Witamy ! |
---|
|
adi_85 napisał(a):Wiem mniej więcej na czym polega działąnie mechanizmu różnicowego.
Do dziś dnia, byłem święcie przekonany (i dałbym sobie za to nawet palca obciąć), że frontera nie ma mechanizmu różnicowego między osiami, oraz nie ma mechanizmu w przednim moście.
Ciągle jakoś tak myślałem, że ta buła z przodu między kołami do czegoś służy, ale przez ciągłe powtarzanie (zarówno tu na forum, jak i na wszelkich innych miejscach), że nie powinno się jeździć frotą po asfalcie, utrwaliło mi się, że nie jest to mechanizm, który różnicuje moc między przednimi kołami. Poza tym, wszędzie słyszałem o dołączanej przedniej osi "na sztywno" ...
W B jest tak samogalaxy napisał(a):w wersji A (nie wiem jak jest w B) takiej jaką Ty posiadasz nie ma mechanizmu różnicowego pomiędzy osiami
Zasuwać można, ale tylko na wprost, wiec nie zasuwaj z zapiętym przodem po nawierzchni o dobrej przyczepności .
mazurkas007 napisał(a):od lipca masz auto i pytasz o takie sprawy, żenada.
mazurkas007 napisał(a):ps. wszystko juz jest na forum.
I nie zrozumiesz, dopóki nie pojmiesz po co wymyślono mechanizm różnicowy i co się dzieje jak go nie ma. Oglądaj filmy na YouTube do skutkuadi_85 napisał(a):i do tej pory nie wiem, jakie jest wyjaśnienie tego, żeby nie zasuwać z zapiętym przodem na asfalcie po zakrętach.
adi_85 napisał(a):i do tej pory nie wiem, jakie jest wyjaśnienie tego, żeby nie zasuwać z zapiętym przodem na asfalcie po zakrętach.
FROTERKA napisał(a):adi_85 napisał(a):i do tej pory nie wiem, jakie jest wyjaśnienie tego, żeby nie zasuwać z zapiętym przodem na asfalcie po zakrętach.
Ja też tego nie wiem, ale wiem, że mam tak nie robić i tyle. Przyjmij to jako prawdę objawioną, bez dyskusji.
Powrót do Układ przeniesienia napędu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości