Witamy !

[2.3] strasznie słaba

[2.3] strasznie słaba

Postprzez eslimak2 » 14 paź 2012 17:21:31

Witam wszystkich
Jestem nowy mam problem z autem jest słabe mam wrażenie ,że nie działa turbo podpowiedzcie jak sprawdzić czy ładuje i co nim steruje.
wiem tyle
1 zdejmę wąż i zobacze czy się obraca i luzy sprawdzę
2 na turbo jest wężyk który idzie do małego czujnika umiesczonego w kolektorze z niego dalej do większego urządzenia nad pompą wężyk wchodzi do tak jakby zaworu zwrotnego, ale jak w niego dmucham to powietrze idzie w dwie strony ( chyba czujnik ciśnienia ? )
sprawdzę te połączenia
nad turbo jest taka charmonijka z kwasiaka nie wiem co to jest?
Proszę podpowiedzcie mi co gdzie jest za co odpowiada i jak to sprawdzić
wcześniej miałem A4 B5 110 km i tam wiedziałem wszystko i robiłem sam czysczenie turbo , nie boję się roboty , ale frotki nie znam
Dziękuję.
eslimak2

Re: [2.3]TD strasznie słaba

Postprzez bienias_75 » 15 paź 2012 23:35:34

Witaj!
Cóż "turbem" steruje operator nożny motorniczego za kierownicą.
Tak szczerze mówiąc, to chyba kolega trochę nie do końca orientuje się co to turbosprężarka, a co zawór układu recyrkulacji spalin....

Proponuje sprawdzić szczelność dolotu i przeprowadzić test "spuchniętego węża", to pozwoli na jakąś wstępną diagnozę.
bienias_75
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Pochwały: 2
Województwo: Lubuskie
Samochód: Frontera A 2.3TD Long 1991-1995

Postprzez eslimak2 » 16 paź 2012 18:56:01

Dobrze kolega mówi, że się nie orientuję dla tego pytam zrobię test węża i dam znać. Jeśli jesteś biegły we Frotkach to powiedz mi jaka tu jest budowa łopatek ze zmienną geometrią czy bez.
dzięki
eslimak2

Postprzez Trzeci » 16 paź 2012 19:23:27

Zmienna goemetria w 2.3 .................. ja też chcę ja też. A tak poważnie to nie ma tam zmiennej geometrii anie zaworu upuszczającego
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez bienias_75 » 16 paź 2012 22:44:44

eslimak2 napisał(a):Dobrze kolega mówi, że się nie orientuję dla tego pytam zrobię test węża i dam znać. Jeśli jesteś biegły we Frotkach to powiedz mi jaka tu jest budowa łopatek ze zmienną geometrią czy bez.
dzięki

A4 robiłeś a najprostszy silnik diesla w oplu sprawia Ci problem. :shock:
Zmienną geometrię zaczęto stosować w EU około 1996r. (VW), poza tym coś musi tym sterować (o tym pisałem powyżej), z resztą Trzeci już sprawę wyjaśnił. Biegły nie jestem ale frazę do google potrafię wpisać.

Daj znać, co ustaliłeś a w miarę możliwości pomożemy.
bienias_75
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez eslimak2 » 17 paź 2012 22:01:38

Panowie wszysto ok mówicie prosty silnik prosty układ doładowania ok nie sprawia mi trudności tylko najpierw pytam i czytam później robię , nie wiem jak tu jest na forum , ale z tego co widzę trochę kulejemy gdzie są tutoriale co i jak rozebrać krok po kroku opisy sugestie czy to taki problem nie mówię tego złośliwie tylko po co sobie udowadniać racje pisać sto wątków jak można napisać temat dla danego modelu opisać , jak to tubina co nią steruje jak ją rozebrać itd dokładnie pokazać na fotkach podwiesić i będzie ok .
eslimak2

Postprzez bienias_75 » 17 paź 2012 22:47:31

eslimak2 napisał(a): tubina co nią steruje jak ją rozebrać itd dokładnie pokazać na fotkach podwiesić i będzie ok .

Ja niestety klubowiczem nie jestem a może w dziale dostępnym dla nich coś znajdziesz....
Powiem szczerze, że właśnie babrałem się z ustawieniem pompy, uszczelnieniem miski olejowej, wymianą cieknącego broka, resorami, sworzniami, drążkiem poprzecznym i niestety informacji mało... pomogło mi parę osób na PW (special thanks for Indian), chętnie podzielę się tym, co wiem ale turbosprężarki nie rozbierałem, bo u mnie był tylko nieszczelny wąż...

Zrobiłeś próbę węża ? jakie wyniki?

P.S
Jak bodziesz robił turbosprężarkę zrób foty i opis a pewnie się przyda :D
bienias_75
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez eslimak2 » 18 paź 2012 00:18:10

Zrobię w niedzielę dam znać
siema
eslimak2

Postprzez Trzeci » 18 paź 2012 07:07:11

Nie ma za dużo informacji na temat tego silnika jak szukasz instrukcji do frotki. Więcej jest jak poszukasz do Omega A 2.3 TD . Masz je np tu: http://chomikuj.pl/Trzeciogr/Instrukcje ... +i+naprawa.
Turbina leży u mnie w piwnicy ale nie mam czasu ją obejrzeć i wyczyścić a jak będzie potrzeba zregenerować. Zima sie tym zajme i wtedy zrobie tutorial.
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez eslimak2 » 18 paź 2012 21:55:58

Dzięki za linka ja też coś wrzucę jak będę dłubał przy tej od włosów.
eslimak2

Powrót do 2.3 TD