Opiszę swoją przygodę w tym temacie, czyli dławienie silnika cd. Objawy były podobne do tych zgłoszonych przez kolegę, otóż:
opel napisał(a):koledzy mam taki problem a mianowicie podczas jazdy gdy silnik osiąga obroty około 2500-3000 i jest stała prędkość silnik na cwilę (około 1 sekudy) traci moc, przerywa i za chwile jest o.k. Tak się dzieje zawsze gdy osiąga w/w obroty. Nie wyświetla się kontrolka o błędzie. ma ktoś może modobny probem.

oraz
opel napisał(a):mniej więcej o to tylko u mnie nie zaświeca się kontrolka o błędzie.poprostu traci moc na jakieś 1-2 sekundy i puźniej idzie dalej. Zawór EGR był czyszczony i smarowany. po wyjęciu nie był wcale mocno zabrudzony.
Dodam tylko, że silnik palił na dotyk za każdym razem, kontrolki nie sygnalizowały usterek a jedynym stałym objawem było dławienie się silnika podczas jazdy z niedającą się we znaki natarczywością (tzn. na trzecim-czwartym biegu owszem zaś na piątym nigdy). Można w zasadzie przeboleć to... ale mnie to męczyło

, więc pojechałem na ASO i zabuliłem za TECHa 200 zeta. i okazało się to: P 0638 Throttle Control Circuit Negative Deviation (obwód przepustnicy, odchylenie ujemne).
A cóż to? - pytam się u "majstra" z ASO. Dostałem odpowiedź

, że przepustnica za około 2.5 tysiąca w całości do wymiany. Serwis nie dochodzi do sedna sprawy i nie zadaje sobie trudu w dookreśleniu co dolega tejże przepustnicy, ponieważ Opel traktuje ją jako jedną część i nie naprawia lecz wymienia. Olałem więc Serwis i zacząłem szukać rozwiązania na własną rękę w sieci. Natknąłem się w końcu na to
czytać tu - Podziękowania dla koleżeństwa z Vectra Klub Polska

- Chodzi o czujnik przepustnicy (czujnik położenia zaworu przepustnicy, tzw. TPS) taki mały potencjometr przykręcony do przepustnicy, jak na zdjęciu obok innego czujnika Boscha:

W ten oto czujnik zostały wyposażone silniki diesla 2.2 z 2003 roku, czyli takie jak na zdjęciu u kolegi "kaitek" poniżej - podobno nie sposób je znaleźć we wcześniejszych modelach. Po wymianie owego (od tygodnia) wszystko wróciło do normy

. Czujnik ten oto dzieło AB Elektroniks
tu można go obejrzeć słabo znosi wysokie temperatury w wyniku czego powstają zimne luty, co może być bezpośrednią przyczyną wadliwego działania. Dodam jeszcze, że ten błąd P0638 może wskazywać, jak słyszałem, (w razie znacznego przebiegu) na mechaniczne uszkodzenie zaworu przepustnicy i wtedy pozostaje już tylko

wymiana całości. Czujnik jest porównywalnie niedrogi i co ważne dostępny w detalu

(w odróżnieniu od tych z Vectry), więc warto spróbować, bo czasami proste też może być słuszne, uważam...