Witamy !

IX zlot rozmowy

6-8 czerwca 2014

Re: IX zlot rozmowy

Postprzez jrzeuski » 09 cze 2014 10:30:27

eric napisał(a):PS Zabrał ktoś moja siekierkę? .. bo ja zapomniałem :)
A propos siekierki to ta z wiaty grillowej prawdopodobnie jest u mnie w aucie. Szymon ją zawinął, bo wyglądała jak moja, ale moja powinna jeszcze leżeć w aucie, bo wysiadała z nami tylko w lesie ;-) Pochwalił się dopiero u siebie pod domem.

@Tatar: masz może na kinetyku jakąś moją szeklę? Ciężko mi się doliczyć a kabina dalej wygląda jak po przejściu tornada :D

My z Wiolą oczywiście dołączamy się do podziękowań za całokształt zlotu :beer: Trasa rewelacja i do tego niespodzianka w roadbooku w postaci odległości w milach, o czym się zorientowaliśmy dopiero w połowie trasy i telefonach do Wojtka, że :wsciekly: nic sie nie zgadza i dopiero po długich poszukiwaniach trafiamy w kolejne punkty. Na traktach poziom adrenaliny rósł z każdą pokonaną przeszkodą, bo nie wiedzieliśmy, co jest dalej ani czy nie trzeba będzie wracać tą samą drogą a lista awarii rosła. Kolejne przeszkody były co 20-50m i mało co dało się przejechać bez krótszego lub dłuższego przystanku. Wielki szacun dla Bodiego za odwagę by ruszyć z nami :beer: Zwłaszcza bez snorkela, bo wody było tyle, że Szymon sobie w niej pływał. Wymyślenie jak Bodi ma to pokonać bez utopienia silnika nie było łatwe i wymagało dobrego opanowania techniki jazdy. A i tak uratowało go to, że fabryczny wlot miał przerobiony i podciągnięty do góry. Awaria silnika na tym trakcie to od razu lokuje wszystkich za nim w czarnej :dupa:, bo objazd unieruchomionego auta lub nawrotka były możliwe jedynie w kilku punktach na całej trasie. W innych potrzebny byłby chyba ciężki śmigłowiec zdolny ewakuować zepsute auto drogą powietrzną, bo nawet zepchnąć z drogi do bagna wokół, żeby sobie utonęło byłoby ciężko :D Dobrze, że jak mi rozrusznik padł, to silnik zgasili mi w miejscu, gdzie dało się potem odpalić na pych. Nie sądziłem, że da radę pchnąć Frotę na tyle, żeby odpaliła na jedynce na reduktorze na kilku metrach między jedną kałużą a drugą, przed którą stała Frota Tatara już po zmianie kół.

Mieliśmy sporo szczęścia, że udało się zrobić odwrót, bo:
- był akurat w tym miejscu objazd wklejonego Tatara,
- udało mi się go wyrwać z tej dziury, gdzie złapał kapcie i dobił wyciągarkę
- nie odleciał mi przy tym tylny zderzak, który był już obluzowany i już wcześniej wsadziliśmy nową śrubę jako sworzeń, żeby go trzymał,
- silnik mi nie zgasł przy przebijaniu się przez las i w ogóle ten przejazd mi się udał, bo Tatarowi już nie,
- że hamulec w wyciągarce Bodiego ostatnim tchnieniem ściągnął Tatara z korzenia, bo wyszarpać go stamtąd nie było jak.
Bez tego wszystkiego albo byśmy tam spędzili jeszcze parę godzin na kombinowaniu jak wyjechać te 20m do krzyżówki albo musielibyśmy wezwać pomoc ze sprawną wyciągarką.

PS. Widzieliście jak wyglądałem po powrocie z trasy i potem po leżeniu pod autem, żeby wydłubać utopiony rozrusznik. To sobie wyobraźcie jak wyglądała potem łazienka w naszym pokoju ;) Zwłaszcza, że słuchawka prysznicowa była zepsuta a nie miałem czasu jej zmotać :mrgreen: Ośrodek super, ale raczej nas tam więcej nie wpuszczą :roll:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez eric » 09 cze 2014 10:34:44

jrzeuski napisał(a):
eric napisał(a):PS Zabrał ktoś moja siekierkę? .. bo ja zapomniałem :)
A propos siekierki to ta z wiaty grillowej prawdopodobnie jest u mnie w aucie.

