Witamy !

Zmiana Auta - Rada

Rozmowy na wszystkie tematy

Zmiana Auta - Rada

Postprzez zgredzik » 28 mar 2013 14:37:30

Witam:) Ze względu na pewne okoliczności gdzie moja frotka musi być odstawiona do garażu i gruntownie wyremontowana muszę kupić jakieś auto.Frotkę chcę zostawić jako auto dodatkowe, ( rozrywkowe)...

Mam na oku złą sławą owiane auto czyli Lagunę II silnik 2.2 DCI ROK2003 w niespotykanie dobrym stanie.Sporo się oczytałem o tym aucie i niestety dobre opinie są mniejszością.Raczej nie nastawiałbym się na ten model, jednak mam możliwość bardzo atrakcyjnego rozliczenia z właścicielem ( połowa teraz i połowa później), doszła też spora presja na auto bo Fronia się obraża na mnie co 2 wyjazd i mam dość....Będzie autem wekendowym jak porobię wszystko co zaniedbałem. Właścicielem Laguny jest mój serdeczny kolega z którym znam się od 12 lat poprzednią lagunę "jedynkę" również kupiłem od niego i byłem mega zadowolony.Jeśli chodzi o tego faceta to wiele razem "handlowaliśmy" ufamy sobie i nie ma opcji o jakiejś ukrytej usterce auta itp.Ten gość jest wręcz pedantem jeśli chodzi o auto jeśli cokolwiek stukało czy piszczało to zawsze niezwłocznie to naprawiał,świadomość że coś nie działa zawsze była chwilowa bo musiało to być zrobione.Auto kupił w 2010 roku i prowadził zapiski odnośnie napraw i eksploatacji ( przesyłem w pliku niżej)

http://www.sendspace.pl/file/a53f218a88657e3afdba09c

DO SEDNA...Miał ktoś przyjemność lub nieprzyjemność styczności z tym autem? Proszę nie opowiadać że " słyszałem" lub "kolega KOLEGI MÓWIŁ ŻE PODOBNO...ITP..."

Jak sądzicie faktycznie jest to kiepski wybór?

Ps. notatki z wydatkami są w exelu, tam na dole przełącza się strony np " Naprawy"- "Eksploatacja" Kolega opisał swoje wydatki chyba nie są małe, jednak z drugiej strony mało śmigał a porobił wszystko co się psuło, pukało itp. Ogólnie raczej
rzeczy zużywające się...

Idento..

Obrazek

Obrazek
zgredzik

Re: Zmiana Auta - Rada

Postprzez bart322 » 28 mar 2013 14:46:42

Krolowa lawet :D
Polecam przeczytać opis z poniższej aukcji
http://moto.allegro.pl/renault-laguna-i ... 86591.html
Aczkolwiek bliższy kontakt miałem tylko z Laguna I, ale krótki i nie zdążyło się zbyt wiele popsuć.
bart322
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 10
Pochwały: 7
Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez zgredzik » 28 mar 2013 14:54:11

ała :( Ja tak mam teraz z Frotka, ale nie chcę opisywac bo na sama myśl ciśnienie mi niebezpiecznie skacze..Tyle że mam świadomość, że jej awarie to reakcja łańcuchowa zaniedbań...wierzę, że odnośnie aut sprawdza się " JAK SIĘ DBA TAK SIĘ MA"
zgredzik

Postprzez FROTERKA » 28 mar 2013 15:01:17

kup se tico :boss:
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez Zula » 28 mar 2013 15:05:31

FROTERKA napisał(a):kup se tico :boss:

Nigdy w życiu nie kupuj se tico! ;) tico ssie! :mrgreen:
ROSES ARE RED, MUD IS BROWN
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!

Obrazek :mrgreen:
Zula
Moderator
Moderator

Obrazki: 5
Pochwały: 6

Postprzez zgredzik » 28 mar 2013 15:14:48

Ta... tico jeździ za frico:P Nie dziękuje:)
zgredzik

Postprzez adrianee36 » 28 mar 2013 15:32:30

jako mechanik samochodowy powiem o nim dobrze ;) idzie na tym zarobic bo sie je...ie niemiłosiernie , a do tego wachacze przednie z papieru...
adrianee36
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 9

Postprzez kudlaty78 » 28 mar 2013 16:05:47

przez 5 lat jeździłem laguną I i powiem że to było cudowne autko, kiedys marzyłem że gdy ją sprzedam to zakupię lagunę II ale nie odważyłem się - zbyt wielu znajomych użytkowników odradzało, wiem że nie o taką opinię Ci chodzi ale zauważ z załączonego zestawienia kosztów że człowiek przez 3 lata włożył w naprawy i częsci eksploatacyjne to auto prawie 8 tysięcy, przejechał 20000 km, albo mi się wydaje albo "szału ni ma"!
Prawdziwy przyjaciel nigdy nie zapyta - dlaczego? On po prostu idzie do sklepu, kupi, przyniesie, otworzy i poleje.

