przemia napisał(a):Mam gówniane oświetlenie ...
a w jakim modelu auta ???
ja miałem sporta B 1999 i nie narzekałem - było naprawde OK (mial reflektory "w paski" )
teraz mam longa 2004 z gładkimi reflektorami i jest nawet lepiej.
Czy mierzyłes jakie masz napięcie na zaciskach żarówek ?? - może tak jak ci sugerowali masz jakie kaszaniaste kable ??
jakie masz napięcie na AKU podczas pracy silnika ( obroty ~~800 i ~~2000 )
Sprawdź tez przy okazji
spadek napięcia na kablach od alternatora do AKU ... Odpal silnik... włącz w aucie wszystko co sie da ogrzewanie długie wentylator ma MAXA - wszystko... i zmierz
- napięcie od "plusowej" śruby alternatora do PLUSA AKU
- napięcie od obudowy alternatora do MINUSA
.... i zmierz też napięcie na AKU tak 14V jakby było to super 
Mi przy okazji wymiany alteranatora (naprawy łozysk) sympatyzcni panowe z BOSCHA pomierzyli spadki na kablach i były zbyt duże - więc za kilkanaście złotych dołozyli dodatkowe kabelki o przekroju około 6mm2 równolegle do oryginalnych...
Wracając do pomiarów napięcia na stykach żarówek - Jeśli okaże sie że masz za małe napięcie np 11V przy pracującym silniku... to KICHA

i włożenie większych żarówek 100W nic nie da a może wręcz pogorszyć włącznie z uszkodzeniem instalacji...
I jeszce jedno... z pomiarem napięcia żarówek ... najlepiej zmierzyć dodatkowo
- PLUS aku ------------------ pierwszy zacisk żarówki
- MINUS aku ------------------ drugi zacisk żarówki
- z tego dodatkowego pomiaru będziesz wiedział czy masz spadki na zasilaniu żarówek... czy na przewodach masowych
... jak to rozwiązać... "najprościej"...
- trzeba kupić cztery przekaźniki samochodowe
- kupić gruby kabel.. np 6mm2 kilka metrów
- bezpiecznik na przewód ( da sie go przy plusie - podobnie jak w systemach audio...
Z "grubego" pusowego przewdu zasilasz przekaźniki .... Sterowanie cewek przekaźników z obwodów "od auta".... żarówki zasilane przez styki przekaźników...
trochę kosmiczna konstrukcja ... a każdy biegły elektryk/elektronik będzie to potrafił zmotać... a gwarantuje ci to zasilanie najsilniejszych żarówek arówek dostępnych na rynku.. "pelna mocą" .... o ile wytrzymają to twoje klosze...
Dla wprawnego elektryka co sprawnie obsługuje zaciskarki konektorów to jest 2-3 godzinki pracy przy piwie...
... a i tak zrobisz jak uważasz,,,
i jeszcze jedno ... co możesz zrobić od ręki na szybko bez mierników .... wlączasz krótkie.... ale jedna żarówkę zasilasz " na krótko" grubymi przewodami (4mm2) z AKU i oceniasz na "oko" który reflektor lepiej świeci .... zasilany z sieci "pokładowej" czy ten zasilony "na partyzanta"

powodzenia w eksperymentach....