Witamy !

[All] Tapicerka od nowa

[All] Tapicerka od nowa

Postprzez Galus » 17 lut 2012 20:24:18

Hej
Jak wszyscy wiedzą nasze frotki kolorami wnętrza nie rozpieszczają i postanowiłem trochę to zmienić. Z zewnątrz autko ma już kurnik na dachu, snorkel dodatkowe lampy lift 5 cm i gumy 31 i boczne progi a jak się ciepło to wstawię amora skrętu i zmotam jakiej zderzaki. I tak myślę co można teraz zrobić. Mam znajomego co może mi uszyć na wymiar pokrowce ze skórki do auta z matami grzewczymi w środku, a ja bym chciał jeszcze coś pokombinować. Np w tapicerce drzwi elementy wykonane z materiału obszyć skórą, to samo w bagażniku, mieszek i podsufitówkę też bym zachaczył. Jakie kolorki by fajnie współgrały z czarną deską bo radzono mi czerwony lub pomarańcz a fotele grafitowe boki z beżowym środkiem. A do wygłuszenie i ocieplenia auta nadała by się taka pianka/gąbka gr 10mm bo na allegro jest tego sporo w całkiem fajnej cenie.
Ma ktoś jakiś pomysł
"Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego. Pamiętaj - amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści Titanica..."
vel: Sinner
"Wszyscy wiedza, ze czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, ze się nie da, i on właśnie to coś robi"
Albert Einstein
Galus
Nałogowiec
Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Lubuskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Re: Tapicerka od nowa

Postprzez freedy-kruger » 17 lut 2012 23:49:00

Zamiast pokrowców proponuję wymianę tapicerki na nową .Pokrowce w terenie mogą się przesunąć a maty popękać , jeśli nie masz mat grzewczych oryginalnych to przy zmianie tapicerki mógłbyś od razu zainstalować na stałe :) , szycia jest trochę więcej ale lepiej się będzie prezentować . Na podsufitkę można wkleić skórę eko , tak samo na boczki drzwi . Kolor powinieneś dobrać według siebie i swojego widzimisię ( Żonka kiedyś miała hondę civic ( "żelazko") w kolorze czarnym i wymieniałem obicia na czarne z seledynowym środkiem i seledynowymi wstawkami w boczkach i ludziska się oglądali :mrgreen: ). Co do wygłuszenia lepsze będą maty wygłuszające niż pianka (pianka pije :shock: wodę ).
BYŁ - Turkusowy Sport 2.0
JEST - Wisienkowy Long 2.5
freedy-kruger
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Obrazki: 2
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez jrzeuski » 17 lut 2012 23:55:25

W teren to najlepiej tapicerkę wyjąć ;-)
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie

Postprzez JJKILLER » 17 lut 2012 23:56:50

Odnośnie wygłuszania to polecam samoprzylepne maty bitumiczne, bo te z pianki czy z filcu to jak wezmą wodę to nie puszczą puki grzyb nie wejdzie, chyba że autko tylko na ulicę i na pokaz to może być pianka lub filc.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Galus » 18 lut 2012 17:14:48

co do tej pianki to podobno nie pochłania wody materiał to coś jakby karimata a frotka mimo że wygląda dość bojowo użytkuje ją raczej na asfalcie no jakimiś tam leśnymi i polnymi drużkami ale kto wie co tam w przyszłości będzie i lepiej robić raz a porządnie A co sądzicie o piance PE takiej jak pod panele bo mam tego trochę 10mm gr Nada to się niby izoluje akustycznie i termicznie i wody się nie boi
"Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego. Pamiętaj - amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści Titanica..."
vel: Sinner
"Wszyscy wiedza, ze czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, ze się nie da, i on właśnie to coś robi"
Albert Einstein
Galus
Nałogowiec
Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Lubuskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez freedy-kruger » 18 lut 2012 23:50:36

Nie napisałeś co ty chcesz ocieplać/wygłuszać
, jeśli drzwi to wygłusza się pod głośniki dla lepszej akustyki (na co zamierzasz kleić tą piankę)
, na podłodze pod wykładzinę to raczej mata a nie pianka.
Nie wiem w jakim celu chcesz robić te "zabiegi"
,jak masz za głośno to może masz nieszczelny wydech :shock:
, a jak za zimno to może nagrzewnica do czyszczenia :razz:
BYŁ - Turkusowy Sport 2.0
JEST - Wisienkowy Long 2.5
freedy-kruger
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Obrazki: 2

Postprzez Trzeci » 19 lut 2012 10:01:19

Galus napisał(a):... a frotka mimo że wygląda dość bojowo użytkuje ją raczej na asfalcie no jakimiś tam leśnymi i polnymi drużkami ale kto wie co tam w przyszłości będzie...

a czasami można rybki hodować pod warunkiem nieotwierania drzwi bo wypłyną. Czy mnie j na podłodze łatwiej wysuszyć i mniej śmierdzi .poza tym korki sa w podłodze więc jak je zasłonisz to woda nie bedzie ściekać
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Powrót do Nadwozie, rama