Witamy !

[B] Kontrolka ręcznego i ładowania, dziwne zachowanie.

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[B] Kontrolka ręcznego i ładowania, dziwne zachowanie.

Postprzez pplaymo » 27 paź 2011 07:17:32

Witam wszystkich.
Czytam forum od dłuższego czasu, aż do dzisiaj, kiedy zostałem zmuszony przez dolegliwości mojego samochodu do napisania :D
Wczoraj moja frontiera zaczęła pokazywać dziwne znaki na desce rozdzielczej, tzn. po przekręceniu kluczyka świeci się standardowo wszystko tylko kontrolka ładowania i ręcznego świeci na "pół gwizdka" w porównaniu do innych kontrolek. Później po zapaleniu silnia świecą jeszcze jakiś czas( ładowanie i ręczny) raz dłużej, raz krócej. Wyczyściłem klemy, dolałem płynu hamulcowego pod maks. Doładowałem akumulator i na jeden start było ok, później znowu to samo.
Szukałem po forum jednak nie znalazłem konkretnego przykładu jak mój. Dodam jeszcze, że obie kontroli znikają jednocześnie. Coś tam umie pogrzebać przy samochodach, chciałbym uniknąć wizyty u mechanika/ elektryka.
Frontiera Long 99' 2,2 dti.
Pozdrawiam
pplaymo

Re: Kontrolka ręcznego i ładowania, dziwne zachowanie.

Postprzez kwinto1971 » 27 paź 2011 07:43:48

Witaj,zasada jest taka ze witamy się w dziale start a później dajemy posty . Z twojego opisu wynika ze słabo i obie na raz czyli prawdopodobnie jest to awaria w samym liczniku bo wychodzi na to ze jakim cudem kontrolki połączyły się szeregowo
kwinto1971

Postprzez pplaymo » 27 paź 2011 09:27:17

Wiem o przywitaniu:) Nawet specjalnie zrobiłem zdjęcia mojego nabytku;) wrzucę jak tylko wrócę z pracy.

Wracając do mojego problemu. Zrobiłem teraz trasę ok 50 km i co zaobserwowałem (po dolaniu płynu):
- lampki "gasną" tzn. ładowanie nie świeci przy przekręconym kluczyku i na włączonym silniku, poza tym, że bardzo słabo świecą się obydwie kontroli (delikatnie).
- na odpalonym silniku jak zaciągnę ręczny włącza się "ładowanie".
pplaymo

Postprzez brum » 27 paź 2011 10:24:30

Coś w liczniku, sprawdź ładowanie dla pewności. I nie pisz frontiera...
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jrzeuski » 27 paź 2011 10:33:06

Jak dla mnie to jakiś problem z masą w zegarach. Może zimny lut się zrobił.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez pplaymo » 27 paź 2011 17:13:40

Można rzec, że problem rozwiązał się sam. Po porostu frontera stanęła i już więcej bez małej pomocy z kablami z zewnątrz nie ruszyła. Na szczęście po 3 odpalaniach na kabel, jeździe bez świateł dotarłem do znajomego elektryka. Jutro pod kompa i będzie wiadomo o co chodzi. Na 99% problem z ładowaniem.
pplaymo

Postprzez Remo » 27 paź 2011 18:23:02

Miałem podobny problem,u mnie kiedyś zapaliła się kontrolka ręcznego i zgasla sama po 2 tygodniach :shock:
Remo

Postprzez tomik » 27 paź 2011 18:32:50

ja tak miałem zapaliły paliły mi się kontrolki od ładowania i ręcznego i po jakimś i po ujechaniu paru kilometrów zdechł mi alternator
tomik

Postprzez pplaymo » 28 paź 2011 19:22:08

Frontera wróciła do życia.
Problemem był regulator napięcia tzn. jego resztki.
pplaymo

Powrót do Elektryka