Witamy !

Wymiana fabrycznych brzęczków.

Sprzęt grający oraz komunikacja CB

Postprzez Gość » 24 lis 2007 13:02:38

Witam! Chciałbym opisać jak poprawiłem brzmienie audio w mojej fronci i dało to zadowalające mnie efekty.
Owszem,zawsze jest pewien niedosyt,zwłaszcza jak posłucha się gdzieś tego samego kawałka i ma on inne - bogatsze - takie jakby bardziej mięsiste brzmienie.Nie mam tu na myśli głośniejszego sprzętu,tylko rozbudowane pełne pasmo średnio-niskie i w zwyż ponad dwa tyś Hz dobiegające z tweeterów.
Wtedy np.brzmienie saksofonu jest tak autentyczne,ma się wrażenie uczestnictwa w owym koncercie w akustycznie dobrym pomieszczeniu.

Powracam do opisu. Trzeba cały fabryczny sprzęt wywalić,zrzucić boczki drzwi aby można było wygłuszyć matami w odpowiednich miejscach.Pod nowy głośnik średnio-tonowy wyciąć tzw ring z mdf który posłuży jako izolacja,żeby nam nie rezonowały dzwi wraz z głośnikiem,ponadto odstawia nam układ magnetyczny od szyby w drzwiach.Drzwi mają 'grać' jak kolumna,bez trzeszczeń i wibracji.
Aha! od tego miałem zacząć,w samochodzie ma być stereo,czyli głośniki wysoko-tonowe najlepiej na poziomie uszu skierowane na centrum,średnio-tonowe w drzwiach przednich i w bagażniku subwoofer.Nigdy nie usłyszymy głębi kontrabasu bez podbicia z tyłu.
Musi to być napędzane oczywiście wzmacniaczem 4 kanałowym,/do wzmaka dociera sygnał z radia-cd za pośrednictwem czincz/ dwa kanały mostkujemy i podpinamy subwoofer.
Zasilanie to przewód 10 kwadrat z bezpiecznikiem który idzie progiem /pod maskownicą/ na wzmacniacz.Ze wzmacniacza idą przewody 2.5 też progami do zwrotnic,ze zwrotnic przewodami 2.5 na głośniki./prawdziwi fanatycy poszczają przewody głośnikowe poza wiązką żeby im nie siało,ja mam razem-nie sieje więc nie ma problemu/
Całość wymaga odpowiedniego zestrojenia i należytej regulacji.
Fajny zestaw stereo czyli gł.wysoko ton.średnio ton. i zwrotnica to np. u mnie koszt około 700zł. Całkowity koszt to około 200zł oczywiście mozna taniej,ale napewno nie będzie lepiej.Ja np. zaoszczędziłem na radiu-mam używanego panasonica ze zmieniarką/350zł/
Załączam parę fotek z mojego garażu podczas tych czynności.
Zapraszam zainteresowanych przy najbliższej okazji na odsłuchy.
Pozdrawiam!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek[/b]
Gość

Postprzez jurellas » 24 lis 2007 13:08:15

Wystąpiłem tu jako gość,chyba mnie wylogowało,bo pisałem z przerwami. :D
jurellas

Postprzez rmjk » 16 gru 2007 15:37:13

halo halo
tez przymierzam sie do zmiany glosnikow jeszcze nawet nie rozkrecilem wiec mam pytanie odnosnie grobosci glosniko . Jezeli juz masz to za soba to podaj Prosze wymiary glosnikow oraz max grubosc aby zmiescily sie z tylu pod sufitem.
pozdrawiam
robert
rmjk

Postprzez jurellas » 21 gru 2007 15:32:09

Jeśli chodzi o przód to -jak już tu opisałem-warto podsadzić pod głośnik w drzwiach podkładkę z MDFu o grubości około 12mm,wtedy układ magnetyczny jest odsunięty od szyby która po opuszczeniu może dobijać z góry w głośnik.Ponadto podkładka dobrze robi w sprawie brzmienia,zachęcam też do wygłuszenia drzwi.Natomiast tył jest mi nie znany,nie miałem okazji siedzieć w longu więc nie mam pojęcia jak tam jest z głośnikami.Myślę że chyba można postąpić jak z przodem. narazie tyle! pzdr. Jurek.
jurellas

Postprzez rmjk » 09 sty 2008 00:22:05

ufff wymienilem do przodu poszly glosniki dwudrozne grundiga 110W a z tylu zmienilem jedynie na 60W tez grundig do tego podlaczylem pioniera z wyjsciem 4x50 W i brzmi calkiem niezle wrecz nieporownywalnie z orginalem
wiem ze to cos nic super ale dla mnie w pelni zadawalajacy efekt przy umiarkowanej cenie
pozdrawiam
robert
rmjk

hm...

Postprzez jurellas » 09 sty 2008 09:50:35

Najważniejsze że jesteś zadowolony,poprawiłeś sobie samopoczucie. Pamiętam,jakiś czas temu sprzedałem astrę w której wcześniej wytłumiłem drzwi,przed sprzedażą włożyłem fabryczny sprzęt.Okazało się że dzięki wyklejeniu matami wygłuszającymi fabryka zagrała zupełnie inaczej,odnalazło się trochę przyjemnego basu.Zresztą wcześniej z vectrą było podobnie. Szkoda więc że przy okazji nie zakupiłeś troszkę maty dekarskiej,gwarantuję! miałbyś dużo miłego podbicia basowego.pzdr!Jurek. :D
jurellas

Postprzez rmjk » 09 sty 2008 12:52:49

halo
narazie zrobilem tak na szybko poprostu zainstalowalem glosniczki i gra o niebo lepiej ale jak bedzie cieplej i zdobede mate wygluszajaca zrobie wszystko jak nalezy
serdecznie pozdrawiam i dzieki za rady
robert
rmjk

Postprzez zajcewPl » 16 kwi 2008 19:56:24

ja tez troche pogrzebałem i wyciszyłem drzwi w moim sporcie matami APP. zamowilem sobie system Helix'a Dark Blue na zwrotnicach. jurellas co to za srebrne folie ? udało ci sie zamontowac soprany w miejsce oryginalnych ???
zajcewPl

Postprzez rmjk » 16 kwi 2008 22:22:31

poszedlem na latwizne i wymienielem tylko duze glosniki dwudrozne olewajac soprany
pzdr.
rmjk

Postprzez jurellas » 17 kwi 2008 10:28:48

Witulsja!!!
Moje wysokotonowe robią na poziomie uszu,wprawdzie wyglądają jak nie zbyt estetyczne grzdyle odstające z plastikowych trójkątów koło lusterek-widać na pierwszych fotkach u góry-ale swoją funkcję spełniają.
O miejscu zamontowania powinien zadecydować test - podpinamy tweetery
i szukamy najprzyjemniejszego dzwięku zmieniając połozenie względem słuchacza/oczywiście w obrębie miejsc przeznaczonych do zamontowania tych głośników/

Ta srebrna folia - o którą kolega pyta - jest na macie dekarskiej dostępnej w sklepach budowlanych...tanio i dobrze wygłusza.

Jeśli chodzi o Helix to najlepiej jeśli woofery zbierają już od 45Hz , schodząc tak nisko - drzwi ładnie basowo brzmią. Twój zestaw wybiera chyba od 65Hz... ale jeśli nie masz zespołu maniakalno-depresyjnego w kategori audio to nie ma to znaczenia.
Ktoś powie - ale przecież mam subwoofer w bagażniku który wybiera od np 23Hz -200Hz - tak to b.dobre parametry ale przedewszystkim przód musi zagrać pełnym pasmem a subwoofer ma to umilić,i najlepiej jak ma się odczucie obecności najniższych dzwięków z przodu a nie w bagażniku.
Osobiście tego doświadczyłem podpinając do 'pieca' na zadku subbasa z lini JBL coś za około 600pln. pzdr! 8)
jurellas

Postprzez Jerry » 20 kwi 2008 21:26:35

Fajnie,że ruszyłeś ten temat.Dla zatwardziałych "nie potrzebne mi radio w samochodzie" ,mówię Wam ze warto. :D
Pozdro...Mam te same maty i około 2,5 roku i trzymają nie pękają.Pozdrawiam
Jerry

Re: Wymiana fabrycznych brzęczków.

Postprzez jurellas » 06 lis 2008 17:30:26

Chciałbym uzupełnić temat. Kiedyś zachwycałem się brzmieniem wydobywającym się z pewnego CD-Panasonic,
pózniej były inne CD,teraz mam już drugiego Clariona i mogę śmiało polecić to radyjko. Tego nieda się opisać - trzeba posłuchać jak pięknie autentycznie bez podbić brzmi. Jak wiadomo jedno pociąga drugie,wymieniłem też wzmacniacz na AlpineV12,znakomicie współpracuje z Clarionem.Chcę też zaznaczyć że mowa tu o Clarion DEC DRX9575Rz. Zalączam parę fotek.pzdr!

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
jurellas

Zmiana audio

Postprzez Perdoza » 11 kwi 2009 21:49:57

Widze tu wielu fachowców wiec mam pytanko
Mam zamiar zmienić orginalne głośniki we Frotce Sport z 2004 na zestaw w którym są zwrotnice. Czy fabrycznie we Frotce już są tam gdzieś zwrotnice, a jeśli są to czy musze je wymontować przed instalacja nowych, a może poprostu wystarczy podłączyć wejście do zwrotnic (tych nowych) pod niski ton (orginalnej instalacji) i po kłopocie ? Z góry dziękuje za podpowiedzi dla bardiej obeznanych niż ja.Pozdrawiam.
Perdoza

Re: Zmiana audio

Postprzez szymon.ha » 11 kwi 2009 22:26:21

Z tego co mi wiadomo to nic nie ma chyba, ja we frocie a, miałem dwa z przodu głośniki i dwa z tyłu w bagażniku i to fabryczne, bez żadnych zwrotnic itp, 4 wyjścia na głośniki.
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Re: Zmiana audio

Postprzez Perdoza » 11 kwi 2009 22:37:28

tak ale w "b" mam z przodu w dzwiach także gwizdki gdybym miał tylko niskotonowe to bym wiedział co robić
Perdoza

Postprzez Pawel » 12 kwi 2009 06:10:20

Prawdopodobnie nie ma zwrotnic, jeżeli zagłębisz się w okablowanie i zdemontujesz tapicerkę drzwi przekonasz się sam... :)
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez jurellas » 12 kwi 2009 19:37:38

Oj! nieznajdziesz zwrotki w frotce/chyba że ją wcześniej tam ktoś zasadził/, fabrycznie jest filtr pierwszego rzędu,czyli...kondensator. Jest on wlutowany na plusowej nóżce tweetera - szeregowo. :beer:
jurellas

Powrót do Audio i CB