Witamy !

[A] Sprzęgi automatyczne

Re: sprzegiełka automatyczne

Postprzez brum » 04 maja 2012 19:42:32

Na allegro poszukaj. Jak jakiś cięższy teren to raczej nie bierz tych za 450, tylko dołóż i weź AVM.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Trzeci » 04 maja 2012 22:52:11

tylko nie zapomnij że w komplecie nie ma segerów więc dokup 2 sztuki na wałek rozmiar 25

A najlepiej zakup coś takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=2322735025
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez Radeklas » 07 maja 2012 05:00:54

Dziękuję za pomoc!! :gears: myślę, że to zda egzamin. Pozdrawiam 8;)
Radeklas

Postprzez marcinur » 24 cze 2012 17:22:18

Podpinam się do tematu z laickim pytaniem. Czy sprzęgiełko lewe i prawe są takie same czy się czymś różnią?
marcinur
Bywalec
Bywalec

Województwo: Podkarpackie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez Trzeci » 24 cze 2012 19:39:06

Chyba niczym :razz: :razz:
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez PabloFrotaA » 24 cze 2012 19:41:44

rozbieralem, i tam nie widzialem zeby byly jakies inne
Był żółty GAZ 69
Była Frotka Sport
Frotka A 95r 2.8tdi
Grand Cherokee 5.2 V8
A teraz B 3.2
http://www.youtube.com/user/PawelRS50/v ... rid&view=0
PabloFrotaA
Bywalec
Bywalec

Obrazki: 11
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez Trzeci » 24 cze 2012 19:45:02

Może tylko bardziej zużyte.... lub uwalane w mazi błotno smarowej :boss:
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez Galus » 24 cze 2012 19:55:32

Witam
Prawe i lewe jest identyczne. Kilkanaście dni temu przerabiałem ten temat, przy okazji wymiany tarcz. Od samego zakupu froty przedni napęd mi strzelał tzn. raz załączał się idealnie a raz przeskakiwało. Kolega Adam z mojej okolicy po przyjeździe obadał je i okazały się idealne, wprost jak nówki z fabryki. Czyli to nie do końca ich wina. Okazało się że skasowanie luzu na łożyskach spowodowało nadmierny luz między sprzęgiełkiem a pierścieniem zabezpieczającym. Wymoczyłem sprzęgi w benzynie posmarowałem kitem delikatnie sprężyny, wywaliłem pierścień zabezpieczający dokładając podkładki i śrubką wkręconą w gwint w ośce zablokowałem w jednej pozycji. Napędy zapinają się i rozpinają idealnie. Puki działają szkoda kasy na manuale. Takie moje zdanie
"Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego. Pamiętaj - amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści Titanica..."
vel: Sinner
"Wszyscy wiedza, ze czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, ze się nie da, i on właśnie to coś robi"
Albert Einstein
Galus
Nałogowiec
Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Lubuskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez Trzeci » 24 cze 2012 20:21:03

Z tą szkoda kasy na manuale bym polemizował.....
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez JJKILLER » 24 cze 2012 20:27:51

Galus napisał(a):...wywaliłem pierścień zabezpieczający dokładając podkładki i śrubką wkręconą w gwint w ośce zablokowałem w jednej pozycji. Napędy zapinają się i rozpinają idealnie. Puki działają szkoda kasy na manuale. Takie moje zdanie

Nie wiem o jakim pierścieniu piszesz kolego ale tam na osi jest wcięcie na seger. Pod seger dajesz podkładki, których zadaniem jest redukcja luzu. A co do smarowania sprzęgiełek, to jest to już dokładnie opisane, ale powtórzę jeszcze raz. NIE smarujemy sprzęgiełek, tylko można je zamoczyć w oleju, wyjąć, poczekać jak olej odcieknie, i złożyć.
Pakowanie tam smaru może spowodować że między sprzęgiełkiem a wyciskiem zrobi się poduszka ze smaru i będzie trzeba je rozbierać żeby rozłączyć przedni napęd.
Jedynie gdzie jest odrobinę tarcia (tylko w momencie załączania i rozłączania napędu) jest miejsce styku wycisku i sprzęgiełka (takie schodki), i ta odrobina oleju w zupełności wystarcza do smarowania tego miejsca, reszta sprzęgiełka jest "kleszczona" w hubie, a tam już nic się nie trze tylko stoi na sztywno.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Galus » 24 cze 2012 20:46:23

Ja nie mówię że manuale są nie takie, tylko że skoro automaty działają i dają rade to założyć manuale dopiero jak je wykończymy, ja mam drugi komplet tak więc jak te padną, zakładam następne i dopiero po ich zgonie kupię AVM bo używane na Alledrogo w podobnej cenie chodzą. Po prostu nie warto wydawać 650PLN na wymianę czegoś co jeszcze może podziałać dość długo. Ale to moje zdanie.
Co do segera to ja zamiast podkładać podkładki pod niego, wywaliłem go całkiem. Dotoczyłem podkładkę o śr wew takiej jak oś i zew jak sprzęgiełko. Na to 2 takiej samej średnicy tyle że z otworem na śrubę M8 i wkręciłem ją w otwór z gwintem w półosi, klinując wszystko w jednej pozycji. A do sprzęgów nie napakowałem kilograma smaru tylko lekko przesmarowałem sprężyny, w ilości takiej że palców za bardzo by nie pobrudził. Na same zęby dałem kilka kropel oleju ale tak dosłownie symbolicznie. Mam zdjęcia ale jak je tu wstawić.
"Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego. Pamiętaj - amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści Titanica..."
vel: Sinner
"Wszyscy wiedza, ze czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, ze się nie da, i on właśnie to coś robi"
Albert Einstein
Galus
Nałogowiec
Nałogowiec

Obrazki: 0
Województwo: Lubuskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Sprzęgiełko... ?

