Witamy !

Auto kredyt?

Rozmowy na wszystkie tematy

Auto kredyt?

Postprzez Wookash » 09 sty 2011 19:58:09

Witam

Mam pytanie jak wygląda sprawa kredytu na auto. Trafia mi się kupiec na mój bolid tylko że nie ma gotówki a ma ponoć przyznany kredyt w Getin Banku, problem w tym że klient z innego miasta. Jak wyglądają formalności jak to ugryźć jak spisać umowę kiedy kasa a kiedy oddać auto. Jeśli macie jakieś doświadczenia w tej materii to proszę o uwagi.
Wookash

Re: Auto kredyt?

Postprzez michal 2,8tdi » 09 sty 2011 20:25:01

będzie kasa = będzie auto :mrgreen:
innego wyjścia nie widze,potem użeraj sie z takim
mysl co z kasą kiedy bedzie itp...
michal 2,8tdi

Postprzez FROTERKA » 09 sty 2011 20:30:08

Skoro ma przyznany kredyt, to nie rozumiem, w czym problem. Powinien mieć i pieniądze. Samochód może być zabezpieczeniem kredytu ale nie w przypadku kupna od osoby fizycznej.
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez brum » 09 sty 2011 20:31:34

To chyba działa tak że, Ty sprzedajesz auto bankowi, kasę dostajesz od razu. A ten koleś będzie spłacał auto bankowi, jak nie spłaci do końca to auto zabiera bank. Auto dostanie wtedy jak spłaci całość. Wtedy będzie mógł zarejestrować na siebie.

Ale pewny tego nie jestem. Tak jest np na raty w salonie.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez tomik » 09 sty 2011 20:37:45

Wydaje mi się że najlepiej jak byś zadzwonił do tego banku lub nawet innego co udziela takie kredyty i wytłumaczą jak to wygląda .
tomik

Postprzez Wookash » 09 sty 2011 20:56:04

Niby tak jest jak piszecie ale potencjalny klient mówi tak ze kredyt ma przyznany. Przyjeżdża do mnie podaje mi swoje dane z dowodu itd. zabiera dowód rejestracyjny i jedzie do siebie do banku. Potem bank przelewa mi kasę a ja dzwonię do klienta że kasa jest i żeby zabrał samochód. Bank zakłada cesję na samochód ale dziwi mnie to jak to się odbywa że ja mam niby spisać dane od klienta i dać dowód rejestracyjny.

Jutro dzwonię do banku i się dowiem o co chodzi i czy ewentualnie można załatwić formalności w banku u mnie w mieście. Jeśli tak to problem z bańki.

Nie uśmiecha mi się oddać dowodu rejestracyjnego a potem nie mieć kasy i użerać się z kimś o samochód.
Wookash

Postprzez FROTERKA » 09 sty 2011 21:02:41

Czyli bank przyznał mu kredyt z zabezpieczeniem samochodu, którego dokumentów na oczy nie widzieli, bez żadnej wyceny itd. :shock: Coś mi się to nie podoba. :<:

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Wookash » 09 sty 2011 21:04:17

Dla mnie też to dziwne jest i dlatego mam wątpliwości. No nic jutro zadzwonię do banku i zapytam jak to wygląda.
Wookash

Postprzez tomik » 09 sty 2011 21:22:56

czyli w tym momencie sprawdzili mu zdolność kredytową i kredyt przyznali ale gotówki nie dostanie do ręki tylko to oni przeleją na konto sprzedającemu jak dostaną dokumenty potwierdzające zakup .Bo nie dostał kredytu konsumkcyjnego czyli gotówkowego który można np przepić, tylko kredyt samochodowy z zabezpieczeniem na dane auto.

Moim zdaniem to kiczowaty kredyt bo jak mu się np noga powinie autko zabiorą
a przy gotówkowym zawsze mugł by je sprzedać i kasa by jakaś została
tomik

Postprzez Wookash » 09 sty 2011 21:29:39

Tomik masz rację ale kredyty gotówkowe są droższe i może dlatego się tak ktoś zdecydował.
Wookash

Postprzez tomik » 09 sty 2011 21:33:58

Wookash napisał(a):Tomik masz rację ale kredyty gotówkowe są droższe i może dlatego się tak ktoś zdecydował.

Wiem że nie są tanie na swoim przykładzie kiedyś musiałem się podeprzeć takim kredytem
ale na szczęście w nie szczęściu i tak go nie spłaciłem
tomik

Postprzez lanbo » 09 sty 2011 21:41:39

Miałem podobną sytuacje jak kupowałem mieszkanie ale zabezpieczeniem był notariusz :mrgreen:
lanbo
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 5
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez kasalka » 09 sty 2011 21:57:16

Nie do końca. I ja też nie do końca mam rację. Wszystko zależy od banku. Może być to dla przykładu, że dostaje pieniądze po okazaniu dokumentów: umowy kupna-sprzedaży (potwierdzona notarialnie) i np. dowodu rejestracyjnego. Pieniądze powinny być przelane na Twoje konto lub wypłacone Ci w gotówce, w całości lub części co powinno być zawarte w stosownej umowie Kupiec-bank-Ty. Oraz Karta Pojazdu przekazana w "ręce" banku.
Warto zwrócić się do banku z pismem (jeśli zależy Ci na takiej sprzedaży, bo jest dużo kruczków i co bank to obyczaj "pier...lenia klientów"). Także spisz umowę (lepiej niech bank będzie za to odpowiadał) np. w typie: dla mnie 100% pieniędzy, auto oddaję, Karta Pojazdu dla banku, i jak kupujący nie będzie spłacał to bank zabiera auto...
Jesteś na czysto, a jak bank odbierze auto kupującemu/kredytobiorcy to zawsze możesz je od banku odkupić za grosze (aby im się odsetki zgadzały). Nie musi tak być ale może.
Ostatnio edytowano 09 sty 2011 23:34:41 przez kasalka, łącznie edytowano 1 raz
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Pochwały: 2
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez konik » 09 sty 2011 22:24:13

