Witamy ! |
---|
|
UnrealGoD napisał(a):Mam longa A 94' 2,3Dti. Klima prawdopodobnie Diavia (taka naklejka przynajmniej jest). Spuszczałem czynnik bo potrzebowałem sobie wymienić parę elementów. Teraz ciągle nie działa (nie łapie sprzęgło sprężarki) ale bym sobie nabił na zimę, bo klimie raczej nie służy siedzenie na pusto. Plus bym sprawdził szczelność. Niestety maszyna do klimy do której mam dostęp wymaga podania ile czynnika ma nabić. Wiem że jak puszczałem to było coś ponad kilogram. Ale pewnie powinno być więcej.
Ale taka orientacyjna ilość pomaga w wycenie usługi zanim się ją wykonamaju napisał(a):Ilość czynnika chłodniczego jest podawana dla laików, fachowiec nie potrzebuje takiej informacji.
maju napisał(a):Podjedź do kogoś kto naprawdę zna się na chłodnictwie to nie będzie problemu.
UnrealGoD napisał(a):Teraz ciągle nie działa (nie łapie sprzęgło sprężarki) ale bym sobie nabił na zimę, bo klimie raczej nie służy siedzenie na pusto.
UnrealGoD napisał(a):Mogę sobie nabić maszyną która pyta ile czynnika załadować, albo zapłacić fachowcowi który mi to zrobi.
jrzeuski napisał(a):Elektromagnes zadziała jak ciśnienie w układzie będzie odpowiednie(...)
maju napisał(a):Po co maszyna? Wystarczy manometr i butla z czynnikiem.
maju napisał(a):Następnie dobijaj po trochę freonu, tak aby odparownie było na poziomie 0 - 5 stC(...)
Czyli cewka pewnie padnięta.UnrealGoD napisał(a):jrzeuski napisał(a):Elektromagnes zadziała jak ciśnienie w układzie będzie odpowiednie(...)
Próbowałem podłączyć na krótko i nie dawało efektu.
UnrealGoD napisał(a):maju napisał(a):Następnie dobijaj po trochę freonu....
To jest trochę nowszy typ klimy, już nie na freon.
UnrealGoD napisał(a):Mam zieloną naklejkę Diavia z opisanym R134 ale pole na ilość czynnika pozostało puste.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Freonymaju napisał(a):Warto dodać, że słowo "freon" jest potoczne.
Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość