Witamy !

[A] Ramie wycieraczek spadło z silniczka

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[A] Ramie wycieraczek spadło z silniczka

Postprzez Mormo » 20 mar 2014 18:50:55

Czołem :beer:

Dzisiaj zabrałem się za wycieraczki które odmawiają posłuszeństwa. Po oględzinach auta doszedłem do tego, że ramię wycieraczek spadło z silniczka. Po rozebrania podszybia nie ma zbyt dobrego dostępu do tego, aby te ramie z powrotem włożyć.. macie może jakiś sprawdzony sposób na ten 'problem' ?

Dodam, że poprzedni właściciel CHYBA wymieniał silniczek od wycieraczek ALBO próbował sam to zrobić, ponieważ brakuje jednej śrubki podtrzymującej silniczek (tej na samym dole, pewnie mu spadła i położył lage).

No to tyle, pozdro :)
Mormo

Re: [A] Ramie wycieraczek spadło z silniczka

Postprzez Semir » 20 mar 2014 18:55:27

Może demontaż silnika złożenie całości do kupy i montaż silnika. Tak mi się nasunęło na szybko.
EKIPA ŚLĄSKA
Obrazek
Semir
Alchemik

Obrazki: 0
Pochwały: 17
Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: [A] Ramie wycieraczek spadło z silniczka

Postprzez Mormo » 20 mar 2014 22:27:33

Problem w tym, że nawet przy zdemontowanym silniczku jest tylko średni otwór przez który ni cholery ręki nie włożę, a z drugiej strony po zdjęciu podszybia też raczej nie da rady.. dlatego pytam czy jest jakiś taki 'myk' na sprawne nałożenie tego ramienia sterującego pracą wycieraczek na silniczek :niewiem:

-- Dodano 04 kwi 2014 08:46:03 --

Gdyby kogoś interesowało rozwiązanie tego problemu..:

1. Odkręcasz silniczek wycieraczek
2. Ręcznie ustawiając wycieraczki w tej pozycji ...\... ułatwiasz sobie zadanie - teraz "oczko" na które nachodzi ramię silniczka jest widoczne w dziurze, która odsłoniła nam się po jego zdjęciu
3. Długa opaska zaciskowa owinięta wokoło ramienia (zaraz przy 'oczku) ułatwi Ci robotę
4. Przykładając silniczek i pchając jego ramię w głąb podszybia (traf w 'oczko) jednocześnie ciągniesz opaską w swoim kierunku
5. Powinno wskoczyć, nie martw się, jeżeli nie wygląda to pewnie - mi działa już około 2 tygodni - samochodu nie oszczędzam także będzie się trzymało. Ewentualnie dla pewności możesz pozostawić opaskę zaciskową (ja zdjąłem, nie wiem dlaczego) i zacisnąć ją tak, żeby złapała wspomnianą wyżej okolice 'oczka' przy ramieniu wycieraczek i ramię silniczka (jest małe, także gibkie palce wymagane) ;)

Tyle :guns:
Mormo

Powrót do Elektryka