| Witamy ! |
|---|
|
|

A ja właśnie żałuję, że żadnego takiego eksperta nie mam po drodze. Po tym jak urwałem kabel i go przylutowałem z powrotem, to antena dużo słabiej działa. Kupiłem sobie miernik, żeby antenę w powrotem zestroić, ale w zestawie kabla przyłączeniowego nie byłoKakarotto napisał(a):Nie daj się nabrać "ekspertą" od radyjek na "strojenie kabla"![]()
.

jrzeuski napisał(a):A ja właśnie żałuję, że żadnego takiego eksperta nie mam po drodze. Po tym jak urwałem kabel i go przylutowałem z powrotem, to antena dużo słabiej działa. Kupiłem sobie miernik, żeby antenę w powrotem zestroić, ale w zestawie kabla przyłączeniowego nie byłoKakarotto napisał(a):Nie daj się nabrać "ekspertą" od radyjek na "strojenie kabla"![]()
.
No i leży bezużyteczny w szufladzie a ja usiłuję coś zrozumieć przez szumy. Czasem z kilometra kogoś usłyszę.

Kabel mam fabryczny, przesunięcie w wyniku zerwania i ponownego przylutowania to pewnie 2-3mm. Ale tyle wystarczy, żeby zepsuć SWR tak, że radio jeszcze pracuje, ale łapie dużo szumu. Mam antenę SIRIO, regulowaną poprzez wysuwanie pręta z podstawy, jest tego ok. +/- 5mm. Ale samemu bez miernika, to można tylko sprawę pogorszyć. Po kupnie radia pojechałem do serwisu, bo nie chciało odbierać. Okazało się, że fabryczna nastawa anteny była doGoofy napisał(a):Po drugie jrzeuski kabel kupisz na metry wkażdym sklepie CB + 2końcówki. 3,64m i jego wielokrotność jest prawidłową długością kabla na paśmie 11m

RudeBoy napisał(a):Udaj się do sklepu http://www.strefakierowcy.pl/ gdzieś w prokocimu to chyba jest...
Samo radio kosztuje tam 155zł.

Trzeci napisał(a):Sorry radio za 155 to chyba tylko szumofon..... nie radio . A zestaw z anteną za 250 to zbieracz szumów

Trzeci napisał(a):... Uniden 520 (nielegalny) ...

RudeBoy napisał(a):
Co do zasięgu to jak dobrze wiesz 99% zależy od anteny. Wszystkie dostępne radia mają niemalże identyczną moc nadawania bo reguluje to prawo. Więc mówienie o kiepskim zasięgu w lesie bo radio kiepskie to jest grube nie porozumienie
Alan 102 ma możliwość pracy AM/FM i jest to jakiś plus. Może się przydać przy wyprawach po świecie
z kolei
Alan 109 ma RF-Gain. Czyli możliwość regulacji czułości odbiornika. I to akurat przydaje się bardzo. Np w mieście. Czy też jadąc w kolumnie można sobie skrócić zasięg i słuchać tylko "swoich".

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości