Witamy !

Zmiana podświetlenia deski rozdzielczej

Wszystko o przeróbkach Frontery

Re: Zmiana podświetlenia

Postprzez sebano79 » 22 lis 2009 22:36:20

Exodus857 napisał(a):Licznik juz zrobiłem

pytałem jakie i ile żarówek idzie pod zegary. Oczywiście również myślę o diodowych odpowiednikach, ale raczej nie niebieskich. Zastanowiam się nad diodami "amber", czyli pomaranczowe.
Pod panel ogrzewania ja dałem chyba z 6 sztuk białych 3mm, bo takie miałem w domu. A kiedyś tam może wymienię na lepsze (o większym kącie świecenia). Żarówkę miałem spaloną gdy kupiłem frotkę i dopiero ten temat uświadomił mi , że nic tam nie świeci :D
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 5
Pochwały: 2
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez Pawel » 23 lis 2009 06:08:27

Do podświetlenia idą 4 żaróweczki chyba 1,2 W... Ja mam wstawione 4 białe diody HP, takie jak do postojówek w przednich reflektorach...

Coś w ten deseń, takich jak moje nie mogę znaleźć na allegro... :? http://www.allegro.pl/item812615400_zar ... rawdz.html
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez Exodus857 » 23 lis 2009 10:04:14

Exodus857 napisał(a):diody (bo lepiej dają) jutro jade kupic 4 szt. zobacze czy sama dioda wystarczy bo szkoda oprawek zmianiac jak kupie to sie podziele info ile kosztuja
na żarówce jest napisane (0S 12/2 4x)

napisałem ze jade po 4 wiec tyle musi byc :D
Kupiłem diody bez oprawki cena 4.10zł za szt. działa git 8)
Exodus857

Postprzez sep900 » 24 lis 2009 16:58:35

koledzy a jak bym kupil zamienniki żarowek na diody i tylko je zamienil to było by git? czym zmazać te dziadostwo z tablic zegarów i panelu podgrzewania? zmywacz do paznokci da rade?
sep900

Postprzez sep900 » 24 lis 2009 17:01:28

i jesli mozecie to podajcie symbol żarowki konkretnie jaka idzie pod zegary i jaka pod panel ogrzewania w Frocie A
sep900

Postprzez Exodus857 » 24 lis 2009 17:33:24

pod zegary dioda bez oprawki T5/R5 4 szt. 4.10 zł u mnie tak kosztuja
do podswietlenia panelu taka mała dioda i tu nie wiem modelu ale jak sie weźmie stara to dopasuja.
Co do zielonego to ja zmyłem w zegarach ale kupiłem diody z małym rozproszeniem to słabo u góry swieca.w panelu nie zmywałem bo nie moge poradzic sobie z rozebraniem środka to dałem diode niebieska i jakos to widac nawet na niebiesko tylko słabo. Zaraz foty dodam tylko skocze kliknac pare.
Exodus857

Postprzez Exodus857 » 24 lis 2009 17:41:53

Obrazek
Obrazek
Exodus857

Postprzez Exodus857 » 24 lis 2009 17:45:14

sep900 napisał(a):koledzy a jak bym kupil zamienniki żarowek na diody i tylko je zamienil to było by git? czym zmazać te dziadostwo z tablic zegarów i panelu podgrzewania? zmywacz do paznokci da rade?

bez zmywania nie bardzo bo słabo bedzie swiecic. Zmywacz jak najbardziej (tam beda takie białe paski to trzeba troche wiecej czasu im poświęcić ale zejda) Co do panela to nie zmywałem bo nie moge rozebrac i wyszło troche słabiej :cry:
Exodus857

Postprzez Exodus857 » 24 lis 2009 17:52:39

Pawel - Amor napisał(a):Coś w ten deseń, takich jak moje nie mogę znaleźć na allegro... :? http://www.allegro.pl/item812615400_zar ... rawdz.html

Polecam te co Kolega Paweł znalazł rozpraszaja swiatło i lepiej doswietlaja góre u mnie w sklepie takich nie było a szkoda :cry:
Exodus857

Postprzez sep900 » 24 lis 2009 18:28:43

No ja w takim razie kupie te co kolega w link-u podaje, chyba bedzie gyt. Dam znać jak zrobie, a co do demontażu to ciężko wyjąc zegary żeby zmyć te zielone dziadostwo? bo będę brał się za to w sobote i niechce zadnego zatrzasku uszkodzić wiecie. Przy wymianie żarówek na te diody co kolega Paweł sugeruje trzeba cos się bawić więcej czy tylko wyjąć zarówke wlożyc diode?
sep900

Postprzez Exodus857 » 24 lis 2009 20:19:29

kup diody i zobacz jak bedzie na niebiesko to ok a jak zielony bedzie dalej to musisz myć.(waciki, chusteczki higien. i zmywacz do paznokci mniej daje bo po rozpuszczaliku to zona chciała z domu mnie wywalić :lol: )
Nie całe ja tylko zmyłem tam gdzie są kreski i liczby, pod światło widać gdzie usunać zielone.
Co do demontażu nie zapomnij odkrecić śrubek pod zegarami 2 szt ja musiałem ściagnąc obudowe kierownicy żeby dojść nastepne 2 śruby od zegarów i można wyjąć odpina sie 2 wtyczki i linke od licznika. Wyjmujesz licznik zdejmujesz szybke delikatnie nie połamać, nastepnie wskazówki (widelec) przy składaniu nie pomyl bo jedne mają zcięcie, później wyjmujesz tarczki i myjesz tam jest pare takich jakby plastrów białych je też sie myje tylko troche czasu zajmie. Wskazówka od predkości po wyjeciu ma byc włożona tak aby pokrywała się z białą kreska a nie na 0 km. Ja cos pomyliłem z cisnieniem oleju ale jak włożyłem do frotki bez szybki to poprawiłem ustawienie wskazówki.
Ostatnio edytowano 24 lis 2009 20:21:59 przez Exodus857, łącznie edytowano 1 raz
Exodus857

Postprzez Pawel » 24 lis 2009 20:21:46

Już o tym było, tzn. o demontażu zegarów...
http://picasaweb.google.com/Pawel.Amor/Licznik
Na ostatniej fotce, na dole obudowy, widać dwa gniazda po wkrętach, u mnie nie było tam wkrętów, u Ciebie może być inaczej, zwróć na to uwagę...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez sep900 » 24 lis 2009 20:26:46

Dzięki w weekend bedę z tym się bawił ;)
sep900

Postprzez sep900 » 24 lis 2009 20:29:10

Paweł a te diody co ty sugerujesz to wkłada sie normalnie w niejsce żarowek? nie trzeba sie nic bawic pasuja idealnie?
sep900

Postprzez Exodus857 » 24 lis 2009 20:35:07

mi to zajeło niecała godzinka ale ile było wrzasków bo użyłem rozpuchola wpokoju bo na dworze zimno :D ale żona dała mi zmywacz (odziwo)
Exodus857

Postprzez Pawel » 24 lis 2009 20:48:25

sep900 napisał(a):Paweł a te diody co ty sugerujesz to wkłada sie normalnie w niejsce żarowek? nie trzeba sie nic bawic pasuja idealnie?

Ja nie miałem problemów... Wykręcasz oprawkę i wyciągasz żaróweczkę... Ostatnie zdjęcie, widać 4 białe oprawki... Zwróć uwagę na biegunowość...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez sebano79 » 08 gru 2009 19:07:17

Nie dawno skończyłem zmianę podświetlenia w zegarku Froty A. Korzystając z okazji postanowiłem napisać ten oto foto-poradnik. Może komuś się przyda. Pamiętajcie jednak , że wszelkie zaczepy mają już swoje lata i łatwo pękają. Ja ułamałem jeden ale nie wpłynęło to znacząco ja konstrukcję.
Jakość zdjęć średnia, ale robiłem tym, co akurat miałem pod ręką – czyli telefonem.
Na początek delikatnie podważamy i wyjmujemy maskownicę. Ukażą nam się 2 śruby, które oczywiście wykręcamy i po odłączeniu kostki zasilającej zegarek mamy już do dyspozycji. Odkręcamy kolejne 2 , tym razem dużo mniejsze śrubki i naszym oczom ukaże się wnętrze urządzenia:
Obrazek
Na zdjęciu zaznaczonych jest 6 zatrzasków które należy podważyć aby oddzielić wyświetlacz.
Obrazek
Zdejmujemy z niego plastikową płytkę, po której rozchodzi się światło.
Obrazek
Pomiędzy nią a wyświetlaczem znajduje się zielona płytka, która nadaje wyświetlaczowi zielony kolor. Oczywiście pozbywamy się jej.
Obrazek
Składamy całość i sprawdzamy czy wyświetlacz dobrze działa. Jak nie to lekko poprawiamy docisk palcem. Po tym zabiegu nasz wyświetlacz świeci na pomarańczowo:
[url=htt
Obrazek
Następnie usuwamy żarówkę podświetlającą wyświetlacz:
Obrazek
I w jej miejsce montujemy diodę. Ja użyłem niebieskiej diody wymontowanej z zapalniczki. Aby rozproszyć emitowane przez nią światło spiłowałem jej główkę na płasko i wypolerowałem papierkiem wodnym. Pamiętajmy ,że diody zasilane są prądem o napięciu około 3V (w zależności od jej barwy prąd zasilający powinien być inny) i aby się ona nie spaliła musimy użyć odpowiedniego rezystora. Bieguny ścieżek zaznaczone są na płytce drukowanej z drugiej strony.
Obrazek
I efekt końcowy:
Obrazek
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez Exodus857 » 08 gru 2009 21:25:15

dzieki wielkie właśnie miałem sie za to wziąść ciekawy poradnik a mam stary zepsuty (używka 30 zł) to poćwicze
Exodus857

Postprzez sebano79 » 18 gru 2009 12:05:59

Na poprzedniej stronie Exodus857 pytał o panel ogrzewania... Wziąłem się za niego na poważnie i ... poważnie go uszkodziłem. Przesadziłem ze zmywaczem i rozmazała mi się farba na zewnętrznej stronie. Ale poza tym wyszło ok.
Na początek wyjmujemy podświetlaną płytkę i zmywamy te zielone:
Obrazek
Obrazek
i tu popełniłem błąd, gdyż fragment płytki zanurzyłem w zmywaczu...
do podświetlenia użyłem listwy led dostępnej na allegro (1,80zł za 5 cm)
Obrazek
I efekt końcowy. Gdybym nie zniszczył płytki efekt byłby dużo lepszy:
Obrazek
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez gmoll » 20 gru 2009 20:42:18

Panowie ciekawy efekt uzyskamy wycinając u góry w plastiku obudowy podłużny otwór w który wkleimy
katodę ultrafioletową. (Sprawdżcie na allegro nie duże pieniądze.)Katoda ta oświetli zegary z przodu licznika.Ja pomalowałem wzkazówki farbą fluorescencyjną światło ultrafioletowe padając na wzkazóweczki dają piękny efekt świecenia samych wzkazówek.Polecam. :D
gmoll

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motanie Fronter