Witamy !

Sprężyny tył Frontera B

Re: Sprężyny tył Frontera B

Postprzez tomik » 27 lut 2011 16:03:42

tropper i frota Ato te same sprężyny 10 zwoi 43 cm wysokości średnica wewnętrzna 10,65 zewnętrzna 12,68 grubości drutu nie pamiętam na tych sprężynach frota B, z 46cm staneła na 52,5 cm
tomik

Postprzez Prorok78 » 02 mar 2011 10:43:00

A Montek ? Te same sprezyny ma ?? Hmm... a jak sie ma porownanie:

Seryjne sprezyny do A vs Ironman + 2in do B ??

Roznica w cenie 100% :( - troche to kuszace jest ale nie chce kupic i wtopic :) No i jesli do A to do ktorej? Krotkiej czy Dlugiej ?

A jaka cena jest aktualna za springi z Pospringu??

Podkrecilem przod bo mi oponki tarly - teraz mam od srodka piasty 54 cm, a tyl mam na 48... heh wyglada jak chooper :)
„W życia wędrówce, na połowie czasu,
Straciwszy z oczu szlak nieomylnej drogi,
W głębi ciemnego znalazłem się lasu”
~ Dante Alighieri
Prorok78
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Pochwały: 1
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez tomik » 02 mar 2011 18:02:14

Prorok78 napisał(a):A Montek ? Te same sprezyny ma ?? Hmm... a jak sie ma porownanie:

Seryjne sprezyny do A vs Ironman + 2in do B ??

Roznica w cenie 100% :( - troche to kuszace jest ale nie chce kupic i wtopic :) No i jesli do A to do ktorej? Krotkiej czy Dlugiej ?

A jaka cena jest aktualna za springi z Pospringu??

Podkrecilem przod bo mi oponki tarly - teraz mam od srodka piasty 54 cm, a tyl mam na 48... heh wyglada jak chooper :)

Jeżeli przód masz już na 54 to sprężyny od montka nic nie dadzą bo one postawią tył na jakieś 52 ,53 cm ,więc :dupa: chyba że sprężyny i jakieś podkładki.
Podkładki ciężko dostać kupić gotowych praktycznie nigdzie nie ma bo sam szukałem,zlitował się na demną kolega z forum któremu zalegały w garażu,po za tym kupić sprężyny od montka dorobić podkładki to może wyjdzie z 200stówki taniej niż iroman
tomik

Postprzez Prorok78 » 02 mar 2011 21:26:00

no jak bym dostal 52-52 cm to przod opuszczam o ten 1 cm i gra gitara :)
~ Dante Alighieri
Prorok78
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez tomik » 03 mar 2011 07:57:48

Prorok78 napisał(a):no jak bym dostal 52-52 cm to przod opuszczam o ten 1 cm i gra gitara :)

jeżeli ten wymiar cię zadowala to wkładaj od montka

w dziale koła felgi opony do b tam gdzie są te fotki z miarką to moja właśnie tam ma jeszcze ten wymiar 52 możesz se luknąć jak będzie wyglądać
tomik

Postprzez Michał » 26 mar 2011 22:09:58

Prorok78 napisał(a):Hmm....a czy springi od Tropera/Montereya beda dobre do podniesienia Frotki B?Wejda?

Właśnie wróciłem z garażu po takim eksperymencie. Potwierdzam wszem i wobec że sprężyny od Troopera wchodzą do frotki B bez żadnego problemu- wszystko pasuje, nie ma żadnych problemów przy montażu (no poza standardowymi czyli trzeba się trochę napiąć :D ).

Teraz co do efektów:
sprężyny dostałem od kumpla za przysłowiową "flaszkę", więc trochę są używane ale Trupek poszedł 2" do góry więc mu nie były potrzebne - stał na nich wysoko i równo.
- Sprężyny są dłuższe w stanie wolnym od oryginalnych o jakieś 4-5cm
- są innej konstrukcji Frota ma mniej zwojowe i z drutu o jednej średnicy, zwoje rozłożone równomiernie a od troopa mają drut trochę cieńszy na końcach i zwoje na końcach są gęściej ułożone.
- po założeniu dolne i górne zwoje praktycznie leżą na sobie (2 zwoje)
- dupa poszła na 52cm (z jednej strony 54 ale jeszcze nie jeździłem więc może się ułoży)
- z testów garażowych tył jest trochę twardszy i jakby bardziej sprężysty (zobaczy się jak to będzie na drodze)

Amory zostawiłem fabryczne bo są ok.

Tak reasumując to jeśli by kupować nowe sprężyny to nie widzę sensu pakować się w trooperowe, lift taki sobie a sprężyny pewnie i tak z 400zł będą kosztować , to już lepiej Ironman'a bo to przynajmniej wiadomo co, będzie lift jakieś 2" (katalog 40 do 50 mm) a cenowo to nie ma tragedii zwłaszcza że tak za jakieś dwa tygodnie będę miał (mam nadzieję że się uda formalności załatwić) w dobrej cenie Irony - zakładam że około 480zł za komplet (powiedzmy dla forumowiczów będzie się dało w takiej cenie jak wszystko pójdzie ok) więc nie ma tragedii.

Jutro przejadę się kawałek na tych z troopera i zobaczę, jak będzie znośnie to przód na drążkach podciągnę żeby wyrównać a i tak muszę sworznie wymienić to od razu pod wahacz pójdą górne (potem ewentualnie jakby wyżej to podkładki nie będzie problemu założyć - już leżą w piwnicy).

No, to miłego liftowania idę się teraz wyspać :D
Michał
------------------------------------------------------------------
BYŁ: OPEL Frontera B 2000r LONG, 2,2 16V+LPG, Pirelli Scorpion A/T 31" (no około 275/70R16 :-) )
JEEP GC WJ 4.0 2000r LAREDO Lift +4" ,Hankook DynaPro ATm RF10 245/75 R16, K&N, Magnaflow
Michał
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Lechu » 27 mar 2011 16:07:23

Koledzy dajcie jakieś namiary na irony HOLD008B w dobrej cenie bo na aledrogo 525 to troszke dużo, ta cena 480 to by mi pasowała biore od ręki wiadomość na poczte lub priv,czas zacząć lekkie uleprzanie :boss:
Lechu

Postprzez Prorok78 » 28 mar 2011 10:33:34

A ja mam pytanie o ta przekladke sworzni pod wahacz... mozna cos wiecej ?:) Jakies fotki ?? Czy po podkreceniu na dragach, przelozenie sworzni poprawi czy jeszcze dodatkowo pogorszy geometrie (katy kola) ??
~ Dante Alighieri
Prorok78
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez brum » 28 mar 2011 10:48:55

Pogorszy, trzeba ustawić pochylenie koła, nie każdy to chce zrobić.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez Michał » 28 mar 2011 10:58:01

Prorok78 napisał(a):A ja mam pytanie o ta przekladke sworzni pod wahacz... mozna cos wiecej ?:) Jakies fotki ?? Czy po podkreceniu na dragach, przelozenie sworzni poprawi czy jeszcze dodatkowo pogorszy geometrie (katy kola) ??

Robi się to z tego co wiem głównie dla zwiększenia zakresy pracy (przywrócenia fabrycznego) górnego wahacza - bo do liftu to tak naprawdę powinny być dłuższe wahacze, ale może niech się wypowie ktoś kto już tą operację robił ( brum masz tak u siebie ?)
Jak to zrobić masz tutaj:
http://www.planetisuzoo.com/articles.htm?id=78&Isuzu_Ball_Joint_Flip/Spacer_Howto

Po takiej operacji (po samym kręceniu drążkami też) koniecznie zrób geometrię.
Michał
BYŁ: OPEL Frontera B 2000r LONG, 2,2 16V+LPG, Pirelli Scorpion A/T 31" (no około 275/70R16 :-) )
JEEP GC WJ 4.0 2000r LAREDO Lift +4" ,Hankook DynaPro ATm RF10 245/75 R16, K&N, Magnaflow
Michał
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Postprzez Prorok78 » 28 mar 2011 11:16:38

Dzieki za linka :) - teraz wszystko jasne :)
dwa pytania pomocnicze :) -

- w artykule pisze ze taka przekladka powinna pomoc utrzymac (przywrocic) konty... jak to jest ?:)
- czy taki uklad nie bedzie znaczaco mechanicznie slabszy ? W orginale podstawa sworznia ma podparcie na wahaczu - po przekladce sworzen trzymaja tylko te 4 sroby... ma to znaczenie dla wytrzymalosci ? - glownie chodzi mi o udar - wpadniecie w dziure itp...
~ Dante Alighieri
Prorok78
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez Michał » 28 mar 2011 12:42:04

Prorok78 napisał(a): czy taki uklad nie bedzie znaczaco mechanicznie slabszy ? W orginale podstawa sworznia ma podparcie na wahaczu - po przekladce sworzen trzymaja tylko te 4 sroby... ma to znaczenie dla wytrzymalosci ? - glownie chodzi mi o udar - wpadniecie w dziure itp...

