Witamy !

Witam,

Jesteś nowy na forum? Przywitaj się w tym wątku, opisz swoje auto, napisz jak trafiłeś na forum ...

Moderator: TATAR

Witam,

Postprzez RAV » 08 lut 2011 16:04:00

Witam Wszystkich, ponieważ przez ostatnie kilka lat nie miałem wakacji czy wyjazdu weekendowego gdzie stan nawierzchni aż prosił się o 4x4, postanowiłem rozejrzeć się za takim autkiem. Kilka razy już miałem okazję swoim RWD wjechać w takie błotko (dojazd do miejsca "wypoczynku"), że ledwo co dawało radę się z tego wykaraskać. Interesować mnie będzie wersja LONG ze względu na rodzinkę- do OFF ROAD'u na razie mnie nie ciągnie :D bardziej rodzinne wypady w plener :) Ogólnie bardziej obracam się w kręgach tylnonapędowych Fordów (Sierra/Scorpio), ale za kilkoma informacjami od kolegi POPO z Forum SF jak i Frontera FANKLUB postanowiłem się bardziej rozeznać w Opelku. Od razu mówię że nigdzie mi się nie spieszy, mam czym jeździć - najpierw chcę się dowiedzieć maksymalnie jak najwięcej o "Frotkach" zanim będę przeglądał oferty celem kupna. Oczywiście już ganiam codziennie po alledrogo itp. przyglądając się egzemplarzom bo jeśli chodzi a samochody i "zabawę" nimi to jestem straszny napaleniec :D na szczęście żona tłumi mi nadmierny entuzjazm :)

Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia na drodze, Rafał.
RAV

Re: Witam,

Postprzez SKODA76 » 08 lut 2011 16:18:53

Witaj :D
SKODA76
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 2
Województwo: Lubelskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez KrzysiekCz1 » 08 lut 2011 20:48:16

:hi: :D
pozdrawiam Krzysiek
KrzysiekCz1
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Pochwały: 1
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez RAV » 10 lut 2011 10:16:48

Dzięki za przyjęcie mnie w Waszym gronie :)

Co do "Frotki" to już wiem, że jak moja połowica już ostatecznie zatwierdzi plan budżetowy to rozpoczniemy poszukiwania. Póki co stwierdziła, że frontera jej się podoba (a to jak wiemy główne kryterium wyboru większości pań)-choć odpada raczej kolor wiśniowy bo wg. mojej pani jest po prostu "brzydki" :D -o rany jak można wybierać samochód patrząc tylko na kolor? gdzie byłby ten świat gdyby nie zamiłowanie do motoryzacji płci męskiej ? :) (oczywiście pamiętamy, że każdy wyjątek potwierdza regułę, stąd są i panie z "motofanatyzmem" we krwi, ale to znikomy % populacji i moja połowica na pewno do nich się nie zalicza ).
Na pewno będziemy brnąć w stronę 3,2 V6 z możliwie największym wyposażeniem, niestety przyzwyczaiłem żonę i syna do sporej wygody jaką oferuje Scorpio 2,9V6 w skórze, automacie i ze wszystkim co możliwe regulowanym elektrycznie. Muszę jeszcze poszperać i poszukać informacji o głównych bolączkach Oplowskiej V6 i połączonej z nią automatycznej skrzyni biegów, stąd moja obecność wśród Was- fachowców w tej dziedzinie :) (poszło trochę wazeliną chyba :P )

Pozdr. RAV.
RAV

Postprzez jrzeuski » 10 lut 2011 10:18:44

Szukaj lepiej o isuzowskiej V6, bo oplowskiej to we Frocie nie znajdziesz (chyba, że po swapie).
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez RAV » 10 lut 2011 10:26:01

No tak, w określeniu "oplowskiej V6" bardziej mi chodziło o to, że w Oplu Frontera montowanej niż jej dokładnego pochodzenia. A tak BTW to dzięki za zwrócenie mojej uwagi w tą stronę - człowiek się uczy całe życie a i tak głupim umiera. Ogólnie już wyczytałem, że isuzu i frota to dwa bratanki ......., tylko nie znalazłem info co jest od czego w którym montowane :D Teraz już wiem skąd jest silnik, przynajmniej :D
RAV

Postprzez jrzeuski » 10 lut 2011 10:36:09

Frota powstała na licencji Isuzu, więc im starsza, tym mniej części Opla w niej znajdziesz. Na szczęście Opel nie ingerował w przeniesienie napędu, bo w terenie padałoby jak muchy :)
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez pavca » 10 lut 2011 10:49:24

Ach te żony, z ich zdaniem też trzeba się liczyć :)

:hi:
Patrz często w lusterka ! Frontery są wszędzie :)
pavca
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Obrazki: 2
Pochwały: 2
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez jrzeuski » 10 lut 2011 10:50:38

pavca napisał(a):Ach te żony, z ich zdaniem też trzeba się liczyć :)
Takie czasy, że księgowy ma zawsze ostatnie słowo :-|
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez szablajastrzebie » 10 lut 2011 11:45:17

:hi: :hi: :hi:
Obrazek
szablajastrzebie
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez FROTERKA » 10 lut 2011 12:11:18

RAV napisał(a): najpierw chcę się dowiedzieć maksymalnie jak najwięcej o "Frotkach" zanim będę przeglądał oferty celem kupna.

To morze kawy przed Tobą... :D
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez RAV » 10 lut 2011 12:52:53

FROTERKA napisał(a):
RAV napisał(a): najpierw chcę się dowiedzieć maksymalnie jak najwięcej o "Frotkach" zanim będę przeglądał oferty celem kupna.

To morze kawy przed Tobą... :D

Dzięki :D

No domyślam się, że to będzie niezła przeprawa i najwięcej się dowiem rozbierając i składając to i owo dopiero po zakupie. Na razie chcę się dowiedzieć jakie są najpopularniejsze bolączki tych samochodów, na co zwrócić największą uwagę przy wyborze, jakie naprawy są wykonalne w moim zakresie a jakie dyskwalifikują dany egzemplarz (czytaj mina nie warta zachodu i zakupu). Reasumując, wiem że po kupnie auta trzeba w niego zainwestować- wiele rzeczy jestem w stanie sam wykonać, natomiast będzie to pierwsze moje auto 4x4 i tu mam spore braki w wiedzy, które mam nadzieję tutaj nadrobić :)
RAV

Postprzez FROTERKA » 10 lut 2011 13:04:30

Tu na forum jest takie powiedzenie "Zrób sobie kawę i czytaj, czytaj, czytaj..."
W Twoim przypadku tyle mniej czytania, że już wiesz, jaki konkretnie model chcesz.
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez jrzeuski » 10 lut 2011 13:15:16

FROTERKA napisał(a):W Twoim przypadku tyle mniej czytania, że już wiesz, jaki konkretnie model chcesz.
Im więcej będzie czytał, tym mniej będzie tego pewien. A potem to już nawet nie będzie pewien czy chce Frotkę. Tu wszyscy piszą albo o problemach albo o jakichś ekscesach w terenie (i co przy tej okazji udało im się rozwalić) 8-)
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez RAV » 10 lut 2011 16:04:55

"Problemy" mnie nie odstraszają. Na chwilę obecną mam 3 Fordy z czego Sierrę odbudowywałem od najmniejszej śrubki (konieczna była wymiana budy + lakier), a przy wszystkich zawsze coś się znajdzie jeszcze do zrobienia. Dłubanie przy autach akurat bardzo lubię i tak je najlepiej poznaję. A z frotki raczej nie zrezygnuję, bo nie widzę żadnej alternatywy dla tego auta. Jedne są za drogie, inne mało pakowne czy też po prostu brzydkie :D . Jedyne co, to może się to w czasie przesunąć ze względu po prostu na fundusze. Sierra jeszcze wymaga trochę wkładu finansowego, ale ponieważ ona akurat ma u mnie w domu "dożywocie" to może trochę poczekać na kolejne teile.
RAV

Postprzez POPO » 11 lut 2011 07:18:19

NO i super witaj RAV w naszych szeregach
He he ciesze sie że coraz więcej Sierrafan'ów na forum :beer: (nie ma to jak wspólne pasje) :beer:
Powodzonka w szukaniu froty i szybkiego zatwierdzania "budżetu"

P>S> "Wiśniowa" tez jest ładna :wink:
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie :)
ObrazekObrazekObrazek

" :)))))
....)))))

POPOfon - 733530005
POPO
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Powrót do Start