Jak trzonek czerwony to moja :] - będzie robić za geokreta
... jakieś śrubki mnie powypadały teraz ...
eric
Moderator
Moderator

Obrazki: 48
Pochwały: 11
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Semir » 09 cze 2014 11:28:20

Impreza mega fajna. Brak słów aby wszystko opisać a tym bardziej wkład pracy włożony w przygotowanie.
EKIPA ŚLĄSKA
Obrazek
Semir
Alchemik

Obrazki: 0
Pochwały: 17
Województwo: Śląskie

Postprzez Zula » 09 cze 2014 12:03:38

jrzeuski napisał(a):Ośrodek super, ale raczej nas tam więcej nie wpuszczą :roll:

Nawet nie mów, my tam chcemy wrócić :D Może nie będzie kartki "tych państwa nie obsługujemy" :mrgreen:
ROSES ARE RED, MUD IS BROWN
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!

Obrazek :mrgreen:
Zula
Moderator
Moderator

Obrazki: 5
Pochwały: 6

Postprzez jrzeuski » 09 cze 2014 12:20:54

Zula napisał(a):
jrzeuski napisał(a):Ośrodek super, ale raczej nas tam więcej nie wpuszczą :roll:

Nawet nie mów, my tam chcemy wrócić :D Może nie będzie kartki "tych państwa nie obsługujemy" :mrgreen:
Odpowiedzialności zbiorowej pewnie nie zastosują, ale sprawdźcie czy moja facjata gdzieś tam nie wisi z takim komentarzem :mrgreen: Ewentualnie dodadzą punkt w regulaminie ośrodka, że osoby w takim stanie zanim wejdą do budynku mają najpierw umyć się pod szlauchem na zewnątrz :roll:

PS. Kłóć się o darmowy nocleg, bo przecież zapłaciłaś a nie skorzystałaś. Jakby się opierali to mów, że miałaś problemy z aklimatyzacją w tym ośrodku ;-)
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez eric » 09 cze 2014 12:24:00

No mina kobiety z recepcji na fajce, wpatrzonej w jacka pod autem była bezcenna :razz:
eric
Moderator
Moderator

Postprzez jrzeuski » 09 cze 2014 12:48:54

eric napisał(a):No mina kobiety z recepcji na fajce, wpatrzonej w jacka pod autem była bezcenna :razz:

Tak jakbym tylko ja grzebał w aucie po powrocie z trasy :niewiem: Przecież to normalna sprawa. Powinno być w agendzie zlotu, bo to stały punkt każdej takiej imprezy :roll:

PS. A niektórzy to już w piątek wieczorem w swoich grzebali tylko, że motali przód a na trasie tył im się zepsuł ;-)
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez eric » 09 cze 2014 12:53:42

Też przez moment myślałem czy jej tego wyjaśnić ale po chwili do mnie dotarło że i tak by nie zrozumiała.
eric
Moderator
Moderator

Postprzez jrzeuski » 09 cze 2014 12:59:07

Może po prostu nie wierzyła, że do leżenia pod autem i grzebania w nim nie jest potrzebny podnośnik ani kanał :mrgreen: A trawnik świetnie zastępuje halę warsztatową :D
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Argail75 » 09 cze 2014 13:12:59

Niech się cieszą że ja i Szymon nie przeszliśmy przez holl na bosaka albo w chlupiacych butach. Bo był taki plan :twisted: :mrgreen:
Opel Frontera B 3.2 V6 Long PB/LPG 3'' BFG MT 30,5 ''manual 2000r
Argail75
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 24
Pochwały: 7
Województwo: Łódzkie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez szymon.ha » 09 cze 2014 13:15:40

No ja przeszedłem bo jak inaczej bym tam dotarł?
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez Huberek » 09 cze 2014 13:24:31

Ja zmieniałem buty w samochodzie, wiedziałem że tak będzie i skitrałem czyste poza hotelem
Kupię do froty A:
głośniki wysokotonowe drzwi, wtyczki wentylatorów, światła przeciwmgielne

tel 519-079-254
Huberek
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 15
Pochwały: 5
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez przemia » 09 cze 2014 13:43:22

jrzeuski napisał(a):...P.S. A niektórzy to już w piątek wieczorem w swoich grzebali tylko, że motali przód a na trasie tył im się zepsuł ;-)

Sam sie ten tył nie zepsuł :wink:

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 16
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez jrzeuski » 09 cze 2014 13:44:31

Huberek napisał(a):skitrałem czyste poza hotelem
W worek i zakopałeś w lesie, żeby nikt nie znalazł i sobie nie wziął? :mrgreen:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Huberek » 09 cze 2014 13:46:14

:D nie, w samochodzie miałem
Kupię do froty A:

tel 519-079-254
Huberek
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Postprzez jrzeuski » 09 cze 2014 13:52:41

przemia napisał(a):Sam sie ten tył nie zepsuł :wink:
A ja dotąd nie mogę ogarnąć, że nie widząc całego odcinka zjazdu i poprzedzającego auta nie użyli radia, żeby spytać czy droga wolna i będzie gdzie się zatrzymać :niewiem: Bo że pilotowi się biegać nie chciało w tym celu to nie dziwne. I tak się lajtowo skończyło, bo mogło być domino :glaszcze: Przecież hamulce lubią zawodzić w terenie zwłaszcza jak są mokre.

-- 09/06/2014 14:56 --

Huberek napisał(a)::D nie, w samochodzie miałem
U Maciara na rajdzie też wpadłem na taki pomysł a potem podziwiałem jak przepływają obok mnie kierując się do okna i dalej na szerokie wody stawu :roll: Razem z kanapkami, które mam nadzieję rybom smakowały. Ja już nie miałem okazji ich skosztować. Pozbieraliśmy tylko pływające po stawie butelki z napojami na dalszą trasę ;-)
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Huberek » 09 cze 2014 14:08:18

Moja frota została na bazie bo się w żaden teren nie nadaje. Miałem jechać w turystyku, ale ostatecznie zostałem pilotem i byłem na trasie drugiej i na trakcie.
Kupię do froty A:

tel 519-079-254
Huberek
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Postprzez brum » 09 cze 2014 14:14:02

jrzeuski napisał(a):A ja dotąd nie mogę ogarnąć, że nie widząc całego odcinka zjazdu i poprzedzającego auta nie użyli radia, żeby spytać czy droga wolna i będzie gdzie się zatrzymać

i nie ogarniesz bo Cię tam nie było. Jak ktoś się bez myślnie zatrzymuje i coś przy aucie kombinuje bez informacji że nie można i stoi no to :wsciekly: Zreszta z tego co wiem to było że można jechać...
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59

Postprzez FROTERKA » 09 cze 2014 14:16:19

Zula napisał(a):

Wyjezdzalismy jako ostatni i pani z recepcji nas zapraszala ponownie. :hi:
Ale to bylo jeszcze przed sprzataniem lazienek. :mrgreen: :mrgreen:

-- Pn 09 cze 2014 14:28:05 --

P.S. Mariusz, u nas zostal Twoj przedluzacz.
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10

Postprzez Zula » 09 cze 2014 14:47:01

jrzeuski napisał(a):PS. Kłóć się o darmowy nocleg, bo przecież zapłaciłaś a nie skorzystałaś. Jakby się opierali to mów, że miałaś problemy z aklimatyzacją w tym ośrodku ;-)

Też się śmialiśmy, jak już było po strachu, że no tak, zapłaciłam a nie spałam :D

Co do stłuczki w wąwozie - mi się wydaje, że to ten kto wie, jak zjazd wygląda i wie, że nie ma jak się zatrzymać a mimo to staje sobie podpinać snorka (w suchym miejscu) i robić fotki gdzieś gdzie nie da się go ominąć, to powinien powiedzieć, że poczekajcie, zrobię to i to i jedziemy dalej. A nie powie, że można jechać i cisza w eterze. Piszę to tak na przyszłość, żeby zapobiec takim sytuacjom. Stoimy z jakiegoś powodu - mówimy jak jest i sprawa jasna.

W każdym razie najważniejsze, że nic się nikomu nie stało, bo nikt nie stał np. za samochodem. A między nami a Przemkiem żadnych kwasów z tego powodu też nie ma, więc "luźna gumka" - zdarzyło się, bywa. ;)
ROSES ARE RED, MUD IS BROWN
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!

Obrazek :mrgreen:
Zula
Moderator
Moderator

Obrazki: 5
Pochwały: 6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do IX Zlot OFF, 2014, Janów Lubelski