Nie wydaje mi się bo tak naprawdę sworzeń będzie się opierał taką samą powierzchnią i tym samym elementem o wahacz tylko "od dołu" - z tego co pamiętam to nie ma on podparcia do okoła (otwór w wahaczu jest większy niż średnica sworznia) tylko tą wystającą częścią (tymi skrzydełkami) do tego śruby 10.9 to naprawdę mocne rozwiązanie.

Tak przy okazji to zdjęcia dotyczą froty A w B są 3 śruby ale idea jest taka sama.
Michał
Michał
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Postprzez borat » 22 wrz 2011 18:21:51

Szukałem sporo na forum ale niestety nie udało mi się znaleźć. Zamierzam podnieść tył używając podkładki pod sprężynę od góry ( 5 cm), a przód standardowo na drążkach ( Frota B 2003 Sport). Mam pytanie czy ma ktoś do sprzedania takie podkładki, zna zakład gdzie takie podkładki można kupić, lub ma rysunek z którym mógł bym pójść do zaprzyjaźnionego tokarza ?
borat

Postprzez vit2107 » 22 wrz 2011 20:01:41

Don't panic, keep driving, keep smiling, all is well.
picasa chomik axle/chart dana/spicer Front/Locker
vit2107
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 5
Pochwały: 6
Województwo: Mazowieckie

Postprzez borat » 24 wrz 2011 19:14:09

chcę sobie wykonać takie podkładki. Jednak te z rysunku są do nowych innych sprężyn, ja chcę zastosować te same co mam w swojej frocie. Teraz rodzi się pytanie czy jak dorobię podkładki z tego rysunku to czy mały luz ( 3 mm- porównując wymiary tej podkładki z mierzoną oryginalną sprężyną ) w mocowaniu sprężyny może spowodować przesuwanie się podkładki względem sprężyny ? Muszę być one dopasowane w dokładny sposób ?
borat

Postprzez maciar » 24 wrz 2011 21:57:19

Da se rade
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie

Postprzez bombi26 » 27 wrz 2011 19:01:15

Jak nie tamte to masz tutaj - http://www.leteto.fr/pages_meca/cales1.html - ja mam takie zrobione.
ObrazekObrazek
off road jest jak narkotyk - pierwszy raz gratis a później całe życie z wariatami
bombi26
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 6
Województwo: Podkarpackie

Postprzez adek » 04 paź 2011 10:36:56

Panowie pomocy .Przeglądałem całe forum i dalej nie jestem pewny czy wymiana sprężyn w frocie long B na ironmen +2 cale ponosi za sobą dalsze modyfikacje ( mocowanie stablizatora itp.)czy muszę wymienić amortyzator na dłuższy.Obecnie przód mam wyższy od tyłu, w dodatku sprężyna lewej strony siadła 0 20mm.Jak załaduję ,frota wygląda jak chooper :wsciekly:
adek
Bywalec
Bywalec

Obrazki: 24
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez jrzeuski » 04 paź 2011 10:47:04

adek napisał(a):czy muszę wymienić amortyzator na dłuższy.
Nie, jeśli lewarując tył koło się odrywa od ziemi a amortyzator dalej można odkręcić i zdjąć z mocowania. Innymi słowy: nie trzeba wymieniać, jeśli ogranicznikiem wykrzyżu jest stabilizator a nie amortyzator. Inaczej zabawa w terenie w końcu rozerwie amortyzator.
w dodatku sprężyna lewej strony siadła 0 20mm.
Przyjrzyj się dobrze czy nie pękła.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez adek » 04 paź 2011 12:50:55

Sprawdzę to dzisiaj w kanale.Amortyzatorów nie chcę kupować bo są jeszcze sprawne : tłumienie na poziomie 80% :D
adek
Bywalec
Bywalec

Obrazki: 24
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tył B 98-2004 sprężyny