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
kudlaty78
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Województwo: Łódzkie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez Markon » 28 mar 2013 16:12:09

jak kupowałem auto i chciałem się czegoś o nim dowiedzieć zapisałem się na forum laguny po 5 min rozmowie dostałem bana na IP bo tam wszyscy kochają te cudowne auta ale o dziwo wszyscy byli mi skłonni swe cudo odsprzedać "by trafiło w dobre ręce " :boss: :boss: :boss: :boss:
Mitsubishi Pajero 2 3.0
Suzuki Grand Vitara 2 2.0
Ford Escape 2 2.5
Markon
Fanatyk Ekstremalny
Fanatyk Ekstremalny

Obrazki: 4
Pochwały: 1

Postprzez kudlaty78 » 28 mar 2013 16:28:13

Markon napisał(a):jak kupowałem auto i chciałem się czegoś o nim dowiedzieć zapisałem się na forum laguny po 5 min rozmowie dostałem bana na IP bo tam wszyscy kochają te cudowne auta ale o dziwo wszyscy byli mi skłonni swe cudo odsprzedać "by trafiło w dobre ręce " :boss: :boss: :boss: :boss:

a bo za bardzo Markon wnikałeś... Renia LII jaka jest każdy wie...
Prawdziwy przyjaciel nigdy nie zapyta - dlaczego? On po prostu idzie do sklepu, kupi, przyniesie, otworzy i poleje.

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
kudlaty78
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez zgredzik » 28 mar 2013 16:41:52

kudlaty78 napisał(a):przez 5 lat jeździłem laguną I i powiem że to było cudowne autko, kiedys marzyłem że gdy ją sprzedam to zakupię lagunę II ale nie odważyłem się - zbyt wielu znajomych użytkowników odradzało, wiem że nie o taką opinię Ci chodzi ale zauważ z załączonego zestawienia kosztów że człowiek przez 3 lata włożył w naprawy i częsci eksploatacyjne to auto prawie 8 tysięcy, przejechał 20000 km, albo mi się wydaje albo "szału ni ma"!

Miałem 2szt "jedynek" i śmigałem serio duże przebiegi po całej Polsce, czasem po Słowacji,Czechach, Austrii często ciągnąłem lekką przyczepkę.Z ręką na sercu szczerze chwalę to auto, bo prze nigdy nie zawiodło.Oprócz olejów, i jakiś drobiazgów w zawieszeniu,opon nie ruszałem nic.Maskę otwierałem tylko, aby dolać płynu do spryskiwaczy lub luknąć stan oleju:) Były 2szt ponieważ pierwszą rozbiłem...Trzeciej nie kupię bo troszkę nie ta epoka, ale szczerze to tęsknię za tym brakiem zmartwienia.Gdzieś od grudnia przeżywam koszmar z frotką...z każdej strony mam odbite buty na drzwiach bo gdybym nie zakopał w coś to zszedłbym z ekstramalnie podniesionego ciśnienia....(brak słów) LAGUNA I sprawiła, że przestałem słuchać ludzi którzy mówią że " francuz jest zawsze be"...

Różnica jest taka że o "jedynkach" jest 90% pozytywnych opini a o II może z 20%...zwykle to Ci "zakochani" ...Laguną I robiłem przebieg tego kumpla w 3 miesiące...

-- Dodano 28 mar 2013 16:57:58 --

kudlaty78 napisał(a):przez 5 lat jeździłem laguną I i powiem że to było cudowne autko, kiedys marzyłem że gdy ją sprzedam to zakupię lagunę II ale nie odważyłem się - zbyt wielu znajomych użytkowników odradzało, wiem że nie o taką opinię Ci chodzi ale zauważ z załączonego zestawienia kosztów że człowiek przez 3 lata włożył w naprawy i częsci eksploatacyjne to auto prawie 8 tysięcy, przejechał 20000 km, albo mi się wydaje albo "szału ni ma"!

No do 20tys jedynką ...to może tylko trochę oleju dolałem...

Szału nima, ale tak troche się łudze że ona mu sie nie psuła a wymieniał praktycznie czesci eksploatacyjne których nie wymienił poprzedni właściciel.Regeneracje maglownicy robił bo coś stukało i się wpienił chociaż dało się śmigac.Tylna szyba bo sama "eksplodowała" pod blokiem ( kamienia 2 dni szukał w aucie:) )

Z tymi 8 tys to nie tak bo na naprawy wyszło 4981zł z tym że zaraz po zakupie włożył 1800zł a reszta rozłożona na 2 lata.Oc, olejów,zmiany opon nie licze bo to nieuniknione...Trochę się łudzę, że może będę w tych zadowolonych 20%...

Sprawa wygląda tak, że mam tylko 5tys na tą chwile ( resztę za 2 miechy dostałby właściciel). Muszę mieć auto na "już" bo do roboty dojeżdżam...Jeśli chodzi o Fronie to nie sprzedam jej z sentymentu i nie wsiądę w nią dopóki nie doprowadzę jej do porządku, nawet jak to zrobię to ma służyć jako auto zapasowe i ewentualnie żeby czasem pociągnąć kemping lub będzie do drobnych wypraw...Tylko głośno myślę...:)
zgredzik

Postprzez kudlaty78 » 28 mar 2013 17:03:06

to ja dopowiem, że po lagunie zakupiłem Rovera 75 - tez wierzyłem że będę w mniejszości chwalących to auto - duuuuuuużo dołożyłem do tego auta.....

kudlaty78
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez ali » 28 mar 2013 17:08:01

kudlaty78 napisał(a):to ja dopowiem, że po lagunie zakupiłem Rovera 75 - tez wierzyłem że będę w mniejszości chwalących to auto - duuuuuuużo dołożyłem do tego auta.....

taki :offtopic: Ja łudze sie że będę w mniejszości zadowolonych użytkowników froty ;)
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez zgredzik » 28 mar 2013 18:28:51

ali napisał(a):
kudlaty78 napisał(a):to ja dopowiem, że po lagunie zakupiłem Rovera 75 - tez wierzyłem że będę w mniejszości chwalących to auto - duuuuuuużo dołożyłem do tego auta.....

taki :offtopic: Ja łudze sie że będę w mniejszości zadowolonych użytkowników froty ;)

Co do Froty to już się nie łudzę, wczoraj pracowałem tyko 5 godz mimo wszystko po 9 godz byłem w domu bo te 4, które uciekły spędziłem na walce z "HUMORZASTYM" autem...Jakoś dojechałem do chaty ale taki wkurrr że szok, cały dzień zje...any...Stwierdziłem że pojadę do Miejscowości oddalonej o 10km i napije kilka się drinków dla rozluźnienia, auto miałem zostawić u znajomego w tej miejscowości co jest bar, po czym wrócić taksówką...No cóż cały mój misterny plan w pizdu...Oczywiście nie ruszyłem z pod bloku bo zjebał się rozrusznik pośrednio przez to że wcześniej zjebała się pompka paliwa i zjebało się również nie wiem gdzie 15l benzyny ...ehhh...amba fatima pietnastaka nima a śmigam na gazie...nie ma też plamy pod autem ale nie chce mi się nawet rozpisywać...

Do baru pojechałem taksówką razem z równie poirytowanym bratem, który także naużerał się z opelkiem.W barze emocje zaczęły opadać, gdy nagle obok naszego stolika siadło 4 chłopaków a 2 z nich dawało sobie słodkie buziaczki z języczkiem :stop: !!! Po kilku głębszych brat nie wytrzymał i zaryzykował swoją :dupa: ...Podszedł do nich i powiedział żeby pedałowali się w domu bo obrzydzają my wiskacza! :killer: Możecie nie wierzyć ale serio gadam ...."chłopcy" przyszli ale nowi goście siedli dwa stoliki obok.Było ty kilku policjantów ( znam z widzenia) :guns: Chcę zapomnieć że wczoraj się wydarzyło...o frotce także na jakiś czas :wsciekly: bo to był jakiś nasty raz gdzie nie ruszyłem z pod bloku..
zgredzik

Postprzez damianEK691965 » 28 mar 2013 22:25:31

Co do Froty to już się nie łudzę, wczoraj pracowałem tyko 5 godz mimo wszystko po 9 godz byłem w domu bo te 4, które uciekły spędziłem na walce z "HUMORZASTYM" autem...Jakoś dojechałem do chaty ale taki wkurrr że szok, cały dzień zje...any...Stwierdziłem że pojadę do Miejscowości oddalonej o 10km i napije kilka się drinków dla rozluźnienia, auto miałem zostawić u znajomego w tej miejscowości co jest bar, po czym wrócić taksówką...No cóż cały mój misterny plan w pizdu...Oczywiście nie ruszyłem z pod bloku bo zjebał się rozrusznik pośrednio przez to że wcześniej zjebała się pompka paliwa i zjebało się również nie wiem gdzie 15l benzyny ...ehhh...amba fatima pietnastaka nima a śmigam na gazie...nie ma też plamy pod autem ale nie chce mi się nawet rozpisywać...

Do baru pojechałem taksówką razem z równie poirytowanym bratem, który także naużerał się z opelkiem.W barze emocje zaczęły opadać, gdy nagle obok naszego stolika siadło 4 chłopaków a 2 z nich dawało sobie słodkie buziaczki z języczkiem :stop: !!! Po kilku głębszych brat nie wytrzymał i zaryzykował swoją :dupa: ...Podszedł do nich i powiedział żeby pedałowali się w domu bo obrzydzają my wiskacza! :killer: Możecie nie wierzyć ale serio gadam ...."chłopcy" przyszli ale nowi goście siedli dwa stoliki obok.Było ty kilku policjantów ( znam z widzenia) :guns: Chcę zapomnieć że wczoraj się wydarzyło...o frotce także na jakiś czas :wsciekly: bo to był jakiś nasty raz gdzie nie ruszyłem z pod bloku..[/quote]
To się nazywa karma :D paliwo pewnie wypompowałeś po drodze nawet tego nie widząc no i tak wyszło :-)
Ale kolesie w barze ja nie wiem że odważyłeś się jeszcze tam pić co kolwiek hehe ale cóż do odwaznych świat należy :1:

-- Dodano Cz 28 mar 2013 22:28:59 --

zapomniałem renault laguna II lepiej kup rower za 5000 to niezły wyczes i napewno mniej awaryjny bedzie :D

ja myślę o czymś takim po froni oczywiście http://otomoto.pl/jeep-cherokee-ho-4-0- ... 90579.html
Ostatnio edytowano 28 mar 2013 22:38:04 przez damianEK691965, łącznie edytowano 1 raz
kumho kl71 31' lift lekki snorkel winda dragon 1200HD było
Jest jeep cherokee4.0 lift plus BFG mt km2 31" zderzaki bagażnik i parę drobiazgów
isuzu 2.2 td pocięte 32" mieszacz błota
damianEK691965
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 7
Pochwały: 1
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez kudlaty78 » 28 mar 2013 22:30:47

fakt, Roverek to było jednak efektowne autko...

kudlaty78
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez brum » 28 mar 2013 22:42:29

miałem w domu taką lagunę II kombi 1.9... po pierwsze karty działały jak chciały... raz jedna raz druga. następną rzeczą było info na komputerze że za niskie napięcie itd...ładowanie było w normie. podczas jazdy jak się zmuliło silnik wywalało błąd wtrysku. trzeba było zgasić i wtedy błędu nie było. Poza tym wyła a nie gwizdała turbina, była na wykończeniu i z tych 140KM mało zostało. Jeszcze gdzieś uciekła zbierzność tylnej osi.
ogólnie Laguna II ma masę elektroniki(jak to francuzy) gdyby nie to była by ok.

po lagunie pojawiło się Mondeo mkIII po lifcie 1.9TDCI, w porównaniu z Laguną jest to przecinak. Silnik głośniej pracuje, ale tylko na zewnątrz to słychać. Poza tym auto :>:
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59

Postprzez broda » 29 mar 2013 08:30:43

Jak chcesz żeby auto było niezawodne i w miare tanie w utrzymaniu to pomyśl może o fordzie focusie. Ja z tym autem nie miałem żednych problemów ( silnik 1.9 TDDi )
broda

Postprzez jrzeuski » 29 mar 2013 10:24:59

Turbodiesla na common-railu polecasz jako tanie w eksploatacji auto? :shock: Wolnossąca benzyna w gazie jeździ tanio i naprawy niedrogie. Markę i model to już sobie można wybrać wedle gustu, ale raczej nie francuskie.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Komand » 29 mar 2013 12:30:46

jrzeuski napisał(a):Turbodiesla na common-railu polecasz jako tanie w eksploatacji auto? :shock: Wolnossąca benzyna w gazie jeździ tanio i naprawy niedrogie. Markę i model to już sobie można wybrać wedle gustu, ale raczej nie francuskie.

Przez 7 lat jeździłem Astrą F 1.6 z LPG i potwierdzam, zero problemów z autem, tylko normalne wymiany eksploatacyjne.
Pewnie dalej bym nią jeździł gdyby nie ruda intensywnie zjadająca tylne nadkola i progi...
Komand

Następna strona

Powrót do HydePark