r. Goodrich AT
Frotka 2.0 sport 92r. nie motana :)
artur67
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 7
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez maciar » 27 sty 2013 09:09:22

RudeBoy napisał(a):
Laprathus napisał(a):btw. instalacji nie robi na ogół ta sama firma co buduje dom, tak samo pokrycie dachowe....a na ogół to murarz jest jednocześnie i od ocieplania tynkowania itp itd...

No właśnie każdą z tych rzeczy zazwyczaj robi kto inny, przynajmniej u nas na południu :)
Nie spotkałem jeszcze sytuacji w moim otoczeniu, żeby ta sama ekipa murowała, tynkowała i docieplała budynek :roll:

Budowałem dom i 95% sukcesu w tym przedsięwzięciu to dobre sprawdzone i wyspecjalizowane w konkretnym temacie ekipy. Ja wiele błędów popełniłem bo zakładałem, że jak ktoś coś robi to stara się to robić dobrze...
...ciężki czas przed Tobą...

Mój majster ogarną fundamenty ,postawił ściany,ocieplił,elewacja,płytki i inne drobne duperszmity.Za postawienie z ociepleniem+kolor 28 tyś za 230 metrów.Wyszło takie cuś
dom.jpg
dom.jpg
Załączniki
dom 2.jpg
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16

Postprzez Laprathus » 27 sty 2013 10:59:00

Że niby ten dom ma powierzchnię 230metrów? powierzchnia użytkowa taka?
i cały koszt robocizny 28tysia? z wierzbą dachową wstawianiem okien ocieplanie itd?....jak tak to nadzwyczaj mało... u nas takie coś nie realne... i w taką cenę, to aż nie wierzę.
Laprathus

Postprzez maciar » 27 sty 2013 11:56:12

Ma 230 metrów ,a faktycznie dach okna kto inny.Ta kwota to ściany stropy ocieplenie+kolor.
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1

Postprzez Laprathus » 27 sty 2013 12:21:21

Gosia... kierownik budowy, to tak czy inaczej jest w kosztach budującego....żadna firma budowlana nie ma swojego kierownika budowy....chyba
Laprathus

Postprzez lysy » 27 sty 2013 12:35:44

Laprathus napisał(a):Gosia... kierownik budowy, to tak czy inaczej jest w kosztach budującego....żadna firma budowlana nie ma swojego kierownika budowy....chyba

Boze co Ty za glupoty wypisujesz, lepiej sam domu nie buduj bo bedziesz plakal.....
Rower
lysy
Mega Troll

Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez Laprathus » 27 sty 2013 12:59:07

nie głupoty. Kierownika budowy opłaca budujący. I owy kierownik budowy pojawia się na poszczególnych etapach budowy sprawdza zgodność budowy z sztuką budowlaną i dokonuje wpis w dziennik budowy. I wcale nie jest on związany z firmą budowlaną stawiającą dom.
Laprathus

Postprzez lysy » 27 sty 2013 13:09:24

Laprathus napisał(a):nie głupoty. Kierownika budowy opłaca budujący. I owy kierownik budowy pojawia się na poszczególnych etapach budowy sprawdza zgodność budowy z sztuką budowlaną i dokonuje wpis w dziennik budowy. I wcale nie jest on związany z firmą budowlaną stawiającą dom.

Firma budowalna ma swojego kierownika (a jak nie ma to ciekaw jestem kto ich kontroluje i kto za prace odpowiada, bo kto kase bierze to wiemy) a Ty mozesz miec swojego tak dla jasnosci....
Rower
lysy
Mega Troll

Postprzez Laprathus » 27 sty 2013 13:24:26

Ja tu nie mówię o wielkich firmach budujących bloki itp itd. Ale o takich mniejszych zajmujących się stawianiem domów. Tam kontroluje ich właściciel firmy.
Laprathus

Postprzez adrianee36 » 27 sty 2013 13:58:06

Laprathus napisał(a):nie głupoty. Kierownika budowy opłaca budujący. I owy kierownik budowy pojawia się na poszczególnych etapach budowy sprawdza zgodność budowy z sztuką budowlaną i dokonuje wpis w dziennik budowy. I wcale nie jest on związany z firmą budowlaną stawiającą dom.

dobrze mowi ;)
adrianee36
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 9

Postprzez Markon » 27 sty 2013 17:40:18

Ja mam własnego kierownika budowy, dom stawia firma, dach 2 firma, okna i drzwi wstawia producent w cenie, resztę robię z ojcem od dołu do góry, ocieplenie fundamentów już zrobiłem, elektryka to też nie problem, jedynie przydomową oczyszczalnie ścieków jeszcze firma zrobi
Mitsubishi Pajero 2 3.0
Ford Escape 2 2.5
Markon
Fanatyk Ekstremalny
Fanatyk Ekstremalny

Postprzez drugi oposs » 28 sty 2013 15:56:34

Czy ktoś z "branży" budowlanej może mi pomóc z porównaniem kosztów budowy płyty fundamentowej w systemie Izodom 2000
http://www.izodom2000polska.com/index.p ... wa&lang=pl
cena tego szalunku to 130 PLN netto za m2 (doliczyć trzeba prace ziemne i wylanie betonu z np. zbrojeniem rozproszonym)
z tradycyjnym fundamentem + podłoga na gruncie (ocieplona ok 20 cm styropianu 0,035).
Projekt domu:
http://z500.pl/projekt/Z256,Maly-tani-w ... niami.html
drugi oposs
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Województwo: Mazowieckie

Postprzez przemia » 28 sty 2013 16:08:13

drugi oposs napisał(a):Czy ktoś z "branży" budowlanej może mi pomóc z porównaniem kosztów budowy płyty fundamentowej w systemie Izodom 2000
cena tego szalunku to 130 PLN netto za m2 (doliczyć trzeba prace ziemne i wylanie betonu z np. zbrojeniem rozproszonym)
z tradycyjnym fundamentem + podłoga na gruncie (ocieplona ok 20 cm styropianu 0,035).
Projekt domu:

Ciekawa wizja. Zastanawiam się co na to miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego :wink:

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez RudeBoy » 28 sty 2013 16:11:02

przemia napisał(a):
drugi oposs napisał(a):Czy ktoś z "branży" budowlanej może mi pomóc z porównaniem kosztów budowy płyty fundamentowej w systemie Izodom 2000
Projekt domu:

Ciekawa wizja. Zastanawiam się co na to miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego :wink:

Nam się marzył dom w tym stylu. Jedna wizyta w gminie i pożegnanie z marzeniami.
Jurajskie Parki Krajobrazowe nie chcą takich domów na swoim terenie ;(
Musieliśmy wybudować kolejny "taki sam" domek...
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91

Postprzez Markon » 28 sty 2013 16:20:32

ta to też nie jest takie chop u mnie będzie coś na kształt "osiedle zaciszne" zakaz wjazdu samochodów ciężarowych itd . i plan zagospodarowania terenu mówi wyraźnie o wysokości domów o kolorze dachów o odległości od jezdni o fundamentach bo niedaleko są bagna i moczary i grunty muszą mieć jakąś przenikalność wody , więc ja miałem ograniczone możliwości, dowiedz się najpierw w gminie
Mitsubishi Pajero 2 3.0
Ford Escape 2 2.5
Markon
Fanatyk Ekstremalny
Fanatyk Ekstremalny

Postprzez Zula » 28 sty 2013 16:34:12

Projekt domu:

Super, strasznie mi się podoba! :>: :>:
ROSES ARE RED, MUD IS BROWN
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!

Obrazek :mrgreen:
Zula
Moderator
Moderator

Obrazki: 5
Pochwały: 6

Postprzez lysy » 28 sty 2013 17:35:48

Ten kraj jest chory przez chorych co nim rzadza. Tak jak w urzedzie znajdzie sie jakis nawiedzony glowny architekt, tak samo jak w sejmie przechodzi ustawa na vat ze auto dla prezesa to nie np. audi A8 tylko jakis pickup, bo jakis niedouczony spolecznik dostal sie do rzadu i cos wypadalo by na mowicy powiedzie to tworza takie knoty jak np. odsniezanie chodnika ktory jest miasta, a przylega do twojej posesji, jak ktos zlamie reke to ty (wlasciciel domu) wyplaca odszkodowanie, ale gminna droga obok nie musi byc odsniezona bo najwyzej przy stluczce czy wypadku bedzie niedostosowanie do warunkow pogodowych. Szkoda tylko ze ktos nie pomyslal ze jak kobieta ma 90 lat dzieci mieszkaja gdzie indziej, jest schorowana i nie moze wyjsc na zewnatrz a musi odsniezyc, renta ledwo wystarcza na glodowe jedzenie wg prawa jak ona nie moze to ma komus zaplacic za odsniezenie. Polska paranoja....

I plac tu dalej zus......na pewna starosc

RudeBoy napisał(a):Nam się marzył dom w tym stylu.

Ty juz nie narzekaj PIT-a pokaz..... :mrgreen:
Rower
lysy
Mega Troll

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do HydePark