Postprzez bartekgorzow » 14 lip 2012 15:43:36

Cześć, słuchajcie problem jest taki.... gdy przełączam napęd na Cztery jak jade słychać takie ciche strzelanie w przednich kołach, mechanik mowi że to sprzęgiełka które znajdują sie w kołach. Czyli od strony zewnetrznej na środku felgi taka puszka ....odrazu zaznacze ze tam nie mam tych pokreteł tylko mam automatic .

I pytanie to co właśnie sie tam znajduje to rzeczywiście nazywa się sprzęgiełko ? bo chciałbym to gdzieś kupic ale niewiem jak to sie nazywa. Dzieki za odpowiedzi pozdrawiam
bartekgorzow

Re: Sprzęgiełko... ?

Postprzez PabloFrotaA » 14 lip 2012 16:03:43

tak to jest sprzegielko. skonczylo swój żywot badz jest do regeneracji, pomajstrowania wklep sobie w szukajke(prawa str od góry). byla masa tematow o tym :)
Był żółty GAZ 69
Była Frotka Sport
Frotka A 95r 2.8tdi
Grand Cherokee 5.2 V8
A teraz B 3.2
http://www.youtube.com/user/PawelRS50/v ... rid&view=0
PabloFrotaA
Bywalec
Bywalec

Obrazki: 11
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Re: Sprzęgiełko... ?

Postprzez markus » 16 lip 2012 13:11:20

jest pełno na ten temat!!
propozycja jest taka: zainwestuj w manuale, będziesz miał spokój, albo kup ode mnie automaty w dobrym stanie, sprawne, używane : kontakt na PW pozdrawiam
markus

frontera A półoś

Postprzez metan » 03 sie 2012 20:07:46

panowie zakupilem frontere A 2,3 td long,jest troszke pracy przy niej ale nie zrazam sie :D
naczytalem sie o tych automatach ze strzelaja itd wiec u mnie jest taki problem ze strzela ale na skreconych kolach(lewe kolo),rozebralem sprzegielka i dla mnie to wygladaja ok, zadnych pekniec czy innych dziwnych spraw,tryby ladne nigdzie nie wytarte,dokrecilem polos bo luz byl :? ,zastanawia mnie natomiast jedna sprawa na polosi jest wyciecie(zaznaczone na czerwono)http://zapodaj.net/8f31e8200b134.jpg.html
na zabezpieczenie,u mnie go nie ma,powinno tam byc czy nie?czyzby polos trzymal tylko element nr 6?http://www.opeloem.com/vauxhall/frontera_1992_1998/front_axle_and_suspension/front_axle___c24ne_petrol_and_23td_diesel_engines/automatic_locking_hub.html
podejrzewam ze powodem trzaskow bedzie jednak polos,czy jest taka sama jak w frocie a sport 2.0?
jesli ktos ma sugestie co moze byc przyczyna to chetnie wyslucham
metan

Re: frontera A półoś

Postprzez Ikis » 03 sie 2012 20:26:21

3 "piętra" wyżej masz 20 stronicowy wątek o sprzęgach automatycznych... i nie jeździj 4x4 po asfalcie
Ikis
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1995-1998

Postprzez Satan » 03 sie 2012 20:38:54

w tym wycięciu jest zabezpieczenie, pierścionek (segerek).
Półośka się cofa bez niego, z tąd te strzały, dlatego też pewnie jest obrobiona (szmelc)
Pozdrawiam.
Satan.

Frontside service
https://www.facebook.com/frontsideservicepl
Przeróbki i budowa aut terenowych.
tel.600785219
Satan
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Obrazki: 34
Pochwały: 2
Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Postprzez metan » 03 sie 2012 20:39:11

dzieki kolego, na podstawie tego watku rozebralem to sprzegielko i nie znalazlem w nim odpowiedzi na pytanie wiec zadalem tutaj

-- Dodano 03 sie 2012 21:56:43 --

dzieki za odpowiedz w takim razie jutro czeka mnie jeszcze raz rozebranie bo nie zmierzylem jakiej srednicy powinno byc to zabezpieczenie :( kupie zaloze i zobacze moze bedzie ok a jak nie to wymienie cala polos,pytanie czy bedzie pasowala od A sport 2.0 bo koles w poblizu rozbiera taka i chce w sumie chyba dobre pieniazki za to :D

-- Dodano 03 sie 2012 23:05:12 --

na pewno przy automatach na wielofrezie ma byc to zabezpieczenie bo nie jestem teraz pewny,mam tylko zabezpieczenie na koncu to zaznaczone strzalka http://imageshack.us/photo/my-images/704/seger.jpg/
metan

Postprzez Trzeci » 05 sie 2012 10:53:05

Na frezie jest zabezpieczenie dla manualnych na końcu dla automatów jak założysz na frez seger to nie zmontujesz automatów. bo Ci nie wejdą. Poza tym dla manuali to rozmiar 24 lub 25 segerka a dla automatów 20. Zawsze jest jeden seger . Jak masz automaty to tylko ten zaznaczony strzałką.
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez metan » 05 sie 2012 15:18:08

wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo,dzieki wielkie Trzeci :beer:

wie ktos co z ta polosia od sporta 2.0 podejdzie do longa 2.3?
metan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ przeniesienia napędu