Witamy !

[All] kable zapłonowe czyli kuna wróciła

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[All] kable zapłonowe czyli kuna wróciła

Postprzez peterpan » 27 gru 2013 17:11:15

Czołem wszystkim. Ledwo odebrałem auto po dużej naprawie, wrócił stary wróg: kuna. Miałem jechać na zakupy, do auta, start, szarpanko, 1 cylinder wyraźnie nie pali. Maska do góry i wszystko jasne: wróciła kuna. W vitarze gryzła kable 3 razy. Tyle że w vitarze maska do góry i wymiana kabli zajmowała 3 min a tu parę min się męczyłem żeby odpiąć kabel tam z tyłu silnika, dziwny patent. Zastanawiam się już, jak założę nowy kabel??? :niewiem: . Jest na to jakoś sposób poza szukaniem kogoś z gumowymi palcami? No i sama kuna. W vitarze praktykowałem psią sierść i ludzkie włosy, testowałem kostki domestosa. Mogę powiedzieć, że nic nie było 100 %. Auto stoi na podwórku, biega duży pies ( no właśnie w nocy chyba nie biega ), w dzień urzędują 2 koty i nic. Wróciła. Chyba od znajomego myśliwego pożyczę z 2 żywołapki i zapoluję na gada, albo wezmę jakiegoś małego kundelka szczekacza skoro wilk jest bezradny. Ewentualnie może ktoś ma jakiś wypraktykowany sposób?
peterpan
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Re: kable zapłonowe czyli kuna wróciła

Postprzez FFK » 27 gru 2013 17:29:52

Słyszałem o takich sposobach jak:
- kawałek siatki albo folia przygnieciona kilkoma kamykami, aby wiatr nie porwał
- wstrzyknięta do środka jajka trucizna. jajko zostawiamy pod autem...i po problemie.
- takie patenty tez ponoć działają: http://allegro.pl/odstraszacz-myszy-szczury-kuny-aodha-do-samochodu-i3803520795.html
FFK
Zaglądacz
Zaglądacz

Województwo: Lubuskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez szymon.ha » 27 gru 2013 17:36:21

Takie coś kiedyś wymyśliłem ale jeszcze nie testowałem:

Obrazek

1. To skrzynia z otworem gdzie wejdzie tylko kuna
2. Izolator, jakaś gruba guma itp,
3. Widelec/pręt bądź coś podobnego który umieszcza się w części nr 2 i na nią nakłada przynętę,
4. Przewód podłączamy tak aby na części nr 3 była faza i odpowiednia podłączamy do gniazdka 230V ( na kuny powinno starczyć, na niedźwiedzie może lepiej pod siłę się podłączyć) wtyczkę z drugiego końca przewodu.

Jeśli jakiś nie proszony gość przyjdzie coś zjeść to będzie to jego ostatnia wieczerza :mrgreen:

Zakładam że wtedy własne zwierzęta trzeba pilnować.
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez RudeBoy » 27 gru 2013 17:38:13

Mi na kunę w aucie poskutkowała najzwyklejsza najtańsza śmierdząca kostka do kibla.
Zawiesiłem pod maską i kuna przestała nawiedzać auto.
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91

Postprzez adrianee36 » 27 gru 2013 17:56:12

Ja mam kota, zbija wszystko co jest w promieniu 200 metrów od domu, moze za bardzo je karmisz i sa leniwe :D
adrianee36
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 9
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez FFK » 27 gru 2013 17:57:57

@ szymon.ha
A co w przypadku jak kuna rozbłyśnie świątecznym płomieniem? :)

Mój dziadek zawsze podrzucał jajko jak mu kuna gołębie atakowała, jak kuna jajko wzięła to za drugim razem miała nadziewane, a po trzecie nie przylazła :)
FFK
Zaglądacz
Zaglądacz

Województwo: Lubuskie

Re: [All] kable zapłonowe czyli kuna wróciła

Postprzez peterpan » 29 gru 2013 09:28:56

kostka kiblowa działała latem, jak było ciepło i odparowywała. Jak były chłody to już kostka bydlęciu nie przeszkadzała :killer: . Na razie jestem znowu unieruchomiony i zły. Wracając do samych kabli: dostęp tylko na macanego czy jest jakiś prosty sposób żeby widzieć gdzie wpiąć nowy kabel? Dobrze, że poszedł tylko 1 bo przy 2 to bym chyba musiał mechanika szukać, żeby kolejności nie pomylić.
peterpan
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez brum » 29 gru 2013 11:22:45

Kable wymienia się pojedynczo. Ja cewkę przeniosłem nad silnik. Ale trzeba lutować kable od wtyczki.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Pochwały: 59

Postprzez Cuba » 29 gru 2013 12:54:47

Wczoraj rano pierwszy raz Frania nie odpaliła :? przyczyna poniżej, w zeszłym roku jakiś zwierz zżarł jeden przewód z 2 cylindra tym razem nauczył się mechanikować i wziął się za przewód od pierwszego i cewki

Obrazek

Skłaniam się ku pomysłowi z jajkiem, bo kostkę już mam ... podejrzewam, że za jakiś czas pewien gatunek będzie pod ochroną.
Cuba
Fanatyk Ekstremalny
Fanatyk Ekstremalny

Obrazki: 0
Pochwały: 3
Województwo: Opolskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez peterpan » 29 gru 2013 13:20:20

brum napisał(a):Kable wymienia się pojedynczo. Ja cewkę przeniosłem nad silnik. Ale trzeba lutować kable od wtyczki.

Ale jak wymienić kable pojedynczo, jak są np 2 przegryzione? Na szczęście poszedł 1 i jakiś wężyk gumowy. Tego to kawałkiem rurki metalowej połatam. Trzeba będzie pomyśleć nad tym przeniesieniem cewki. To chyba grubsza robota, bo trzeba trochę auta rozkręcić żeby się tam dostać? Ide popatrzeć do auta czy tej nocy nie było dalszych zniszczeń
peterpan
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez brum » 29 gru 2013 13:28:25

cewka jest przykręcona na 4 śrubach. Da się to wyjąć ale czasu trochę to zajmie.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Pochwały: 59

Postprzez peterpan » 15 mar 2014 17:56:45

Kupiłem jeszcze w styczniu w castoramie preparat na kuny AROX, koncentrat do rozcieńczania i oprysków. Nie chciałbym być zbytnim hurraoptymistą, ale pryskam kable i komorę raz na 2-3 tyg i póki co ( tfu, tfu ) jest spokój. Co prawda w instrukcji stoi, że oprysk powinien wystarczyć na 8-12 tyg, ale wolę dmuchać na zimne.
peterpan
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez trout86 » 15 mar 2014 19:53:10

sąsiad stosuje kostki do kibla. a na zime dodatkowo ma cos ala fiolkę z płynnym domestosem.

ja osobiście w plaskaczu kostkę co jakiś czas zlewam woda i "woń" przenosi się na osłonę silnika
trout86

Powrót do Elektryka