Koszt solarów to ok 1000zł netto a pompa to ok 7.500zł netto
pytanie mam czy ktoś eksploatuje taką pompę i jak to wygląda
Wiem że to nie forum budowlane ale nasze jest lepsze - więcej fachowców

Witamy ! |
---|
|
epi napisał(a):Popytaj po fachowcach co sie teraz zakłada.Nie pamiętam nazwy ale rozmawiałem niedawno z hydraulikiem i mówił że solary idą powoli w odstawkę bo teraz do grzania wody montuje się jakieś inne ustrojstwo(i napewno nie mówił i pompie ciepła)podobno niewiele droższe a wydajniejsze.Mówił że można zamontować to urządzenie w kotłowni i na 3-4 osoby spokojnie grzeje wodę przez cały rok bez względu na pogodę czy to lato czy zima
damianEK691965[list=] napisał(a): Na pewno chodzi o pompę ciepłaale decyzja juz podjęta będzie pompa właśnie w kotłowni ciepłe powietrze będzie zasysać z piwnicy a wyrzut na zewnątrz
Zły pomysł. To ciepłe powietrze w piwnicy będzie ciepłe tylko parę minut zanim pompa go nie wyssie. W jego miejsce zassane zostanie zimne z zewnątrz i sprawność pompy spadnie a zimą na suficie wyrosną sople. Ale nie ma tego złe, co by na dobre nie wyszło. Wylejesz wiadro wody na podłogę i masz kryte lodowiskodamianEK691965 napisał(a):decyzja juz podjęta będzie pompa właśnie w kotłowni ciepłe powietrze będzie zasysać z piwnicy a wyrzut na zewnątrz
damianEK691965 napisał(a):jak w temacie zbieram opinie użytkowników solarów do ciepłej wody użytkowej i takiej samej pompy ciepła
Koszt solarów to ok 1000zł netto a pompa to ok 7.500zł netto
pytanie mam czy ktoś eksploatuje taką pompę i jak to wygląda
Wiem że to nie forum budowlane ale nasze jest lepsze - więcej fachowców
jrzeuski napisał(a):PS. Dotacja na solary jest tylko w przypadku brania kredytu na nie, czyli do ceny trzeba doliczyć odsetki od kredytu i bieganinę po urzędach za zwrotem. Kupując za gotówkę na żadne ulgi nie ma co liczyć. Tak właśnie Polska wspiera "biedne" banki.
argail75 napisał(a):Jako ze pracuje w PGE powiem ze majac takie solary , a energia niewykozystana z nich trafi w siec energtyczna , PGE prawdopodobnie zwroci ci kase za wyprodukowanie tej energi. Ale nie mam pewnosci. Obilo mi sie to o uszy.
\
I dlatego najlepsze solary to stare kaloryfery ze złomu pomalowane na czarno i zapakowane w skrzynkę zbitą z desek z wstawionym oknem zabranym ze śmietnika po wymianie w jakimś bloku. Podłączenie własnym sumptem i ciepła woda jest. Widziałem już takie instalacje i ładnie pomalowane w ogóle nie straszą. Niektóre zamiast na dachu były zamontowane w ogrodzie na obrotowym statywie napędzanym silnikiem, żeby poruszały się za Słońcem. To już pełen wypasmarcinur napisał(a):Do tego dodam, że dochodzi też kosztowna papierologia. Instalacje muszą mieć jakieś tam certyfikaty. Do tego musi być zrobione zgłoszenie, ktoś musi uprawniony to odebrać. A na koniec najlepsze - dotacja to przychód w rozumieniu przepisów podatkowych - więc trzeba jeszcze od tego oddać działkę skarbówce :/
jrzeuski napisał(a):I dlatego najlepsze solary to stare kaloryfery ze złomu pomalowane na czarno i zapakowane w skrzynkę zbitą z desek z wstawionym oknem zabranym ze śmietnika
jrzeuski napisał(a):I dlatego najlepsze solary to stare kaloryfery ze złomu pomalowane na czarno i zapakowane w skrzynkę zbitą z desek z wstawionym oknem zabranym ze śmietnika po wymianie w jakimś bloku. Podłączenie własnym sumptem i ciepła woda jest. Widziałem już takie instalacje i ładnie pomalowane w ogóle nie straszą. Niektóre zamiast na dachu były zamontowane w ogrodzie na obrotowym statywie napędzanym silnikiem, żeby poruszały się za Słońcem. To już pełen wypasmarcinur napisał(a):Do tego dodam, że dochodzi też kosztowna papierologia. Instalacje muszą mieć jakieś tam certyfikaty. Do tego musi być zrobione zgłoszenie, ktoś musi uprawniony to odebrać. A na koniec najlepsze - dotacja to przychód w rozumieniu przepisów podatkowych - więc trzeba jeszcze od tego oddać działkę skarbówce :/
Uwierz, że niektóre wyglądały lepiej niż prawdziwe z fabryki. Metalowa obudowa malowana proszkowo, szyba z poliwęglanu i dobrze ukryte przewody podłączeniowe naprawdę robią wrażenie. Tylko mało komu się chce tak to odpicować, bo koszty rosną.marcinur napisał(a):Racja - choć z tą estetyką to bym się trochę spierał
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości