Witamy !

Nie dostałeś koszulki gratis? Zrób se sam!

Rozmowy na wszystkie tematy

Nie dostałeś koszulki gratis? Zrób se sam!

Postprzez sebano79 » 30 maja 2010 21:13:29

Wielu z nas pewnie słyszało o promocyjnych koszulkach do kompletu opon BFG, dostępnych np. w oponymax.pl. A co jeżeli kupiliśmy opony gdzie indziej lub wybraliśmy opony innego producenta ? Otóż tanim kosztem możemy sobie zrobić sami taką koszulkę. Ja tak zrobiłem; potrzebne materiały to komputer z dostępem do sieci (raczej wszyscy mamy), program graficzny , drukarka i papier do naprasowanek (koszt ok 1 zł za kartkę a4). Mnie to wyniosło 7 zł; a oto efekt:
Obrazek

Obrazek
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 5
Pochwały: 2
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Re: Nie dostałeś koszulki gratis? Zrób se sam!

Postprzez KOBZI » 31 maja 2010 09:08:04

jako że zanm te techniki to spróbuj ja uprać 2 razy :D

pozdr
Obrazek
KOBZI
Szyszkownik
Szyszkownik

Pochwały: 1
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez sebano79 » 31 maja 2010 13:31:18

Robiłem dzieciom takie naprasowanki i już kilka prań wytrzymały bez szwanku. Może zależy to od jakości papieru ale ten co mam jest ok.
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez ijido » 31 maja 2010 15:36:07

mam kumpla który zajmuje się tym prawie zawodowo
naprasowanki na wszystkim dosłownie prawie
Fronterzak zielony? Nie, to Krypton Green Mica.
Krypton - Superman.
Green - Wojskowy kolor.
Mica - Pocisk rakietowy przechwytujący.

Sam lepiej bym tego nie wymyślił ^^.
ijido
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Obrazki: 0
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez mpl » 31 maja 2010 17:50:16

Pewnie wyjdzie, że się czepiam, ale ktoś jest właścicielem tych grafik i zastanawia mnie jedna rzecz, czy masz zgodę na ich używanie?

Jak nie, to wedle przepisów kradniesz : )

pozdr.
m
Jest: A sport : ) / WAZ 21063 Łada 1300SL :) / CB750 SevenFifty

Jezus nie może zostać królem Polski, ponieważ osoba skazana prawomocnym wyrokiem nie może pełnić funkcji publicznej.
mpl
Guru
Guru

Obrazki: 11
Pochwały: 3
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez Lady_Killer » 31 maja 2010 18:45:22

mpl napisał(a):Pewnie wyjdzie, że się czepiam, ale ktoś jest właścicielem tych grafik i zastanawia mnie jedna rzecz, czy masz zgodę na ich używanie?

pozdr.
m

Jacek-jjkiller sam robi wiele grafik śladów opon np. w podpisie Pawła-Amora, Koguta. Te grafiki lub podobne można wykorzystywać bez żadnych problemów. Killer użycza je za darmo ;)
A poza tym takie koszulki to fajny i nie drogi pomysł :mrgreen:
Obrazek
Lady_Killer
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez mpl » 31 maja 2010 18:54:49

Lady_Killer napisał(a):
mpl napisał(a):Pewnie wyjdzie, że się czepiam, ale ktoś jest właścicielem tych grafik i zastanawia mnie jedna rzecz, czy masz zgodę na ich używanie?

pozdr.
m

Jacek-jjkiller sam robi wiele grafik śladów opon np. w podpisie Pawła-Amora, Koguta. Te grafiki lub podobne można wykorzystywać bez żadnych problemów. Killer użycza je za darmo ;)
A poza tym takie koszulki to fajny i nie drogi pomysł :mrgreen:

Ale tutaj akurat widzę logo firmy Goodyear - bo ślad bieżnika to raczej będzie ciężko udowodnić, że to jakiś plagiat - ja rozpatruję tę sytuację czysto teoretycznie. Ostatnio trochę w tym muszę posiedzieć bo znowu składam projekt okładki itp. i jestem na bieżąco, więc tak chciałem nakierować lekko uwagę na kwestie praw autorskich, praw majątkowych itp. - teraz to nie ma znaczenia, ale jeśli np. koszulka zdobyła by popularność i była by szansa zarobić - uzyskać uznanie, a tu pech bo ktoś jest ego właścicielem to szkoda po prostu...

