Witamy !

NIE TŁUCZE TYLKO LATA..........

NIE TŁUCZE TYLKO LATA..........

Postprzez fidar1 » 24 maja 2008 18:51:03

PANOWIE I DRODZY KOLEDZY ORAZ SYMPATYCY NASZYCH FROTEK
PYTAM WAS DOŚWIADCZONYCH KOMPANÓ ;)

JADĄC PO ASFALCIE NICIEWO TZN RÓWNYM W MIARE TERENIE, NAJĘŻDŻAJĄC W DZIURĘ PRZY PREDKOŚCI OKOŁO 30 ZATELEPIE NA DOLE ZAWIESZENIA W OKOLCACH PÓŁOSI....????
JADĄC INTENSYWNIE PO KOCICH ŁBACH CZY JAKBY JE TU NAZWAC TELEPIE JAKBY LEWĄ CZĘŚCIA ZAWIESZENIA. TAK JAKBY COŚ BYŁO LUŹNE . MYŚLAŁEM ŻE TO OSŁONA DOLNA LUB COS PODOBNEGO ALE WSZYSTKO MOCNO SIEDZI I DOBRZE PRZYKRECONE. CÓŻ TO MOŻIET BYT???? ODGŁOS JAKBY MIAŁO SIE ROZSYPAC ALBO W STARYCH STARACH LUB JELCZACH SŁYSZEC TAKI ODDŹWIĘK JAK IM SKRZYNIA ZĄŁADUNKOWA TELEPIE NA RAMIE ITP ITD. MAM TO GŁÓWNIE Z LEWE NO CHOCNY NAPEWNO JEST GŁOŚNE TO. JAKIES ŁOŻYSKO, PODPORA CZY JAK????
CO SĄDZICIE PRZYJACIELE?
OPRÓC Z TEGO 4 MIECHY TEMU WYMIENIAŁEM SWORZNIE TERAZ MI LEKKO PISZCZA ALE CHYBA MUSZE JE TYLKO NASMAROWAC BO NIE WIEDZIAŁEM ŻE WARTO TO ROBIC PO JAKIMS TAM CZASIE ;(
LECZ TO NIE ODDŹWIEK TAKI LEKKI TYLKO JAK JUZ PISAŁEM LATANIE "JELCZOWSKIE" CZEGOS ;)
POZDRAWIAM

Pisz bez Capslocka
fidar1

Postprzez wojtekkk » 25 maja 2008 10:58:24

teksty typu coś mi tłucze po jelczowskiemu są świetne, po prostu opis jak w trilerze gdzie do samego końca nie widać winowajcy
Nie wiem szanowny fidarze czego oczekujesz ale na tak postawione pytanie trudno jest ci odpowiedzieć bo tłuc , łomotać czy walić w lewej przeniej części auta może wszystko co się tam znajduje łącznie ze żle zamocowanym akumulatorem.
Jeżeli jest to aż tak wyraźne to powinno się to znaleść metodą na macaka czyli dotykać i machać własnymi łapkami czym tylko się da-oczywiście mowa o elementach twojego auta a nie samego ciebie(w drugiej opcji to nie to forum)
wojtekkk

Postprzez fidar1 » 28 maja 2008 21:41:28

dzieki wojtekkkkkkkkkkkkk ;)
fidar1

Postprzez kasalka » 28 maja 2008 22:43:56

Sprawdź łączniki stabilizatora i tuleje stabilizatora z tyłu.
kasalka

Postprzez fidar1 » 29 maja 2008 20:38:12

kasalka napisał(a):Sprawdź łączniki stabilizatora i tuleje stabilizatora z tyłu.

:)))))))))))
To nie to i nie taki odgłos ............
Wszystko oki z tych spraw ;)
Musze sprawdzic zawieszenie skrzyni, silnika i połos bo nie wiem czy ma nawet podpore.........
Czekam na kupla potrzebny kanał ;)
Dzieki za podpowiedź
Pozdrawiam
fidar1

Postprzez Marucha » 09 cze 2008 06:48:59

Czy znalałzeź może przyczynę tego tłuczenia, telepania, stukania ????
Ja mam coś podobnego, ale wydaje mi się, że to klocki hamulcowe tak telepią jak uszkodzą się, bądź gdzies zagina blaszki trzymające je w bezruchu - no ale mogę się mylić.
AAa bardzo jestem zainteresowany wiedzą na temat Twojego przypadku. Co do wspomnianych wyżej klocków, to aby się przekonać najlepiej dość solidnie kopać w oponkę.
Frotka B long z 1999 roku. 2,2 l + LPG
------------------------------------
WROCŁAW
GG 124835
Marucha
Bywalec
Bywalec

Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

joooo............

Postprzez fidar1 » 11 cze 2008 11:46:20

No witam

taaaaaaa znalazłem i sie uśmiałem.
Taka wielka śruba tzrymająca zderzak od wewnątrz tam gdzi ejest nadkole była luźna wystarczyło porządnie dokręcic!!!! Hałas przenosił sie...
Wyczailismy to po włożeniu butelki fanty miedzy zderzak a barana-orurowanie i efekt był zadowalajacy, po dokładniejszym oglądnieciu zauważono ta śrubke no i po ....;)
Lipa natomiast z sworzniami, panowie nie kłuć osłonek gumowych strzykawkami!!!! Ja regeneruje sworznie ale lipka bo nigdzie nie można dostac osłonek samych do tych sworzni a nakłutymi dziurkami smar ucieka . Nasmarowanie nic nie pomogło ;(
Pozdro
fidar1

Re: joooo............

Postprzez brum » 11 cze 2008 13:46:48

fidar1 napisał(a):..... Nasmarowanie nic nie pomogło ;(
....

Mi narazie pomogło, dwa tyg i spokój jak narazie
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez fidar1 » 14 cze 2008 19:51:51

Mi narazie pomogło, dwa tyg i spokój jak narazie[/quote]

mam nadzieje że nie kłujesz za mocno gum albo najlepiej w ogóle ;)............
smarujesz dwusiarczkiem molibdenu MS02?
tzw do przegubów hydrokinetycznych? ;0
Pozdro
fidar1

CHYBA SIĘ ZACZYNA

Postprzez tasman » 26 lut 2009 20:47:04

SIEMKA mam pare problemów może ktoś mi podpowie co i jak :wink: pierwsze to delikatne stuknięcia podczas puszczania sprzęgła a drugie to coś stuka w zawieszeniu a tak dokładniej to jak końcówka drażka ale nie jestem pewien :?: :?: :!:
tasman

Re: CHYBA SIĘ ZACZYNA

Postprzez kasalka » 27 lut 2009 00:50:49

ten stuk to z przodu czy z tyłu? i podczas jazdy też stuka?
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Pochwały: 2
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: CHYBA SIĘ ZACZYNA

Postprzez jack 2.2 dti » 27 lut 2009 11:11:29

Jaki to samochód ? Star, maluch .....?
Opel Frontera B sport 2.2 DTI
Obrazek

"Nie walczę na rozum z kimś kto jest nie uzbrojony"
jack 2.2 dti
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Pochwały: 2
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Re: NIE TŁUCZE TYLKO LATA..........

Postprzez opel » 04 lis 2009 22:39:58

koledzy mam od niedawna frtkę 2.2 dti 2003r. i chciałbym się zapytać czy wszystkie auta tak mają. Podczas przejeżdzania przez nierówności typu studzieka z tył słychać tłuczenie. wymieniłem gumowe tuleje łącznika stabilizatora, amortyzatory bo były wywalone ale dużej poprawy nie ma odczuwam każdą dziurę lub nierówność na drodze. Może auta terenowe tak mają poprostu jest twarde zawieszenie. A może sprężyny są do bani????????
Liczę na wasze doświadczenie a może ma ktoś podobny problem????
opel

Postprzez steele » 04 lis 2009 22:48:15

brum napisał(a):Mi narazie pomogło, dwa tyg i spokój jak narazie

Mi pomogło na tydzień a dzisiaj nowy sworzeń :)
steele

Powrót do Zawieszenie i układ kierowniczy