Witamy !

[A] Wymiana sprzegów piast kół

Re: Wymiana sprzegielek

Postprzez jrzeuski » 21 lut 2012 10:07:16

Ironcruz napisał(a):Rozmawiałem kiedyś ze sprzedawcą z ekspedycji i mówił, że superwincha nie mają bo nikt nie kupuje, a na tych jeżdżą nie tylko Frontery. I sobie chwalą.

ja też chwale, ALE dopiero druga wersję. Bo pierwsza wersja była częściowo z gównolitu. Druga partia (po gwarancji, mam 2 letnia; teraz już chyba tylko 1 rok gwary) jest mocniejsza. I przykręcałem od razu na lekki klej do śrub żeby nie kombinować. Poza tym tak zaleca sprzedawca.
Ja właśnie ukręciłem trzecie chińskie sprzęgiełko. Znowu wymienili, ale coraz bardziej podejrzliwie na mnie patrzą, bo ponoć nawet w Patrolach na 35" te sprzęgiełka sobie radzą. Może to kwestia kierowcy :twisted: Pytają o opony i kręcą głową, że niecałe 32". Dziś to nawet chcieli, żebym do nich przyjechał Frotą, bo chyba w to nie wierzą :D W każdym razie tylu uwalonych sprzęgiełek jeszcze nikt im nie przyniósł a ja przecież bardzo mało jeżdżę i Frota ponoć ma słaby przedni napęd :?

W poprzednich dwóch pękły korpusy, ale tym razem to wewnętrzna zębatka (ta nakładana na półoś) rozpadła się. Żaden z fragmentów nie miał więcej jak 2cm :shock: Całkiem ładna grzechotka wyszła i zrobili duże oczy jak im ten złom wysypałem na stół. Ale potwierdzam, że te, co obecnie robią już się same nie odkręcają. I seger wreszcie dają :1: Tylko co z tego jak dalej materiał za słaby :( Korpus też w paru miejscach rozsadziło jak frezy półosi przeskoczyły nad zmieloną zębatką, ale nie rozumiem jakim cudem przeżyła ta środkowa (przesuwana) zębatka. Rozszerzyła się czy co? :niewiem: O ile pamiętam to właśnie ona się rozsypała Brumowi na zlocie. A u mnie jeszcze w żadnym sprzęgiełku nie poległa mimo, że na oko wygląda najsłabiej.

jakbym miał więcej kasy to bym brał Superwinche.
Jak mi albo expedycji skończy się cierpliwość do wymiany chińczyków, to też pomyślę nad Superwinchami albo AVM HP (ponoć faktycznie coś w nich wzmocnili). Tylko te przeklęte torxy... Może idzie je wymienić na coś łatwiej odkręcalnego? Oryginalne AISINy to raczej marzenie ściętej głowy. Zresztą i tak nie jestem pewien czy nie dałbym im rady 8;)

Do lajtowego upalania (czyt. na AT) te chińczyki jednak bym polecił. A tym bardziej do użytku zimą na zaśnieżonych asfaltach (ale tu to i automaty dają dobrze radę). Natomiast przy ciężkim bucie na MT w trudnym terenie warto nie gubić paragonu ;-)

PS. Wciąż nie wiem jak ludzie przednie mosty ukręcają. Mnie to chyba nie jest pisane :o
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez sylwian70 » 21 lut 2012 17:35:43

quote..PS. Wciąż nie wiem jak ludzie przednie mosty ukręcają. Mnie to chyba nie jest pisane :o[/quote]
może poprzedni właściciel zrobił ci w przednim dyferencjale szperę na stałe używając ''spawarki'' :wink:
sylwian70

Postprzez jrzeuski » 21 lut 2012 19:20:21

To akurat czeka na mnie :twisted: Wtedy bym się nie przejmował, że jedna strona się urwała i orał dalej drugą ;-)

Raczej chodzi o przełożenie. Przy 4.30 siły na kołach są sporo niźsze niż przy 4.88 czy 5.13.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Ironcruz » 27 lut 2012 10:20:59

w sumie: chyba lepiej mieć gwarancję na sprzęgiełka które są delikatniejsze od mostu: taki zawór bezpieczeństwa w razie czego :wink:
Podpis.
Ironcruz
Maniak
Maniak

Obrazki: 15
Pochwały: 2
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez mosi » 28 mar 2012 16:01:40