pozdr.
m

Jezus nie może zostać królem Polski, ponieważ osoba skazana prawomocnym wyrokiem nie może pełnić funkcji publicznej.
mpl
Guru
Guru

Postprzez FROTERKA » 31 maja 2010 20:00:32

Ja mogę wszystkim chętnym przejechać oponami po koszulkach gratis, bez żadnych honorariów autorskich ! :mrgreen:
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez sebano79 » 31 maja 2010 20:18:14

Trochę masz racji, ale dopóki nie czerpiemy dochodów wykorzystując znaki firmowe to raczej żadne represje nam nie grożą. Podobnie jest u nas z piractwem, dopóki robimy to na własny użytek, to niewiele nam zrobią. W sumie to powinni nam jeszcze płacić za reklamę :D
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez Lady_Killer » 01 cze 2010 08:52:07

FROTERKA napisał(a):Ja mogę wszystkim chętnym przejechać oponami po koszulkach gratis, bez żadnych honorariów autorskich ! :mrgreen:

:lol: :lol: :lol: Jestem za :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sebano79 napisał(a):...dopóki nie czerpiemy dochodów

Właśnie, póki robimy to dla siebie a nie na sprzedaż itp. to spokojnie nie musimy się nic obawiać :) :)
Obrazek
Lady_Killer
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez mikrusik » 01 cze 2010 11:01:17

FROTERKA napisał(a):Ja mogę wszystkim chętnym przejechać oponami po koszulkach gratis, bez żadnych honorariów autorskich ! :mrgreen:

W paru przypadkach by się przydało... :mrgreen:
mikrusik

Postprzez jrzeuski » 01 cze 2010 11:15:00

No to pomysł na trofeum ze zlotu już jest. Pytanie czy uda się znaleźć koszulkę w takim rozmiarze, żeby wszyscy się "podpisali" :mrgreen:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez mpl » 01 cze 2010 12:20:15

sebano79 napisał(a):Trochę masz racji, ale dopóki nie czerpiemy dochodów wykorzystując znaki firmowe to raczej żadne represje nam nie grożą. Podobnie jest u nas z piractwem, dopóki robimy to na własny użytek, to niewiele nam zrobią. W sumie to powinni nam jeszcze płacić za reklamę :D

Teoretycznie tak, ale to zależy od tego jaką licencję daje właściciel -jeśli w ogóle - tak więc lepiej się strzec- a przynajmniej mieć świadomość. ; ] pozdrawiam MM

mpl
Guru
Guru

Postprzez mazurkas007 » 01 cze 2010 13:08:00

jrzeuski napisał(a):

No to pomysł na trofeum ze zlotu już jest. Pytanie czy uda się znaleźć koszulkę w takim rozmiarze, żeby wszyscy się "podpisali" :mrgreen:

Teoretycznie pomysł nie jest zły, na nowej oponie bieznik pokryc delikatnie warstwa farby i zanim wyschnie przekulac ja po koszulce.
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez jrzeuski » 01 cze 2010 13:27:04

Błoto też może być, o ile potem koszulka nie trafi do prania tylko na ścianę. Pomalować oponę nie problem, bo i tak potem wszystko się wytrze w terenie. Nowa być nie musi. Wystarczy, że jeszcze jakiś bieżnik ma :mrgreen:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez STRUNA » 01 cze 2010 14:12:16

mpl napisał(a):
sebano79 napisał(a):Trochę masz racji, ale dopóki nie czerpiemy dochodów wykorzystując znaki firmowe to raczej żadne represje nam nie grożą. Podobnie jest u nas z piractwem, dopóki robimy to na własny użytek, to niewiele nam zrobią. W sumie to powinni nam jeszcze płacić za reklamę :D

Teoretycznie tak, ale to zależy od tego jaką licencję daje właściciel -jeśli w ogóle - tak więc lepiej się strzec- a przynajmniej mieć świadomość. ; ] pozdrawiam MM

A cudzych piosenek na ulicy też nie można śpiewać po pijaku?? :mrgreen:
STRUNA

Postprzez Balkandriver » 01 cze 2010 23:36:45

No to może moje 3 grosze.

W sprawie techniki naprasowanek – nieodparcie mam wrażenie, patrząc na zdjęcia @sebano79, że jaka cena, taka jakość i tu przyznaję rację @KOBZIEMU, bo mam Jego produkcji wiele koszulek i przeszły niezłe testy wytrzymałości, potwierdzając fachowość wykonania, wytrzymałość i efekt wizualny daleko odbiegający „in plus” od prezentowanych zdjęć.
Ale, oczywiście nie potępiam w czambuł pomysłu. Tyle, że preferuję inną technikę.

Teraz w sprawie, którą, słusznie, poruszył @mpl –
Wszystkim teoretykom polecam uważne zapoznanie się z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 roku z późniejszymi zmianami.
A komu wystarczy cierpliwości – niech powertuje postanowienia ZPAF-u, SPATiF-u oraz ZAIKS-u, że nie wspomnę o uregulowaniach UE.
I żeby nie było niedomówień – nie jestem za restrykcyjnym egzekwowaniem eurounijnych wymysłów w tej kwestii, ale również nie jestem za przyzwoleniem na bezkarne drenowanie czyjejś myśli intelektualnej, co ma miejsce i przyzwolenie w świadomości szerokiej rzeszy Polaków.
sebano79 napisał(a):ale dopóki nie czerpiemy dochodów wykorzystując znaki firmowe to raczej żadne represje nam nie grożą.

Ano właśnie nie do końca...
Zakładacie tzw. „działanie w dobrej wierze”, a to nie zwalnia z przestrzegania pow. Ustawy.
Znam kilka osób, które w ten sposób myślały i obecnie spowiadają się w prokuraturze.
Najprostszy przykład – auto zakupione, a kradzione, a o którego przeszłości nabywca nic nie wiedział i zakupił je „w dobrej wierze” zostaje mu (nabywcy) odebrane+ kupa nieprzyjemności i ciągania po „organach”.

W kwestii grafik @JJKILLER`a – sprawa jest jasna – na publicznym forum „zeznał”, iż użycza je za darmo.
Choć i to może być dla właściwego Urzędu Skarbowego podstawą do wszczęcia wyjaśnień – ponieważ US może określić wartość pracy @JJKILLERA i próbować domagać się od darczyńcobiorców odprowadzenia podatku za darowiznę.
A wymysły urzędników państwowych, żyjących z naszych podatków nie znają granic.

I znowu zacytuję @mpl –
Teoretycznie tak, ale to zależy od tego jaką licencję daje właściciel -jeśli w ogóle - tak więc lepiej się strzec- a przynajmniej mieć świadomość.
Dokładnie tak.

A w życiu jest tak, że dziś kumle są kumplami i ja dam ci moją grafikę, a ty ją sobie używaj, ale, gdy kumpel nadepnie na odcisk drugiemu, to ten pierwszy pogna do sądu, żeby wyciągnąć kasę za bezprawne użytkowanie jego dzieła.
Nie podejrzewam @JJKILLERA o takie zapędy, bo mam o Nim wyższe mniemanie, ale tak generalnie w życiu może się zdarzyć (badania socjologiczne).
STRUNA napisał(a):A cudzych piosenek na ulicy też nie można śpiewać po pijaku??

A to zależy gdzie je śpiewasz, w/obok jakiego obiektu i ile osób tego słucha, bo w skrajnym przypadku podciągną Twoje śpiewy pod „imprezę masową”, a wtedy masz paragraf „rozpowszechnianie” i prócz zapłaty za izbę wytrzeźwień polecisz za tantiemy.

To wszystko wydaje się być błachostką, ale tak naprawdę należy bardzo uważać.

BALKANDRIVER
Frontera 2.8 TDi - Long Distance Voyager
http://www.fotolandia4x4.com -> relacje, zdjęcia, filmiki
http://chomikuj.pl/balkandriver -> Mój chomik (nie tylko) Wędrowniczek
Spieszmy się kochać szuter, bo tak szybko odchodzi.
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 63
Pochwały: 8
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez mpl » 01 cze 2010 23:46:01

Balkandriver napisał(a):
To wszystko wydaje się być błachostką, ale tak naprawdę należy bardzo uważać.

BALKANDRIVER

To jest BARDZO ważna informacja - "wydaję" się błahostką, słowo "wydaje" się jest bardzo trafne - wszystko jest fajnie dopóki jest się kolegami albo nie trzeba się tłumaczyć przed sądem. Moi znajomi dla których robiłem okładkę, bardzo ładnie wtopili na basiście, który tuż przed wydaniem płyty zażądał wypłaty za nagrania swoich partii - przed tym koledzy i wszystko było OK.

pozdr.
M

PS. Oczywiście nie panikujmy z tymi przepisami,a le bądźmy świadomi jak one funkcjonują i jaki będą skutki ich zastosowania : )

PS2. ... a czy przypadkiem kształt bieżnika nie jest zastrzeżony? (Wiem, że robią nalewki "kopie") ale czy to przypadkiem nie swojego rodzaju piractwo? ; ]

mpl
Guru
Guru

Postprzez sebano79 » 02 cze 2010 14:30:49

Za użycie loga goodyer czy fanklubu opla frontery faktycznie ktoś może się przyczepić - zdaję sobie z tego sprawę. Jak również z jakości naprasowanek. Wiem , że daleko im do profesjonalnych nadruków ale prezentowana wyżej koszulka jest efektem nie tyle może eksperymentu co zabawy. Jednak co do prezentowanego na niej bieżnika to jestem spokojny. Grafika jest mojego autorstwa ( z wyłączeniem loga goodyear) wykonana ze zdjęcia opony. Wyobraźmy sobie taką sytuację: kupiłem se np. krzesło, zrobiłem mu zdjęcie i umieściłem na koszulce. Krzesło jest moje, zdjęcie też no i koszulka. Nikogo nie obrażam i nie wydaj mi się , żebym musiał stolarzowi dopłacać za to, że chwalę się publicznie swoim krzesłem. To tyle w kwestii bieżnika, zaznaczam - z pominięciem kwestii logo.
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez Balkandriver » 02 cze 2010 22:29:55

Generalnie rzecz biorąc świat stoi, lekko ujmując, na głowie, a od niej do dupy, wbrew pozorom całkiem niedaleko (co obrazuje powiedzenie, że „jeśli boli cię głowa, to nie mów głośno, bo dupa się dowie”).
I otóż niektórym, po zaprzestaniu zdroworozsądkowego działania pewnych funkcji głowy, zaczęło zawracać się w owej dupie.

Efekt jest taki, że być może (post @sebano) lokalny rzemieślnik nie pozwie Cię do sądu za „rozpowszechnianie wizerunku” jego krzesła, ale już w przypadku np. firmy X , potentata w produkcji krzeseł na rynek krajowy / światowy ktoś z działu marketingu wymyśli, że można Cię nieźle skubnąć za ten niecny proceder. A to, że jest to reklama krzeseł firmy X nikt nie weźmie pod uwagę, bo kasę trzeba pozyskać, a nie wydać.
Sytuacja hipotetyczna, ale nie niemożliwa (i tu przykład basisty z postu @mpl`a).
A w rewirach tzw. show businessu istna dżungla!

Dziś zrobisz zdjęcie kumplowi, bo o to prosił, bo chce zabłysnąć w necie lub np. na społecznościowych portalach, a jutro poda Cię do sądu za rozpowszechnianie jego wizerunku bez jego zgody, czy inne ble,ble,ble.
Nieważne, czy on, czy Ty masz rację – pouganiasz się po sądach. Osobiście nie życzę Ci takich kumpli.
Ale również osoby postronne, tzw. „życzlywe” mogą narobić problemów.

To samo tyczy się „wojujących ekologów”, którzy robią zdjęcia przykładowo źle zaparkowanym samochodom, uwidaczniając numery rejestracyjne tychże aut.
Otóż każdy z właścicieli owych maszyn może wystąpić do sądu z powództwa cywilnego za umieszczenie ich nr. rej. w necie, który jest medium światowym.
Ewentualnie zapłaci mandat za złe parkowanie, ale narobi smrodu fotografującemu i czasem wyrwie od niego kasę dużo przewyższającą ów mandat.

Oczywiście nie należy demonizować, jak wspomniał @mpl, przepisów , lecz finał będzie zależał „od papugie”, jak mawiają na Pragie (dzielnica Warszawy), czyli adwokata.

Tak więc należy w takich sytuacjach „okopywać się na betonie” , być czujnym i dobrze znać w interesującym nas zakresie prawo.

To chore jest według mnie, lecz w moim przypadku niefrasobliwe zwrócenie obiektywu, bardzo niewinne, zrobiło ze mnie dwukrotnie w życiu szpiega.
Ale to inna historia. Nie polecam.

BALKANDRIVER
Frontera 2.8 TDi - Long Distance Voyager
http://www.fotolandia4x4.com -> relacje, zdjęcia, filmiki
http://chomikuj.pl/balkandriver -> Mój chomik (nie tylko) Wędrowniczek
Spieszmy się kochać szuter, bo tak szybko odchodzi.
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 63
Pochwały: 8
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Następna strona

Powrót do HydePark