Witamy !

[2,3 td A] Jak sprawdzić nagrzewnicę

[2,3 td A] Jak sprawdzić nagrzewnicę

Postprzez lukskyloker » 10 gru 2012 16:40:33

Witam koleżeństwo. Chciałem spytać mądrzejszych o radę. Chodzi mi o brak grzania a dokładniej samą nagrzewnicę. Czy można stwierdzić że nagrzewnica jest sprawna bez jej wyciągania?? Np. ściągając oba jej przewody czy jak dmuchnę i bedzie drożna to znaczy że jest sprawna? Nie wiem jak wygląda jej przekrój czy jest tam system jakiś kanalików czy poprostu wejście, jakiś obieg, i wyjście?
lukskyloker

Re: Jak sprawdzić nagrzewnicę [2,3 td A]

Postprzez Komand » 10 gru 2012 17:16:49

lukskyloker napisał(a):Witam koleżeństwo. Chciałem spytać mądrzejszych o radę. Chodzi mi o brak grzania a dokładniej samą nagrzewnicę. Czy można stwierdzić że nagrzewnica jest sprawna bez jej wyciągania?? Np. ściągając oba jej przewody czy jak dmuchnę i bedzie drożna to znaczy że jest sprawna? Nie wiem jak wygląda jej przekrój czy jest tam system jakiś kanalików czy poprostu wejście, jakiś obieg, i wyjście?

Przerabiałem temat nagrzewnicy w zeszłą zimę... Moja była tak zapchana że musiałem wymienić (dostęp to bajka, "wystarczy" zdemontować całą konsolę...).
Nagrzewnica jest umieszczona pod kątem tak, że dolot/wylot są na dole co sprawia że bardzo łatwo się zapowietrza.
Podnosisz maskę i stajesz z lewej strony (tam gdzie zbiornik wyrównawczy), patrzysz na przednią gródź pomiędzy zbiornikiem wyrównawczym a silnikiem i widzisz nisko (na wysokości kolektora wydechowego) dwa węże gumowe (jeden nad drugim) dochodzące do grodzi. Po ich zdjęciu (najpierw spuść płyn z układu) zobaczysz dwa króćce z nagrzewnicy i możesz podłączyć się do nich innymi wężami w celu np. płukania nagrzewnicy i sprawdzenia jaki jest przepływ płynu. Płyn lej powoli bo inaczej się zapowietrza.
Samo dmuchnięcie (np. kompresorem) powie Ci tyle że jest przejście przez nagrzewnicę, kwestia ile w niej kamienia itp osadów (ja wymieniłem na inną).

Wewnątrz masz esowato powyginaną rurkę miedzianą i ożebrowanie.
Komand

Postprzez lukskyloker » 10 gru 2012 18:42:15

Dziś z rana próbowałem ją wyciągnąć ale porażka! utknęłam na samym końcu zaczęły mi wszystkie cięgna spadać z tej konsoli i zrezygnowałem. Mało tego po skręceniu połowy coś mnie tknęło żeby sprawdzić czy wszystko działa i tu zonk!! -nie dział mi wentylator (ten w kabinie przy nagrzewnicy) kostki wszystkie są wpięte a on cisza! (żaden bieg 1-4). Bezpieczniki sprawdziłem pod kierownicą i wszystkie ok. Jutro oddaje do elektryka :( Komand czyli jeśli dobrze zrozumiałem mija się z celem wyciąganie nagrzewnicy tylko po to aby ją przedmuchać lub jakimś specyfikiem potraktować?
lukskyloker

Postprzez Komand » 10 gru 2012 18:59:03

lukskyloker napisał(a):Dziś z rana próbowałem ją wyciągnąć ale porażka! utknęłam na samym końcu zaczęły mi wszystkie cięgna spadać z tej konsoli i zrezygnowałem. Mało tego po skręceniu połowy coś mnie tknęło żeby sprawdzić czy wszystko działa i tu zonk!! -nie dział mi wentylator (ten w kabinie przy nagrzewnicy) kostki wszystkie są wpięte a on cisza! (żaden bieg 1-4). Bezpieczniki sprawdziłem pod kierownicą i wszystkie ok. Jutro oddaje do elektryka :( Komand czyli jeśli dobrze zrozumiałem mija się z celem wyciąganie nagrzewnicy tylko po to aby ją przedmuchać lub jakimś specyfikiem potraktować?

Mógł Ci paść rezysor dmuchawy (jest umieszczony na tunelu którym powietrze idzie z dmuchawy do obudowy nagrzewnicy).
Nie ma potrzeby wyjmowania nagrzewnicy tylko po to żeby ją przepłukać, odpinasz węże od układu chłodzenia, podpinasz jakieś inne węże i przelewasz czym chcesz.
Komand

Postprzez lukskyloker » 10 gru 2012 19:07:19

A wiesz może co dokładnie mogło w nim zepsuć? (chodzi o ten taki jakby radiatorek za schowkiem pasażera? dziś go wyciągnąłem w celu sprawdzenia " co tam jest" :) trochę się musiałem namęczyć żeby go zpowrotem włożyć bo wyleciało mocowanie śrubek. Ale tam są tylko kabelki wszystkie na swoim miejscu.

-- Dodano 10 gru 2012 19:43:31 --

kur-belebele!! :)) znalazłem wypieła się kostka! jest u umiejscowiona pod głośnikiem pasażera przy schowku!! eh- znowu fart, a tak pewno jutro by mechanik skasował z 50 zł za usunięcie usterki! teraz tylko płukanko nagrzewnicy!! dzięki za pomoc!
lukskyloker

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja