| Witamy ! |
|---|
|
|

brum napisał(a):Stabros ale to silnik 3.2 więc wypić musi, a jazda jest zdecydowanie fajniejsza niż w przypadku 2.2.

Stabros napisał(a):brum napisał(a):Stabros ale to silnik 3.2 więc wypić musi, a jazda jest zdecydowanie fajniejsza niż w przypadku 2.2.
No tak. Ten silnik na pewno daje większy komfort niż 2.2 ale spalanie to masakra. Lepiej było by mieć diesla. To by był dopiero komfort.

Trzeci napisał(a):Wiesz temat spoko, tylko w zamyśłe miał służyć do wymiany spostrzeżeń co do spalania a nie do udowadniania wyższości jednej racji nad drugą.

JaGrab3 napisał(a): a to juz jest temat na osobny temat, gdzie można sobie wyliczać zalety i wady jednych i drugich.

ali napisał(a):Po co te głupie dyskusje o wyższości benzyny nad dieslem lub odwrotnie. Ktoś kto używa diesla nigdy nie założy benzyny bo dla nas ona jest bez sensu w terenówce, natomiast użytkownik benzyny nie kupi auta z klekotem. Tak to możecie dyskutować cały czas i żaden nie ma racji
Ps. Dla mnie i tal benzyna w aucie 4x4 jest do![]()
A do pracy jeżdżę benzyną z Lpg bo taniej

. Moje auto nie jest super oszczędne. Jest jakie jest - przeciętne.

bart322 napisał(a):ali napisał(a):Po co te głupie dyskusje o wyższości benzyny nad dieslem lub odwrotnie. Ktoś kto używa diesla nigdy nie założy benzyny bo dla nas ona jest bez sensu w terenówce, natomiast użytkownik benzyny nie kupi auta z klekotem. Tak to możecie dyskutować cały czas i żaden nie ma racji
Ps. Dla mnie i tal benzyna w aucie 4x4 jest do![]()
A do pracy jeżdżę benzyną z Lpg bo taniej
Ja chetnie jezdzilbym 2.8 tdi jakby mnie bylo stac.
A tak bujam sie 2.0 z kuchenka gazowa

Stabros napisał(a):Moi drodzy...
Wyższości paliwa nad paliwem tak wszem i wobec chyba nie da się ustalić.
I wcale nie chcę tego robić. Jeśli ktoś tak myślał to sorry za niezrozumiałe wypowiedzi z mojej strony.
Uważam jednak że rodzaj paliwa ma znaczenie w konkretnych sytuacjach (pisałem już moje spostrzeżenia wcześniej)
Temat jest o spalaniu a nie o silnikach (choć się to z tym po nie kont wiąże) to sprawa jasna.
Myślę że warto się głębiej zastanowić jakie paliwo będzie dla nas najlepsze.
Osobiście gdyby było to możliwe chciał bym mieć diesel-a + LPG.
Zjechał bym z asfaltu to bym włączył diesel-a a na czarnym pomykał bym na LPG.
Moim zdaniem jest tak (i jest szansa to potwierdzicie)
Jak w terenie auto nie wydala na LPG to się przełącza na benę.
W terenie na benie jest moc i jest komfort (przy wysokich obrotach).
Natomiast na trasie LPG to czysta oszczędność.
Diesel w terenie fajna sprawa - ma moment i na wolnych obrotach jedzie jak czołg.
Człowiek może skupić się na innych sprawach niż utrzymanie obrotów aby nie zgasł.
Jak ktoś lata poza asfaltem "wkoło komina" to chyba diesel lub po prostu bena.
Szkoda srania się z tym LPG - moc spada a na samym LPG się nie jeździ. Kolego JaGrab3 policz dobrze.
Jeśli ktoś w trasy lata to LPG jest fajne ale pół bagażnika zajęte nie jest fajne.
Jeśli ktoś kupuje suv-a i z kosztami spalania liczy się średnio lub w ogóle (kolego JaGrab3) to po co LPG?
Kolego JaGrab3. Moje auto nie jest super oszczędne. Jest jakie jest - przeciętne.
65l LPG starcza mi w mieście na 450km a w tresie nawet jest szansa przejechać 550km.
PS
Jeśli ktoś się poczuł urażony lub wnerwiony to sorry ale takich stanów nie chciałem w nikim wywoływać.
Traktuję to co tu piszemy po prostu jako, może komuś te nasze "mądrości "się przydadzą.

JaGrab3 napisał(a):Co do Twojego spalania - to pali Ci dokładnie tyle samo co moje 3.2....i to pokazuje jak bardzo opel nie trafił z silnikami do tej budy - 3.2 to jest minimum na to auto, optymalnie było by 3.2 + turbo....

brum napisał(a):JaGrab3 napisał(a):Co do Twojego spalania - to pali Ci dokładnie tyle samo co moje 3.2....i to pokazuje jak bardzo opel nie trafił z silnikami do tej budy - 3.2 to jest minimum na to auto, optymalnie było by 3.2 + turbo....
jestem tego samego zdania.
Opel miał w latach produkcji Froty A(polift) pod ręką silnik 2.5 V6 lub 3.0 V6 i z nich nie skorzystał. Do Sporta by wsadzili 2.2 i już by było zdecydowanie lepiej. A do Longa minimum 2.5.
ewentualnie 2.0 turbo jakie było w Saabie.
JaGrab3 napisał(a):No widzę, że dyskusji ciąg dalszy. ....

brum napisał(a):ewentualnie 2.0 turbo jakie było w Saabie.

Stabros napisał(a):No, to wszystko racja. Te 2.2 to "trochę" mało.
Gdybym jeszcze raz kupował Fronterę to wybrał bym albo taką jak Twoja JaGrab3 albo 2.8 diesel.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości