Witamy !

Włącz światła bo Cię nie widzę

Rozmowy na wszystkie tematy

Re: Włącz światła bo Cię nie widzę

Postprzez smike » 17 wrz 2012 15:55:15

może nie do wszystkich, ale do niektórych wątków (w nagłówku) powinno być ostrzeżenie coby na trzeźwo nie czytać :wink:
smike

Postprzez Trzeci » 17 wrz 2012 17:48:19

ZMień na AT z symbolem zimówek i po kłopocie.... :boss:
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez danielos86 » 17 wrz 2012 19:40:03

http://www.flota.v10.pl/Obowiazkowe,zimowki,w,Polsce,kilka,nowych,faktow,86776.html - Trochę informacji na temat opon zimowych. Mnie cieszy fakt, że mają pozwolić jeździć na całorocznych bo, dwa miesiące temu kupiłem komplet nowych całorocznych i bałem się, że znowu będę zmuszony wydać prawie 2000zł... Więc teraz jest O.K. :D
danielos86

Postprzez JJKILLER » 17 wrz 2012 20:14:27

A to na całorocznych nie można jeździć :shock:
Od 5ciu lat jeżdżę na wielosezonówkach i nikt, nigdy nic nie mówił...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Zula » 17 wrz 2012 20:21:37

Bo własnie myślą, jakby tu wprowadzic OBOWIĄZEK jazdy w zimie na ZIMÓWKACH ;)
ROSES ARE RED, MUD IS BROWN
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!

Obrazek :mrgreen:
Zula
Moderator
Moderator

Pochwały: 6
Województwo: Małopolskie

Postprzez danielos86 » 17 wrz 2012 20:22:14

Chodzi o jazdę na całorocznych zimą w czasie gdy przepis wejdzie w życie.
danielos86

Postprzez JJKILLER » 17 wrz 2012 20:25:47

Aaaa.
Ale skoro mam na ATkach znaczek góry ze śnieżynką to można uważać że są "poniekąd" zimowe ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35

Postprzez RudeBoy » 17 wrz 2012 20:29:34

JJKILLER napisał(a):Aaaa.
Ale skoro mam na ATkach znaczek góry ze śnieżynką to można uważać że są "poniekąd" zimowe ;)

ano dokładnie :>:
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez kondi » 17 wrz 2012 21:59:49

smike napisał(a):w tym wątku to chyba więcej osób "pod wpływem" pisało swoje głębokie przemyślenia. :niewiem:
Odoll mnie cytuje coś bez sensu. Ok, wiadomo :beer: działa. Kondi miał/ma problemy ze słowem pisanym. :niewiem:
Stąd właśnie ten cytat i moje pytanie było. Czasem ciężko zrozumieć, co poeta miał na myśli. :beer:

yyyyyy a kiedy ja to pisałem :shock:

w sumie to nie wiem o co mi chodziło ?????

kto jest poeta????? bo chyba nie ja
Opel frontera sport LPG lift 3" BFG KM2 31" snorkel (sprzedane :( )
Opel frontera B Long 3.2 LPG frotka rośnie :) 2"zawiecha +2"BL + KM2 33" ... a to nie koniec.... jednak koniec ( sprzedane )
Opel frontera A long 2.2 "rudzielec" domowa seria

PoJEEEPało mnie do 3 odlicz :)
wj 4.7 v8
zj 4.0
xj 2.5

605348314
kondi
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 8
Pochwały: 3
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez Mateusz » 18 wrz 2012 14:06:23

Moim skromnym zdaniem dobrze że opony przystosowane do warunków zimowych są obowiązkiem, bo znam kilka osób które chwalą się że przetrzymały zimę na oponach letnich bo mają je nowe, jakie to ma znaczenie że są nowe przecież zimówki czy też całosezonowe mają inne parametr pracy mieszanki gumy i kształtu bieżnika i tak jak zarówno światła w dzień jak i opony przystosowane do odpowiedniej pory roku są koniecznością bo polepsza to nasze bezpieczeństwo bo chyba lepiej wykosztować się na żarówki czy na opony całoroczne niż być odwiedzanym na tym cmentarzu dnia 1 listopada.
Jeżeli nikt się zemną nie zgadza proszę o usunięcie mej wypowiedzi... :D :wink:
Ostatnio edytowano 18 wrz 2012 16:12:18 przez Mateusz, łącznie edytowano 1 raz
Mateusz
Zaglądacz
Zaglądacz

Obrazki: 2

Postprzez przemia » 18 wrz 2012 14:30:41

HANKOOK napisał(a):Moim skromnym zdaniem dobrze że opony przystosowane do warunków zimowych są obowiązkiem, bo znam kilka osób które chwalą się że przetrzymały zimę na oponach letnich bo mają je nowe, jakie to ma znaczenie że są nowe przecież zimówki czy też całosezonowe mają inne parametr pracy mieszanki gumy i kształtu bieżnika i tak jak zarówno światła w dzień jak i opony przystosowane do odpowiedniej pory roku są koniecznością bo polepsza to nasze bezpieczeństwo bo chyba lepiej wykosztować się na żarówki czy na opony całoroczne niż być odwiedzanym na tym cmentarzu dnia 1 listopada.
Ale jestem też za tym aby prawo nie ograniczało się tylko do opon zimowych bo na przykład KM2 ma głębszy bieżnik niż najlepsza nowa zimówka w prawdzie chodzi też o powierzchnie kontaktu z drogą ale nie może być tak ze jadąc na jakąś wycieczkę w teren trzeba było zakładać opony zimowe bo na drodze jest to obowiązkiem w okresie zimowym.
Jeżeli nikt się zemną nie zgadza proszę o usunięcie mej wypowiedzi... :D :wink:

Po raz kolejny uważam że osoby które nie mają pojęcia o tym co piszą nie powinny się wypowiadać. Jak ktoś kto nie jeździ autem może wypowiadać się na temat opon?

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 16
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez Odoll » 18 wrz 2012 15:05:10

przemia napisał(a):Po raz kolejny uważam że osoby które nie mają prawa wypowiadać się na tematy o których nie mają pojęcia o tym co piszą. Jak ktoś kto nie jeździ autem może wypowiadać się na temat opon?

Eeeeee :shock: Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś :niewiem: Może po 4 :beer: bym to inaczej przyjoł ale teraz jestem trzeźwy a Ty chyba nie byłeś jak to pisałeś :beer: 8;)

HANKOOK napisał(a):Moim skromnym zdaniem dobrze że opony przystosowane do warunków zimowych są obowiązkiem, bo znam kilka osób które chwalą się że przetrzymały zimę na oponach letnich bo mają je nowe, jakie to ma znaczenie że są nowe przecież zimówki czy też całosezonowe mają inne parametr pracy mieszanki gumy i kształtu bieżnika i tak jak zarówno światła w dzień jak i opony przystosowane do odpowiedniej pory roku są koniecznością bo polepsza to nasze bezpieczeństwo bo chyba lepiej wykosztować się na żarówki czy na opony całoroczne niż być odwiedzanym na tym cmentarzu dnia 1 listopada.
Ale jestem też za tym aby prawo nie ograniczało się tylko do opon zimowych bo na przykład KM2 ma głębszy bieżnik niż najlepsza nowa zimówka w prawdzie chodzi też o powierzchnie kontaktu z drogą ale nie może być tak ze jadąc na jakąś wycieczkę w teren trzeba było zakładać opony zimowe bo na drodze jest to obowiązkiem w okresie zimowym.

Pierwsza połowa całkiem logiczna ( ta zielona ) w drugiej sam sobie zaprzeczyłeś ( niebieska ) :shock:
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Pomorskie

Postprzez przemia » 18 wrz 2012 15:47:13

Odoll napisał(a):Eeeeee :shock: Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś :niewiem: Może po 4 :beer: bym to inaczej przyjoł ale teraz jestem trzeźwy a Ty chyba nie byłeś jak to pisałeś :beer: 8;)

Czepiasz się... :mrgreen: Pisałem to jednocześnie rozmawiając z szefem... :pomidor:

Już poprawiłem.

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 16

Postprzez Odoll » 18 wrz 2012 15:49:18

:>: :mrgreen:
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Zula » 18 wrz 2012 16:12:58

przemia napisał(a):Czepiasz się... :mrgreen: Pisałem to jednocześnie rozmawiając z szefem... :pomidor:

Już poprawiłem.

Nie dziwię się, że była pogadanka z szefem, jak w pracy pod wpływem posty piszesz :mrgreen: ;)
ROSES ARE RED, MUD IS BROWN
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!

Obrazek :mrgreen:
Zula
Moderator
Moderator

Pochwały: 6

Postprzez adam-wwy » 19 wrz 2012 20:08:19

Jak dla mnie obowiązkowe światła latem: stanowcze NIE, opony zimowe zimą: RACZEJ TAK.
adam-wwy
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez wikked » 20 wrz 2012 21:36:47

Światła w mieście całorocznie- NIE
światła poza obszarem zabudowanym i przede wszystkim na autostradach- TAK
opony zimowe w zimie obowiązkowe- TAK

Najbardziej mnie śmieszy jak kierowcy tłumaczą się wyższym spalaniem podczas jazdy na światłach, kiedy "sypią" 160-180km/h czyli prędkość zdecydowanie ekonomiczna.
chwalenie się że "objeździłem zimę na letnich" to jak opowiadanie że wsadziłem sobie w d..pę kaktus i nie bolało. Osobiście mam ochotę dać w mordę każdemu kretynowi którego na autostradzie sponiewiera w zimie bo jechał na letnich i stoję w korku 5km aż go spakują na lawetę. Oczywiście większość następnych kretynów zaczyna baśnie o nieudolności drogowcach.
Kolego- autorze postu. Jeśli jedziesz w dzień i Cię oślepiają długie Matiza to przesiądź się do MPK bo masz poważne problemy zdrowotne. Jakbyś mieszkał w Wa-wie to Killer Cię zawiezie. Jadąc "ze słońcem" ty widzisz wszystko ale ci z na przeciwka nie widzą nic a już na pewno Twojej wypacykowanej fury wyjeżdżającej z lasu lub terenu zacienionego. Pojeździj trochę czymś innym niż rajdówką w Collin McRae (nie wiem jak się to pisze) to pogadamy, a póki co kup za oszczędzone pięniążki (te z zaoszczędzonego paliwa) nową gierkę i odstawiaj Hołowczyca.
Pozdrowienia dla zdrowo myślących.
wikked

Postprzez kwinto1971 » 20 wrz 2012 22:31:21

Doda tylko tyle od siebie , codziennie przed 7 rano jadę na wschód z małymi odchylniami bo droga trochę się wije i w ostatnim okresie jadę bardzo powoli bo:
słonce świeci mi w oczy , szyba jeszcze się zaparowuje a i chwilami muszę ze słońca patrzeć w cień . Nawet w okularach polaryzacyjnych i z osłoną p. słoneczna nie widać najdalej a droga bez chodników wiec ludzie chodzą jezdna co gorsza czekają na autobus część na wyznaczonym miejscu a część dla wygody rozmowy na jezdni . Pare dni temu zatrzymałem się przy przystanku i zwróciłem uwagę by na jezdni panie nie stały bo naprawdę ich nie widać i jak na razie nie stoją- zrozumiały . A czy ty rozumiesz to ze jak ty widzisz to nie znaczy ze Ciebie widza , czy potrafisz zrozumic to co zrozumiały wiejskie baby , które pewnie nigdy auta nie prowadziły .
kwinto1971

Postprzez Trzeci » 21 wrz 2012 04:49:18

Ale daliście sie podpuścić, chłopak już dawno odpuścił temat bo jak go zjedliście na temat świateł to przerzucił sie na opony. Ciekawe co wymyśli nastepne :D :D :D :D
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez Odoll » 21 wrz 2012 07:56:15

To wszyscy razem , hurtem , wbijamy się w opony i tam też go zjedziemy , dla zasady :mrgreen:

ps. A tak swoją drogą zostałem oskarżony 8-) że Go od pępków świata zwymyślałem a tu czytam dalej to ja byłem bardzo łagodny w swojej ocenie :mrgreen:
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Poprzednia stronaNastępna strona