Witamy !

[All] gaśnie na LPG a snorkel

Wszystko o LPG

Re: gaśnie na LPG a snorkel

Postprzez sylwian70 » 17 lip 2012 14:57:53

brum! jak postęp przy modernizacji LPG jeśli zmotasz to wrzuć fotki jak to ma wyglądać bo u mnie objawy podobne a ostatnimi dniami się nasiliły i k...icy idzie dostać.Z wyjaśnień na forum LPG słabo coś kumam jak to podłączyć.Wydaje mi się że duże znaczenie ma też rura łącząca snorkel z filtrem powinna być gładka nie harmonijka-harmonijka powoduje zawirowanie przepływającego powietrza.
sylwian70

Re: gaśnie na LPG a snorkel

Postprzez brum » 17 lip 2012 16:03:04

Temat ogarnięty! Tzw kompensacja działa i auto nie gaśnie, tylko ładnie schodzi do wolnych obr.
Zdjęcia i opis w tym tyg.
Wstępnie powiem że to koszt ok 15zł.

-- Dodano Śr 18 lip 2012 11:20:42 --

Jeśli auto gaśnie na LPG po wrzuceniu na luz np przy 60km/h to trzeba zrobić tak.

Odkręcić reduktor od mocowania. Śruba jest wkręcona w środek reduktora.
DSC00123.jpg
mocowanie reduktora

Po wykręceniu tej śruby zobaczymy dziurę w reduktorze, jak się palec włoży to czuć membranę. Na tej pokrywie reduktora będą małe dziurki i trzeba je zakleić np taśmą. Ja miałem trzy ale jedną zostawiłem nie zaklejoną(podobno tak jest lepiej)
DSC00125.jpg
otwór w reduktorze

Następnie zamiast tej śruby musimy wkręcić kolanko(kupiłem w sklepie LPG za 8zł), ciężko dobrać coś takiego ponieważ jest tam gwint 1.0
DSC00124.jpg
kolanko

Ja rozwierciłem mocowanie reduktora, tak żeby kolanko służyło za mocowanie, dałem jedną podkładkę(która miała służyć do obniżenia mostu)
DSC00126.jpg
zamontowane kolanko

Następnie zrobiłem dziurę w obudowie filtra i wkręciłem kolanko do wody. Dziurę zrobiłem pod filtrem.
DSC00128.jpg
kolanko w obudowie filtra

I wszystko połączyłem przewodem gumowym.
DSC00129.jpg

Nie każdy reduktor ma taką dziurę. U mnie akurat jest, ale jak nie ma to trzeba samemu ją zrobić(odkręcić dekiel i wywiercić). Tylko przy montażu jakiegoś kolanka trzeba uważać żeby nie ograniczyć ruchów membranie.

Doczytałem że lepiej jest podłączyć przed filtrem czyli tak jak zrobiłem. Nie testowałem tego jeszcze, ale w sobotę u FROTERKI podmieniłem górną część obudowy(u niej jest wyjście na pompę powietrza) i nie musiałem robić otworu. I auto nie gasło, więc przed filtrem też nie będzie.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Poprzednia strona

Powrót do Instalacje LPG