FROTERKA napisał(a):Stabros napisał(a):Jeśli weźmiemy pod uwagę obecnie znane środki transportu to można pokusić się o stwierdzenie że przyszłość transportu jest właśnie w kolei.
A ja myślałam, że
http://www.podlaskibluszcz.pl/index.php ... &Itemid=94
Ten artykuł zahacza o temat szybkich kolej ale ta sprawie nigdy nie ujrzy światła dziennego czyli nie doczeka się realizacji. Ten artykuł sam się komentuje - jest to S-F. Transport publiczny aby miał sens nie może być ograniczony cechą transportu indywidualnego tzn. nie mogą to być małe kapsuły ale długie, wygodne, wielofunkcyjne pociągi. Posiadające zróżnicowaną infrastrukturę: bary, przestrzenie otwarte, przedziały indywidualne, toalety, itp., itd.
Poważne projekty są już realizowane. Wystarczy koleją pojeździć po Austrii aby zobaczyć jak w wielu miejscach "prostuje się" odcinki torów w górach drążąc tunele po to aby kolej jeździła szybko.
pafka napisał(a):jak szczury w kanalizacji ....
Jak szczury by to zobaczyły to żałowały by że żyją tak krótko.
Jeszcze jedno. W publicznych środkach transportu nie trzeba zapinać pasów!!! A statystyki nie kłamią. W autobusach, pociągach, itp. nie ginie 5000 osób rocznie tak jak na drogach. Myślę że spośród tych którzy zginęli w masowych środkach transportu nie było nikogo kto by zginął z powodu niezapiętych pasów. Natomiast w autach takich "pacjentów/pacjentek" było wiele.