Kiedyś sprzedawałem samochód klientowi biorącemu kredyt w PTF (Polskie Towarzystwo Finansowe) Wkład własny kredytu wynosił 30% klient przyniósł go w gotówce i w momencie podpisywania umowy (w biurze PTF) przekazano mi go jako zaliczkę. W zamian zobowiązany byłem przekazać tablice i dowód rejestracyjny. Nowy (już) właściciel przerejestrował samochód na siebie, i dopiero po wpisaniu w nowy dowód cesji PTF, otrzymałem przelewem pozostałą część zapłaty. Oczywiście dopiero po zaksięgowaniu wpłaty na koncie wydałem pojazd. Uwaga!! bank bardzo drobiazgowo sprawdza samochód od strony formalnej, w moim wypadku okazało się że urzędnik w wydziale komunikacji pomyłkowo zamiast U wpisał V i na czas wyjaśnienia sprawy, (3 dni) wypłata kredytu była wstrzymana.
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez Wookash » 10 sty 2011 11:26:05

Porażka jeśli chodzi o taki kredyt. Jednak się nie zdecyduję na sprzedaż. Według banku wygląda to tak:

Przyjeżdża klient spisujemy umowę i klient zabiera dokumenty i jedzie do siebie przerejestrować samochód na siebie i na bank. Dopiero wtedy bank przelewa pieniądze i klient zabiera samochód. Dla mnie to porażka bo umowa spisana a ja nie mam gwarancji że klient przerejestruje samochód na bank a nie tylko na siebie. Jeśli się nie uda do banku to wtedy jest problem bo auto przerejestrowane i już jest inny właściciel a ja się bujam samochodem bez dokumentów i tablic. A klient może się domagać wydania samochodu. Nie wiem tylko czy w umowie zapis że wydam auto jak pieniądze będę miał już na koncie. Za dużo niewiadomych jak dla mnie więc chyba odpuszczę.

Ewentualnie inna opcja wstawiam samochód do komisu dostaję kasę a klient niech kupuje przez komis wtedy mnie już nic nie interesuje bo mam kasę i umowę z komisem. Tylko znowu niewiadoma czy komis wywali od razu kasę czy dopiero po sprzedaży.
Wookash

Postprzez FROTERKA » 10 sty 2011 11:45:13

Ja bym Ci radziła, żebyś dał sobie spokój, bo to niepewne wszystko jest ale zrób, jak uważasz.

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Wookash » 10 sty 2011 11:48:07

I tak zrobię. Poczekam na klienta z gotówką.
Wookash

Postprzez mazurkas007 » 10 sty 2011 12:04:55

Chłopie, zamiast zasięgać rady w takich sprawach na forum, po prostu zadzwoń do banku, który ma dać kredyt, zapytaj co i jak, przedstaw sytuację i weź informacje z pierwszej ręki.
Nie każdy kto chce kupić auto ma na to gotówkę i od tego są kredyty, nie oznacza to zaraz, że gość jest złodziejem lub oszustem.
Bardziej bym sie martwił o historię i pochodzenie auta, bo jak bank ma na coś dać kasę to sprawdzi dokładnie wszystko i wszędzie.
Spokojnie, dowiedz się dokładnie co i jak i dopiero podejmuj decyzje.
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez tomik » 10 sty 2011 12:08:12

Z komisu kasy też nie dostaniesz od razu kolego sprzedawał przez komis i po zakupie auta z komisu przez kogoś i tak czekał na 3tyg na kase więc chyba tak jak piszesz najlepiej się wstrzymać i poczekać na konkretnego klienta
tomik

Postprzez Wookash » 10 sty 2011 12:17:03

mazurkas007 napisał(a):Chłopie, zamiast zasięgać rady w takich sprawach na forum, po prostu zadzwoń do banku, który ma dać kredyt, zapytaj co i jak, przedstaw sytuację i weź informacje z pierwszej ręki.
Nie każdy kto chce kupić auto ma na to gotówkę i od tego są kredyty, nie oznacza to zaraz, że gość jest złodziejem lub oszustem.
Bardziej bym sie martwił o historię i pochodzenie auta, bo jak bank ma na coś dać kasę to sprawdzi dokładnie wszystko i wszędzie.
Spokojnie, dowiedz się dokładnie co i jak i dopiero podejmuj decyzje.

Dzwoniłem do banku i jest tak jak napisałem wyżej. Dodatkowo dzwoni klient z numeru np. 600 600 250 i tak jak pisałem wyżej chce furę ale nie ma kasy a będzie miał kredyt i mówi że jeździ starym pasatem. Za dwa dni dzwoni kobieta i wypytuje o samochód zadając identyczne pytania. Co najfajniejsze dzwoni z numeru 600 600 251 ale już twierdzi że jeździ starym audi. Koleś twierdzi że jest z Łodzi a kobitka że mieszka pod Łodzią. W jednym i w drugim przypadku sprawa finansowa wygląda identycznie czyli kredyt.

W zaistniałej sytuacji zbyt dużo jak dla mnie motania olewam tą formę sprzedaży i czekam na kogoś kto wyłoży kasę.
Wookash

Następna strona

Powrót do HydePark