Witamy !

Jakie CB-radio, jaka antena, gdzie montować?

Sprzęt grający oraz komunikacja CB

Re: CB-radio

Postprzez Jarek sp3swj » 24 paź 2010 00:29:31

brum napisał(a):A czasami ona nie jest odpowiedzialna za nadawanie?

W radiach CB jest tak śmiesznie że wzmacniacz mcz ( audio) też jest odpowiedzialny za nadawanie :-) ( modulację) ....

Także.... niestety awarie czasami są mocno między sobą powiązane :-)

Teraz jak już działa twoje CB -> Sprawdż czy w twoim radiu po odpięciu gruszki od radia w głosiku bedzie "cisza" - nawet jak otworzysz blokade szumów... ....

Pewnie ten drucik odpowiedzialny za "wyłączanie" radia ci zdechł - :-)

Przejrzyj pozostałe druciki w gruszce czy nie są w stanie agonalnym.....
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez szymon.ha » 23 lis 2010 22:55:41

Mam pytanie czy używa ktoś może radia alan 42 multi?
Bo mam problem z pewną funkcją.
Posiada on jakieś oszczędzanie energii i po jakiejś 1 - 2 min się jakby wyłącza, tzn jeśli nie ma sygnału, a wiadomo że w trasie nie zawsze ciągle on jest. Więc jak już si wyciszy to muszę ręcznie znowu zmniejszać wyciszenie szumów bądź jeździć z szumami.
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez konik » 23 lis 2010 23:50:36

Cześć Szymon.
Mam takie radio, ale żadnej funkcji oszczędzającej nie znalazłem. Może działa przy zasilaniu bateryjnym,ale ja używam go raczej w samochodzie. Ma ono oczywiście redukcje mocy nadawania z 4W do 1W ale chyba nie o to Ci chodziło. Z ciekawych funkcji ma: nasłuch dwóch kanałów, skanowanie kanałów w poszukiwaniu sygnału, przełącznik 0/5
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez szymon.ha » 24 lis 2010 00:03:16

Ja też używam tylko w aucie. Gdy wyciszy się szumy tak aby łapało tylko czysty sygnał to po takim czasie jak pisał się jakby "wyłącza" i miga na ekranie p.s. i wtedy nie łapie sygnałów prawie żadnych i trzeba włączyć szum i znowu wyłączyć czyli trzeba praktycznie z radiem jechać w ręce.
W instrukcji jest napisane o tej funkcji ale nic nie pisze czy można ją wyłączyć.
szymon.ha
Diler

Pochwały: 16
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez Jarek sp3swj » 26 lut 2011 17:16:30

reanimując temat anten CB.... imojej ulubionej SIRIO TRIFLEX, dorzuce fotkę która zmontowałem
bo robiłem pomiary przy okazji demontażu kokpitu

dla przypomnienia w wersji frotki B ta antena zastępuje oryginalną :-)

Obrazek
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Jedrek_G » 26 lut 2011 18:46:01

Dotyczy to również wersji A nie tylko B
Jedrek_G

Postprzez tiger » 10 mar 2011 11:27:22

Mam pytanie odnośnie CB, ostatnio próbowałem podłączyć CB "snuker", niestety są straszne zakłócenia od silnika. Mam pytanie czy macie jakieś wypróbowane filtry lub inne urządzenia do zniwelowania tych zakłóceń??
To jest życie,nie niebo - nie musisz być idealny. Pa każdym dniu trzeba postawić kropkę, odwrócić kartkę i zaczynać od nowa.

Obrazekpicasaweb
tiger
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez JJKILLER » 10 mar 2011 12:55:07

Pierwsza rzecz. Zasilanie ciągnij bezpośrednio z akumulatora, zanabądź sobie pierścień ferrytowy (a nawet dwa) i przepleć przez nie przewody zasilające (np. jak na grafice), jeden pierścień przy radiu, drugi przy aku. Poza tym przewody zasilające warto mieć wyższej klasy niż zwykłe (najtańsze), Ja u siebie pociągnąłem przewody od zasilania wzmacniaczy Audio. Dodatkowo na + bezpiecznik (u siebie mam 10A)
Załączniki
bez tytułu.jpg
bez tytułu.jpg (12.55 KiB) Przeglądane 1015 razy
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Postprzez jrzeuski » 10 mar 2011 14:14:45

Moje radio ma wbudowany filtr na zasilaniu, ale czasem zdarza mi się usłyszeć silnik w głośniku, więc filtr nie spełnia swojej roli idealnie. Podejrzewam, że zewnętrzny filtr lepiej nie zadziała, ale jak ktoś ma radio bez filtra to jakiś dać musi. Rodzaj przewodów i miejsce ich podpięcia do zasilania nie ma tu większego znaczenia aczkolwiek przewody ekranowane powinny dać lepszy efekt (oczywiście tam, gdzie jest filtr ekranu być nie może). Umieszczenie filtra przy akumulatorze nie ma sensu, bo filtr musi być jak najbliżej radia (optymalnie to w środku), aby przewód nie miał gdzie nałapać zakłóceń (indukcyjnie).
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez JJKILLER » 10 mar 2011 23:37:58

jrzeuski napisał(a):...jak ktoś ma radio bez filtra to jakiś dać musi...
...Umieszczenie filtra przy akumulatorze nie ma sensu, bo filtr musi być jak najbliżej radia (optymalnie to w środku), aby przewód nie miał gdzie nałapać zakłóceń (indukcyjnie).

Zgadza się, ale jak u siebie dałem jeden pierścień, to na rozruchu pojawiały się piski, jak dałem drugi ok 15cm od aku, to piski znikły.
jrzeuski napisał(a):...Rodzaj przewodów i miejsce ich podpięcia do zasilania nie ma tu większego znaczenia aczkolwiek przewody ekranowane powinny dać lepszy efekt (oczywiście tam, gdzie jest filtr ekranu być nie może).

No tutaj niestety nie mogę się zgodzić. Rodzaj przewodów moim zdaniem ma znaczenie, tak samo jak przy podłączaniu radia audio, czy głośników. A miejsce podpięcia ma ogromne znaczenie moim zdaniem. Podpięcie bezpośrednio pod akumulator w znacznym stopniu niweluje wszystkie zakłócenia. W Fordzie jak miałem podłączone do zapalniczki to w radiu słyszałem el. szyby, centralny zamek i wycieraczki, po przepięciu się pod aku wszystko ucichło.

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez tiger » 10 mar 2011 23:46:32

No właśnie radio bez zakłóceń działało w astrze podłączone pod zapalniczkę. Niestety we frotce już lipa. Pan ze sklepu specjalizującego się w CB i audio powiedział że jak zakładając Cb do auta to sprawdzają i czasem dany model jest ok a drugi przenosi zakłócenia w zależności od wewnętrznego filtra. I tak sobie testują aż znajdą dobry i go instalują, a filtry zewnętrzne nic nie pomogą bo to pic na wodę.

Jak będę miał chwilkę wolnego to wypróbuję ten ferromagnetyk wokół kabla, no i faktycznie kupię jakiś kabel ekranowany. JJKILLER a możesz polecić mi jakiś konkretny kabel (firma, link,itp)??
To jest życie,nie niebo - nie musisz być idealny. Pa każdym dniu trzeba postawić kropkę, odwrócić kartkę i zaczynać od nowa.

Obrazekpicasaweb
tiger
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez JJKILLER » 11 mar 2011 00:05:52

tiger napisał(a):JJKILLER a możesz polecić mi jakiś konkretny kabel (firma, link,itp)??

Ja kupowałem na Allegro, zestaw przewodów zasilających wzmacniacz car audio. Nie wiem czy to nazwa firmy ale na przewodach mam napisane "VOICEKRAFT 8 AWG Power Cable"
np. http://allegro.pl/kable-przewody-do-wzm ... 39569.html

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez jrzeuski » 11 mar 2011 09:17:16

Przepłacić zawsze można. Ale najlepiej pomyśleć i rozwiązać problem bez opróżniania portfela. Odfiltrowanie zakłóceń od silnika (o częstotliwości kilku kHz) od prądu stałego załatwi zwykły filtr RC tylko musi być dobrany na odpowiedni prąd. Z tym, że CB ciągnie ułamek tego, co wzmacniacz audio, więc nie potrzeba żadnego "wypasu". Byle jaki elektronik poradzi sobie z tym problemem: dobierze odpowiedni filtr i wstawi do wnętrza radia, żeby się nie plątał gdzieś na kablach.

PS. Killer, te kable co kupiłeś nie mają żadnych zabezpieczeń przeciwzakłóceniowych a jedynie przekrój umożliwiający przepływ dużego prądu bez zbytnich strat. Ale efekt placebo zadziałał :mrgreen:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez JJKILLER » 11 mar 2011 11:11:03

Ja go kupowałem z metra i za całość zapłaciłem 30zł (2x3m), na to zaplotłem 2 pierścienie, zakupione w elektronicznym za 1zł\szt. żadne pieniądze a efekt oczekiwany, żadnych trzasków, pisków, zgrzytów itp. tak jak było wcześniej.
Może i placebo ale różnica jest kolosalna 8-)

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez jrzeuski » 11 mar 2011 11:15:28

Różnicę zrobiły te pętle indukcyjne a nie kabel. Na zwykłym kablu byłoby tak samo. Jak już byłeś w sklepie elektronicznym to trzeba było kupić gotowy filtr przeciwzakłóceniowy do samochodu i dać go na kablu za 1zł/mb. Wyszłoby jeszcze taniej a efekt gwarantowany ;-)

PS. Co to za radio, że wbudowanego filtra nie ma? Myślałem, że to od lat już standard jak w car-audio.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez JJKILLER » 11 mar 2011 11:27:15

PAN Hardy
To radyjko to ze mną jeszcze jeździło jak pracowałem jako kierowca i latałem TIR'em na Skandynawię, 14lat temu. Do tego antena Sirio Titanium 1400

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez jrzeuski » 11 mar 2011 11:34:23

Aaa, no to można mu wybaczyć. Ja w Peugeocie z 92r. miałem filtr zamontowany fabrycznie na kablach zasilających radio. Wystarczyło stamtąd pociągnąć zasilanie i problemu zakłóceń nie było. Wtedy CB nie miałem, ale zwykłe radia różne wstawiałem i nie interesowało mnie czy radio ma filtr czy nie. Wzmacniacz też tam podłączyłem (kable wytrzymały), bo po podłączeniu bezpośrednim pod aku miałem w aucie coś w rodzaju strumienicy :mrgreen: We Frocie takiego filtra nie znalazłem, ale zarówno radio samochodowe jak i CB mam z filtrem wbudowanym, bo to już modele z obecnego wieku :)
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

CB w miejscu popielniczki

Postprzez pavca » 20 maja 2011 11:29:23

Szukam radyjka CB które można by zamontować w miejscu popielniczki. Trafiłem na dwa modele CANVA CB-268 i INTEK M-100. Pierwsze ma szerokość 115 mm. drugie 100 więc bez większych problemów wchodzą w miejsce popielniczki. Problem w tym że są to raczej modele niedrogie i z dolnej półki :( Macie może jakieś doświadczenie z tymi odbiornikami ? A może znacie inne które bez problemu się mieszczą w tym miejscu ?
Patrz często w lusterka ! Frontery są wszędzie :)
pavca
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Pochwały: 2
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Re: CB w miejscu popielniczki

Postprzez Wookash » 20 maja 2011 13:59:28

Pasuje Alan 109 ja tak miałem. Poszukaj na forum temat był wałkowany łącznie z fotami co i jak.
Wookash

Re: CB w miejscu popielniczki

Postprzez solo86 » 21 maja 2011 07:05:35

Moje radyjko to Uniden 520XL (jeszcze można takie kupić na allegro) i wpasowało się w popielniczkę idealnie. W tej samej budzie znajdziesz MTECH LEGEND II, i o ile się nie mylę to President Johny II.
solo86
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Obrazki: 0
Województwo: Łódzkie

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Audio i CB