Witamy !

[All] Jaki polecacie silnik

Wszystko o silnikach benzynowych

Re: Jaki silnik

Postprzez sylwian70 » 26 sie 2012 13:41:03

stanowczo odradzam 2.2 benzynę- awaryjny i mułowaty.
sylwian70

Postprzez JaGrab3 » 11 wrz 2012 20:05:18

Nie wiem skąd te głosy, że 3.2 jest awaryjny, bzdura. Jak ktoś oszczedzał na zmianach oleju, itp. to się dziwi, że później silnik mu siada. Ja mam przejechane 250 kkm i silnik śmiga aż miło. 200 licznikowe zamykasz bez problemu (ale jest niebezpiecznie :)).
3.2 to isuzu, 2.2 to GM, a ja silnikom GM juz podziękowałem. Żona jeździ astrą 1.4, w tym roku nagle wypadł remont, obróciło panewkę...niby przez mróz i brudny olej...no cóż, po 7kkm olej jest brudny, ale nie aż tak zeby nie smarować! Raz do roku wymieniać trzeba uszczelniacze zaworowe, inaczej pali olej... takie cudo. Dwóch znajomych ma vectry B z silnikami 2.0, tego lata - zonk - zatarte, jeden przegrzał, drugi wypalił olej w trasie, masakra.
W czasie zbierania częśći do astry posiedziałem na forach opla, włos na głowie się jeży, jak to sie sypie... Wcześniej jeździłem japończykami, przesiadywałem na forach mitsu, tam silnik psuł się naprawdę okazyjnie, albo poprzez zaniedbanie właściciela...

3.2 ma wade, i są to te zgarniacze, pali olej, i z tym trzeba nauczyć się żyć, wkalkulować dolewki w cene paliwa, koniec kropka.
Silnik 3.2 jest droższy w utrzymaniu, przez to, że: sprzegło droższe, świece droższe (ale raz na 100kkm wymieniasz), trzeba zawory czasami ustawić (chyba co 70kkm)., rozrząd droższy, no i ew. zaniedbania, typu przytarcie panewek przez jazdę bez oleju, jest na pewno droższe niż w rzędówce.... to tyle.
Porównanie 2.2 do 3.2 to tak jak byś porównał astrę 1.4 do astry 2.0.... bardzo zbliżona różnica w osiągach :).
Twoje przebiegi 60kkm rocznie, czyli non stop trasa, chmm, czy naprawdę do tego frota potrzebna? Prędkości 140-150 w trasie, to masakryczne spalanie dla 3.2, mi przy 110-120 pali ok 12LPG, przy 150 to będzie pewnie z 15-16 LPG.
Co więcej, poprzez mankament 3.2 ze zgarniaczami, przy takich prędkościach, będziesz miał znaczne zurzycie oleju....(zgarniacze mocniej puszczają przy wyższych prędkościach obrotowych).
Czarny SIGNUM 2.0 Turbo, Astra II
Było: B 3.2 V6 Manual,Mitsubishi Galant Sport Edition,Carisma 1.6,civic 1.5
ObrazekObrazekObrazek
JaGrab3
Guru
Guru

Pochwały: 2
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez NYGA » 15 wrz 2012 13:15:27

Miałem frotę A 2.2 16V benzyna gaz - co ciekawe gaz był zwykły pierwszej generacji, założony przeze mnie, zero strzelania itp.Autko mogę z ręką na sercu polecić każdemu.Mój był bardzo zadbanym egzemplarzem i bogato wyposażonym...do dziś żałuje że sprzedałem:(
Obecnie mam frotę B 3.2 V6 manual, auto z osiągami dobrej klasy osobówki, porównanie tego do 2.2 to niebo a ziemia, ale 3.2 potrafi przysporzyć problemów.
Moja ocena - silnik 3.2 V6 jest mało znanym silnikiem i dość skomplikowanym wynalazkiem diabła.Silnik 2.2 16V to niezawodna jednostka opla wywodząca się z silnika 2.0 NE.Zwiekszona pojemność skokowa i założona głowica 16V.Osobiście polecam 2.2 16V, duża dostępność części, niezawodność oraz prostota budowy sprawiają że portfel Ci tak nie schudnie w razie awarii a niestety takową trzeba brać pod uwagę...
Spalanie na gazie:
2.2 16V
trasa 11.5 - 13l.
miasto 13 - 15l.
3.2 V6
trasa 12 - 14l. (przy 150 - 170km/h ok 20l.)
miasto 14 - 16l.
Życzę udanych i przemyślanych zakupów:)Pozdrawiam.
NYGA

Postprzez rakol » 24 wrz 2012 21:00:52

odnawiajac temat chcialbym podzielic sie moimi doswiadczeniami jakie mialem z fronterami bylem posiadaczem sporta 2,5tds z 97roku nie mialem problemu z jazda w terenie i na czarnym ale awarie to normalne byly na pozadku dziennym nie polecam do tego spalanie bylo nie male sprzedalem autko przez pewien czas nie mialem frotki i kupilem teraz longa 2.2 z 96 z grudnia rejestracja 97 i autko sprawuje sie dobrze spalanie na normalnym poziomie nie odradzam zakupu tego modelu w czasie kiedy nie mialem swojej pozyczalem od kumpla sporta 2,0 w gazie w miare sie zbiera ale polecam do spokojnego jezdzenia
rakol

Poprzednia strona

Powrót do Silniki benzynowe