Na allegro pojawiły się używane aisiny po 150zl za sztukę.Mi udało się kupić jednego aisina nieużywanego za 40zł :D
Trzeba dobrze szukać i można trafić fajną okazje.
Ostatnio edytowano 28 mar 2012 20:48:19 przez mosi, łącznie edytowano 1 raz
Była super Frotka Sport 31"MT, 2"lift, stal przód i tył :)

http://picasaweb.google.com/KruczkiDwa/
mosi
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Obrazki: 5
Pochwały: 2
Województwo: Małopolskie

Postprzez adrianee36 » 28 mar 2012 20:21:45

Te aisiny juz z 2 miechy są,na allegro były na moscie 5.13 który ja kupiłem do swojej froty.
adrianee36
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 9

Postprzez madcar » 06 lip 2012 01:46:40

czy ktoś ściągał osobiście z USA (z Ebay`a na przykład) sprzęgiełka SuperWinch ?
http://www.ebay.com/itm/400533-Locking-Hubs-Manual-Lockouts-Isuzu-Rodeo-NEW-/390436593263?hash=item5ae7d59e6f&item=390436593263&pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&vxp=mtr

bez cła i innych podatków wyjdzie ok 660zł (z Chin kilka rzeczy ściągałem to nic mi nie naliczyli...)

czy może lepiej zakupić te chińskie YAC ?

moje automaty się "wy...ały"
8:)
Ford Ranger Raptor
madcar
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Pochwały: 1
Województwo: Kujawsko-Pomorskie

Postprzez Trzeci » 06 lip 2012 05:20:17

albo: http://www.expedycja.pl/sklep/1706,sprz ... iast-(para)-opel lub : http://www.escape4x4.pl/kategoria/sprzegielka-avm/opel a co do cła i podatku to maja 5 lat na naliczenie. I sam po zakupie pownienes to oclić w urzędzie celnym.
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez brum » 06 lip 2012 09:26:06

Najlepiej kupować przez kogoś w usa czy poza UE. Wtedy można uniknąć cła.

Kup wszystko tylko nie ten syf YAC. Dołóż nawet 200zł do AVM HP, ale nie bierz YAC. Są wykonane z plasteliny i nadają się tylko do małych AT i delikatnej jazdy.
Możesz poszukać też używanych AISIN-ów, one wytrzymają najwięcej. YAC to kiepska podróba AISIN.

W USA są jeszcze WARN-y, tylko że drogie.

Jak bym miał wybierać to: AISIN, Superwinch, AVM
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59

Postprzez jrzeuski » 06 lip 2012 09:38:58

brum napisał(a):Jak bym miał wybierać to: AISIN, Superwinch, AVM
Dokładnie w tej kolejności :>: :>: :>:
Ja też mam dosyć tych chińczyków. Zajeździłem 3 sztuki i nie chcą już mi wymieniać na gwarancji a obecny komplet powoli ma dość. Następny będzie AVM chyba, że trafi mi się okazja na jeszcze lepsze. Albo się naprawdę wkurzę, kupię huby od B i będę zakładał na upalania. Wymiana to przecież tylko 15 minut roboty.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez przemia » 06 lip 2012 09:41:59

jrzeuski napisał(a):
brum napisał(a):Jak bym miał wybierać to: AISIN, Superwinch, AVM
Dokładnie w tej kolejności :>: :>: :>:
Ja też mam dosyć tych chińczyków. Zajeździłem 3 sztuki i nie chcą już mi wymieniać na gwarancji a obecny komplet powoli ma dość. Następny będzie AVM chyba, że trafi mi się okazja na jeszcze lepsze. Albo się naprawdę wkurzę, kupię huby od B i będę zakładał na upalania. Wymiana to przecież tylko 15 minut roboty.

Trochę :offtopic: ale z doświadczenia powiem że cały system załączania napędu w B jest o wiele wygodniejszy. Nie trzeba się bać automatów, ani nie trzeba wysiadać z auta żeby rozpinać, zapinać, rozpinać itd... Teraz mam 2,8 i strasznie mnie to denerwuje. Zastanawiam się czy nie założyć mostu z B z całym mechanizmem i podłączyć elektrozawory pod kontrolkę napędu. Teoretycznie powinno działać...

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 16
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez jrzeuski » 06 lip 2012 09:44:38

przemia napisał(a):Zastanawiam się czy nie założyć mostu z B z całym mechanizmem i podłączyć elektrozawory pod kontrolkę napędu. Teoretycznie powinno działać...
Ja to sprawdzę w praktyce jak tylko uda mi się wreszcie ukatrupić most i kupię odpowiednik z B (od 3.2 manual przełożenie mi pasuje). Tyle, że cały czas pękają sprzęgiełka a nie satelity :roll:

PS. Oczywiście nie da się włączyć 4x4 w czasie jazdy jak to ma miejsce przy zapiętych manualach.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez przemia » 06 lip 2012 09:48:21

jrzeuski napisał(a):...PS. Oczywiście nie da się włączyć 4x4 w czasie jazdy jak to ma miejsce przy zapiętych manualach.

Dlatego właśnie mam obawy czy będzie działać bo w B półosie spinają się tylko podczas jazdy(musi zadziałać synchronizator - chyba że masz fuksa i trafisz).

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez brum » 06 lip 2012 09:51:04

Jak będzie podciśnienie to się w czasie jazdy załączy.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez przemia » 06 lip 2012 09:56:08

brum napisał(a):Jak będzie podciśnienie to się w czasie jazdy załączy.

Masz rację - jak się zatrzymasz to przełączysz wajchę na 4x4, kontrolka włączy przekaźnik elektrozaworu i w trakcie ruszania powinno się spiąć na półosi. Tylko na wyprostowanych kołach i przy niewielkim obciążeniu - u mnie zauważyłem że najszybciej spinały się jak odpuściłem gaz - przy hamowaniu silnikiem trzeba było lekko dodać gazu.

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez jrzeuski » 06 lip 2012 09:57:56

przemia napisał(a):
jrzeuski napisał(a):...PS. Oczywiście nie da się włączyć 4x4 w czasie jazdy jak to ma miejsce przy zapiętych manualach.

Dlatego właśnie mam obawy czy będzie działać bo w B półosie spinają się tylko podczas jazdy(musi zadziałać synchronizator - chyba że masz fuksa i trafisz).
Zadziała, bo właśnie tak zapinają się automaty w A: wał daje napęd półosi poprzez most i ona wtedy obraca się względem koła, co uaktywnia zasprzęglenie. W B to samo nastąpi w siłowniku: podciśnienie przez otwarty elektrozawór będzie dociskać a półoś obracająca się względem przegubu trafi we frezy. Tylko ruszenie strzałem ze sprzęgła może temu zaszkodzić. W siłowniku przy półosi nie ma synchronizatora. On jest w reduktorze i dlatego przełożenie wajchy na 4H nie będzie mogło być robione w czasie jazdy. Chyba, że się założy także reduktor od B (nie wiem czy pasuje do skrzyni od A) oraz logikę, która steruje sekwencją załączania.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez JJKILLER » 06 lip 2012 10:05:51

jrzeuski napisał(a):PS. Oczywiście nie da się włączyć 4x4 w czasie jazdy jak to ma miejsce przy zapiętych manualach.

Nooo, nie do końca się zgodzę. Jak w A załączysz 4x4 i ruszysz to się napęd załączy, jak podczas jazdy dasz wajchę do tyłu to napęd rozłączysz a zostaną spięte tylko koła z półosiami. Żeby w takim przypadku ponownie załączyć napęd na przód nie musisz się zatrzymywać tylko podczas jazdy dajesz wajchę na 4H i znów masz przód pędny. A przecież jeśli masz koła spięte automatami z półosiami to tak samo jak byś miał spięte manualami, tylko wajchą dopinasz napęd w reduktorze.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Postprzez jrzeuski » 06 lip 2012 10:10:16

Killer, ale my tu mówimy o podpięciu elektrozaworów od B pod czujnik 4x4 w skrzyni A. Przy przerzuceniu 4H :arrow: 2H półoś się rozłączy a wał zatrzyma i potem próba powrotu na 4H bez zatrzymania auta skończy się tak samo jak wrzucenie 4H w A przy odpiętych sprzęgiełkach, tzn. reduktor może tego nie przeżyć.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez brum » 06 lip 2012 10:15:45

Najlepiej włożyć długą półoś od A i po problemie. Pewne i proste rozwiązanie.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez jrzeuski » 06 lip 2012 10:19:02

brum napisał(a):Najlepiej włożyć długą półoś od A i po problemie. Pewne i proste rozwiązanie.
Tylko przód kręci się wtedy non-stop: spalanie w górę, żywotność osłon przegubów i krzyżaków wału w dół.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ przeniesienia napędu