Witamy ! |
---|
|
Bruno napisał(a):Witam, a może ktoś podpowie mi jaki akumulator mam kupić do Froty B 3,2 V6 z gazem 2000 r. / Jaki powinien mieć prąd rozruchowy ?
mazurkas007 napisał(a):Bruno napisał(a):Witam, a może ktoś podpowie mi jaki akumulator mam kupić do Froty B 3,2 V6 z gazem 2000 r. / Jaki powinien mieć prąd rozruchowy ?
minimum to CA770 od firmy Centra, ja poleciłbym jednak o półkę wyżej, np P+ 100Ah/900 CA1000 - ten akumulator naprawdę daje rade i do Frotki wchodzi idealnie.
Miałem ten akumulator we Frotce, później poszedł do Patrola, gdy do Frotki kupiłem Optimę pod wyciagarkę. Polecam, za tą kasę rewelacja akumulator.
mazurkas007 napisał(a):60Ah do silnika V6, do auta gdzie masz klimę, elektryczne szyby, podgrzewane lusterka, szyberdach. to stanowczo za mało.
mazurkas007 napisał(a):da radę bez problemu. prąd 900A, zgadza się, idealna sprawa na mroźne poranki, jak trzeba zakręcić sześcioma garnkami i gęstym olejem.
mazurkas007 napisał(a):Akumulatory elektrolityczne bardzo nie lubią skrajnego rozładowania. Tym bardziej jeśli to się często powtarza. Powoduje to drastyczny spadek pojemności i wydajności.
Opinia ze sklepu może być prawdziwa - akumulator jest elektrycznie sprawny ( wszystkie płyty działają ), ale na skutek powtarzającego się głębokiego rozładowywania, stracił swoje parametry.
Muszę cię zmartwić, taki akumulator jest nie do uratowania.
Bruno -> daj znać jakie wrażenia.
Bruno napisał(a):mazurkas007 napisał(a):Akumulatory elektrolityczne bardzo nie lubią skrajnego rozładowania. Tym bardziej jeśli to się często powtarza. Powoduje to drastyczny spadek pojemności i wydajności.
Opinia ze sklepu może być prawdziwa - akumulator jest elektrycznie sprawny ( wszystkie płyty działają ), ale na skutek powtarzającego się głębokiego rozładowywania, stracił swoje parametry.
Muszę cię zmartwić, taki akumulator jest nie do uratowania.
Bruno -> daj znać jakie wrażenia.
Jasne, jak tylko kupię to NA PEWNO napiszę jak działa - dzięki Mazurkas007 za fachową poradę
mazurkas007 napisał(a):a to dziwne, u mnie ten 900 pasował idealnie, dosłownie co do milimetra do tej podstawki pod aku, jak na miare skrojony. widocznie nie wszystkie frotki z jednego warsztatu wyjechały.
ten co kupiłeś tez będzie ok, będzie pan zadowolony.
powiedz tylko, jest różnica w pracy rozrusznika po wymianie aku, ja jak wstawiłem ten 900 w miejsce oryginalnego, który był od nowości auta, to myślałem że rozrusznik bokiem wyskoczy, kręcił jak szalony. jednak sprawne aku to podstawa. zwłaszcza w takich elektrowozach jak my mamy.
będzie ok, jak przyjdzie zima to się przekonasz.
mazurkas007 napisał(a):Bruno, juz wiem w czym może być różnica - u mnie pod aku była taka plastikowa podstawka, taka kuweta w której stał akumulator. Jednak jak wyjeli akumulator to pod tym plastikiem było pełno wody i różnego syfu. Wywaliłem to pudeło i wstawiłem aku prosto na ten metalowy stojak, pewnie to jest ta różnica, ten plastik, który pomniejsza podstawkę.
U mnie była inna historia, jak auto stało np. tydzień, to przy rozruchu serowała się godzina i data w radiu. Po wymianie akumulatora problem się zlikwidował.
piotrek471 napisał(a):witam chciałbym sie poradzić jaki aku do 2.3 td . mam jakiś DELPHI 104Ah (nie jestem pewny ale po wyżej 100Ah) i całkowicie padł.słyszałem, że jest troszke za duży, latem działał jakby normalnie ale chwile na światłach postał i był kłopot.teraz zima i kłopot jest większy... chciałbym wiedzieć jaki jest odpowiedni, dziekuje i czekam na odzew
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość