I to jest właśnie fajna, konkretna rozmowa osób różniących się (w niektórych sprawach) światopoglądem.
Jeśli ktoś chce rozmawiać o religi i znajdzie rozmówcę - super, o polityce - też ok.
Sposób rozmowy zależy od od każdego indywidualnie - może być prowokujący, miałki, podlizujący się. Ja wybieram osoby z jajem.
Szkoda że małopmiasteczkowa mentalność polaka bieże górę nad tolerancjią i ciekawością poznawania, KTO NIE JEST TAKI JAK MY WON ! jakie q -wa smutne
\
Balkandriver napisał(a):I nie ma to nic wspólnego z cenzurą (modne słowo, bo można sobie nim gębę wycierać, tak po prostu), ale też nie ma nic wspólnego z tzw. rozwojem forum.
A co do "cenzury" - jest wątek nieopodal o prezydencie, gdzie są różne, skrajne wypowiedzi i są... nikt ich nie wykasował.
A jeśli ktoś potrzebuje doznań religijnych, naprawdę doznań, a nie , jak pisze @wikked "pierd...nia o szopenie" (choć to rok szopenowski mamy), to proponuję trip do Indii (Radżastan), Iranu albo Pakistanu (zwłaszcza w obecnym czasie), tam doznacie ekspiacji.
Balkandriver - jak według Ciebie powinien wyglądać rozwój forum, kiedy wszycy będziemy "ćwierkali" na wspólnie ustalone tematy ( o prezydęcie - TAK, o polityce zagranicznej-NIE, o religi -NIE, o szkolnictwie -TAK) nuda
Wyglądasz na mądrego gościa, a nie doceniasz mocnej merytorycznej rozmowy na tematy religi i światopoglądu , tylko wysyłasz ludzi po doznania w dzikie kraje, dopisz jeszcze: księża na księżyc.
Cenzura wybiorcza - szłyszłeś kolego o czymś takim.
Dobrze, że jest pare otwartych umysłów, które moją ochote zabrać głos w tej sprawie i nie boją się tego że geneza tego tematu powstała w wyniku dwóch słów satanizmu i racjonalizmu.
Może następny temat będzie: o napier.. żon i dzieci przez ojców katolików (co rozgrzeszenie dostają w niedzielę) i o religi ateistycznej jaką jest buddyzm.
A propos wzajenego zrozumienia:
Balkandriver napisał(a):byłem sobie wśród muzułmanów, bektaszytów, katolików i ateistów i wszyscy mieli uśmiech na twarzach i wzajemne do siebie zrozumienie
to myślę , że będzie tylko wtedy gdy szanuje się poglądy innych, poglądy poznaje się w rozmowach i porzez słowo pisane.
Do Edgara - zmuszenie do myślenia (co niektórych) nie jest łatwe, więc dzięki