Witamy !

[All] brak ładowania po odpaleniu

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[All] brak ładowania po odpaleniu

Postprzez fudzi » 24 mar 2013 09:26:35

Witam mam mały problem w force 2.2 bezyna z ładowaniem tzn odpalam autko i wskazówka ładowania jest na 1/2 wskaznika nie działa wentylator nawiewu jak sprawdzałem miernikiem to jest jakies 11.89V ... po dodaniu gazu tak ponad 2000 obr. wskaznik wskakuje na 3/4 wskaznika wentylator startuje i jz wszystko jest normalnie ładowanie na poziomie 14.3V nawet na wwolnych obrotach mace jakis pomysł co mogło sie stac ??? z góry dzieki za pomoc ...
fudzi

Re: brak ładowania op odpaleniu

Postprzez Trzeci » 24 mar 2013 09:41:01

poszło wzbudzanie alternatora .... do wyjecia altek i do regeneracji. JA mam tak w 2.3 że jak odpalam to wskazówka obrotow 0 i ładowania brak, jak dam powyzej 2500 to sie wzbudza i jest ok. Czekam na ciepłe dni i regeneruje.
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Re: brak ładowania op odpaleniu

Postprzez brum » 24 mar 2013 12:25:57

w 2.2 nie opłaca się regenerować tylko kupić nowy.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: [All] brak ładowania po odpaleniu

Postprzez zgredzik » 16 kwi 2013 21:22:04

Mam problem z ładowaniem, aby się załączyło muszę przegazować przez chwile, aby obroty wskoczyły tak na ok 3tys ( na moment), dopiero wtedy ładuje.Czasem zapominam jak dziś i po 25 min jazdy na światłach po mieście akum mi padł.Jak stanąłem pod sklepem to już nie odjechałem bez "transfuzji prądu" Miał ktoś podobnie? bez przegazówy nie załączy się ładowanie, nawiew też nie dziala jak nie ma ładowania.Dodam tylko, że kontrolki na desce też nie świecą, jak kupiłem to auto to wsio dzialalo, potem pożyczyłem znajomemu na 2 miesiące ( to był tylko holownik do przyczepy) a gdy oddał to już kontrolki nie świeciły się:/ :wsciekly:

Czy na bank altek musi iść do regeneracji? Jak koledzy z powyższych postów poradzili sobie z tym?

Obrotomierz śmiga normalnie.

Dziś się wpieniłem i wybebeszyłęm licznik tam z tłu jest taka jakby folia ze ścieżkami i jedna ścieżka była przetopiona jak bezpiecznik:) Zlutowałem to i wszystkie kontrolki już mam, ładowanie także jest od chwili zapalenia auta, bez dodawania gazu:) Fotkę robiłem starym fonem, ale może komuś się przyda więc wklejam:)

Obrazek

Wiem, że to nie jest prawidłowy lut, ale nie miałem ani dobrej lutownicy ani cyny ( jedynie taką grubą do miedzianych rurek:/ Szukałem tam, bo gdzieś na forum wyczytałem, że alternator w omedze wzbudza się poprzez kontrolkę i jeśli ona nie świeci to nie ma wzbudzenia.Cokolwiek to oznacza dało mi trop, abym zajrzał w pobliże kontrolek które znajdują się za licznikiem:)

Przy okazji dowiedziałem się czemu nie działa licznik- ukręciła się linka przy wejściu w "zegar" .Korzystając z ładnej pogody założyłem bagażnik dachowy, halogeny i podpiąłem z przekaźnika klakson na " krótko " bo na oryginalnych kablach nie było napięcia:) Gdyby ktoś chciał podłączyć klakson ( bo coś nie trybi) to wystarczą 2 kabelki do przekaźnika pod maską :)

Pozdrawiam
zgredzik

Re: [All] brak ładowania po odpaleniu

Postprzez cross44 » 25 wrz 2013 12:18:59

Panowie reaktywuję kolejny temat:
Wlasnie u mnie podobnie, jak jeżdze normalnie światła plus nawiew wskaźnik pokazuje 3/4 ladowanei na aku 14.05 V ( a wiec " książkowo")
Raz jechałem z klimą 200 km , delektując sie zimnym wiaterkiem w upalny dzień, prawym okiem zerkajac na wskaźnik ładowania ktory był do polowy, myslalem ze tak ma być, do momentu az stanąłem. Nowy Aku chce apalić a tu nic- wylaczylem wiec wszystko, sprawdzam ladowanie a tam 11, 0 cos tam V , po jezdzilem klika dni i ladowanei wrocilo do normy) - chcialem to naprawiac ale "mechanik elektryk" powiedział ze trzeba spuszczać klimę, wyciągac alternator, regenerowac go ( takie są objawy) ?

Ostatnio jechałem przy wlaaonych swiatlach i max nawiiew - wskaznik ladowania tak samo sie zachowal, stad szybko wylaczylem. Po dotarciu do celu sprawdzialem i znowu: gdy mam włączone Swiatla drogowe nawiwe, łądowanie waha sie kolo 13- 14. Ponad to dodatk, gdy zapale sam muszę przygazować zeby wskażnik ruszył się...

Jakies propozycje Koledzy ? i ewentualnie jakies porady gdzie co z kim to robic ? Boje się tych dzisiejszych fachowców i ich cen oraz dopowiedzień typu: Panie to stare auto, Panie tego sie juz nei robi, Panie kup Pan cos innego, Panie ...

P.s. Samochod to Frota long z silnikiem 2.8 TDI
cross44
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Powrót do Elektryka