Witamy !

[A] Elastyczny łącznik wału napedowego, podpora wału

Re: [A] Elastyczny łącznik wału napedowego, podpora wału

Postprzez Łysyfrota » 30 kwi 2014 17:05:58

No i tak jak książka piszę tak zacząłem robić... Pojechałem dziś ze swoim wałem i wszystkimi gratami (podpora, krzyżaki) na wyważenie i tu zaczęły się schody- pierwsze oględziny wału- diagnoza- szrot. Zaczęły się pomiary, szczegółowe sprawdzenie wszystkiego - całość do zrobienia ale problem z tulejką w główce pierwszego wału (wybite jajo). Tak więc pierwsza część wału rozcięta, i w jej miejsce wjechała druga z dobrą główką. Napawanie ubytków na obrzeżach gniazd krzyżaków, obróbka, dorobienie odrzutnika przed podporą wału ( będzie super sprawa),wymiana krzyżaków i ogarnięcie całości plus wyważenie- koszt 390zł (robota plus kawałek pierwszego wału). No i co mi fachowcy powiedzieli? - najważniejsza część całego tego ustrojstwa to nie podpory krzyżaki itp tylko właśnie główka z tulejką wchodząca na prowadzenie do skrzyni. Pogadaliśmy, podpytałem, podpatrzyłem na koniec usłyszałem, że z tego wału strzelać teraz można. Jak to Polak, podjarany pędem do domu na montaż, czyszczę sobie flanszę od mostu i tak sobie myślę- zerknę te nieszczęsne prowadzenie póki nie mam wrzuconego sprzęgła gumowego. Wyjmuje je, wkładam wał i ch#%... Jest luz. Teraz pytanie do was- kojarzy ktoś z was czy na samo prowadzenie idzie jeszcze jakaś panewka lub coś w tym stylu? wnętrze główki mam praktycznie w tym samym rozmiarze co uszczelniacz kryjący to a luz jest chyba znaczny (chyba, że ktoś wie jaki jest luz roboczy). Może ktoś z was dysponuje jakimś katalogiem etc i powie mi czy np można kupić samą tulejkę zaprasowaną w przedniej części wału?.
Łysyfrota

Postprzez Galus » 01 maja 2014 10:51:02

Wywalic ta cala oploska wizje i zmotac wal tak jak ja to zrobilem. Czego niema to sie nie psuje. Ja tak mam i jestem bardzo :-) bo z wibracjami walczylem ponad rok.
"Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego. Pamiętaj - amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści Titanica..."
vel: Sinner
"Wszyscy wiedza, ze czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, ze się nie da, i on właśnie to coś robi"
Albert Einstein
Galus
Nałogowiec
Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Lubuskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez Łysyfrota » 01 maja 2014 19:17:08

Jeszcze raz spróbuję zrobić to wg projektu opla ale w opcji poprawionej. Łożysko w podporze jest już kryte przez odrzutnik. jutro mam zamiar przemierzyć dokładnie główkę i zobaczyć czy można dopasować jakąś tulejkę metalowo-gumową z jakiegoś zawieszenia. Jeśli nie- pozostaje toczenie i prasowanie czegoś. Zastanawiałem się też nad wrzuceniem tam jakiegoś łożyska ale tu chyba nie wypali bo w grę wchodziłyby zapewne tylko igiełkowe. Jest jeszcze wizja plastiku bądź poliuretanu.

-- Dodano 06 maja 2014 20:29:25 --

No niestety jednak kibel u mnie wyszedł... Frota pójdzie na żyletki bo chyba nie ma sensu grzebać tego dalej tym bardziej, iż w maju koniec OC i przegląd się kończy. Wrzuciłem wał na auto i czas na jazdę testową- 50km/h i zaczyna się wycie na tylnej osi i dziwny rezonans- wracam na garaż szukać winnego. W kanale uszkodziłem oba przewody hamulcowe na ramie,dojście gazu, plus powrót do zbiornika. Powrót ogarniam na szybkiego a hebel postanawiam zdjąć do testów- zrzucam prawy bęben... aż się przeżegnałem. SYF SYF i jeszcze raz syf. Całość dosłownie zatopiona w mazi przypominającej smar, sprężyny walają się wewnątrz bębna, samoregulator najprawdopodobniej zmielony. Popatrzyłem, że źle ustawiłem auto. Na szybkiego zarzucam bęben i koło, odpalam a tu straszny pisk spod maski- myślę alternator stanął. Zrzucam paski sprawdzam- zatarta pompa wodna :/ Odebrało mi już chyba wszelkie chęci do robienia czegokolwiek. Nagromadziło się tego tyle, że grrr... Sam temat mostu i jego naprawy też nie napawa mnie optymizmem bo koszta spore a gwarancji sukcesu- żadnej. Także gdyby ktoś szukał wału dwuczęściowego do longa to mam takowy w stanie chyba idealnym bo po całej reanimacji zrobił 2km ( nowe krzyżaki, podpora, dorobiony odrzutnik, nowe sprzęgło gumowe, wyważony, zrobione wszystko co było do zrobienia; robione w http://www.carservice.olsztyn.pl/ )
Łysyfrota

Postprzez Galus » 06 maja 2014 20:47:58

Ja bym stwierdzil tak. Albo kupiles zlom albo "jak dbasz tak masz" Ja na swoja nienarzekam a juz napewno nie teraz.
"Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego. Pamiętaj - amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści Titanica..."
vel: Sinner
"Wszyscy wiedza, ze czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, ze się nie da, i on właśnie to coś robi"
Albert Einstein
Galus
Nałogowiec
Nałogowiec

Województwo: Lubuskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez wlad » 08 maja 2014 13:53:23

Na wstępie się przywitam, dzień dobry. Nazywam się Władek i mam problem z elastycznym przegubem wału. Frota long 2.4i 1993. Potrzebuję go wymienić jak najszybciej, a nie stać mnie na taki za 350 zł, przynajmniej na razie. Więc pytanie czy można go czymś zastąpić. Pisaliście coś o transicie i wiem że z podporą wału to da rady a czy łącznik też podejdzie, a jak nie to jaki tani zamiennik polecacie.
wlad

Postprzez Łukasz12502 » 11 maja 2014 15:56:02

wlad napisał(a):Na wstępie się przywitam, dzień dobry. Nazywam się Władek i mam problem z elastycznym przegubem wału. Frota long 2.4i 1993. Potrzebuję go wymienić jak najszybciej, a nie stać mnie na taki za 350 zł, przynajmniej na razie. Więc pytanie czy można go czymś zastąpić. Pisaliście coś o transicie i wiem że z podporą wału to da rady a czy łącznik też podejdzie, a jak nie to jaki tani zamiennik polecacie.

podpora z transita pasuje,trzeba tylko mocowanie przerobić,a co do łącznika elastycznego to transit takiego niema więc nie podejdzie.omega,polonez,mercedes w123,124 to tańsze rozwiązania albo zobacz w tedgum`ie.
Chciałem i mam ... Frontere
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Pochwały: 5
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.3TD Long 1991-1995

Postprzez wlad » 21 maja 2014 08:01:32

Wielkie dzięki kolego założyłem z poloneza akurat sąsiad mi taką podarował, pasuje idealnie.
wlad

Postprzez madcar » 25 maja 2014 23:36:03

wlazłem pod auto... i się przyglądam wszystkim częściom, które mogą powodować u mnie dziwne terkotanie, stukanie itd itp
elastyczny łącznik wału u mnie wygląda na jeszcze orginalny z 96 roku (taka ma przynajmniej wybitą datę, nie wiem czy oryginalny GM...ale ma napis Made in Germany)
Obrazek
Obrazek

ma wyraźne takie lekkie pęknięcia, czy to norma? czy już szukać nowego? :niewiem:
Ford Ranger Raptor
madcar
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez eric » 26 maja 2014 07:57:21

madcar napisał(a):... i się przyglądam wszystkim częściom, które mogą powodować u mnie dziwne terkotanie, stukanie itd itp

Mój jest w gorszym stanie i żadnych skutków tego nie zauważyłem. Nowy na pewno będzie bardziej elastyczny i będzie lepiej pracował ale na bank nie wytrzyma tyle co obecny.
... jakieś śrubki mnie powypadały teraz ...
eric
Moderator
Moderator

Obrazki: 48
Pochwały: 11
Województwo: Małopolskie

Postprzez JJKILLER » 26 maja 2014 12:31:29

Guma wygląda nie najgorzej, zwróć lepiej uwagę na podporę wału i na krzyżaki. Złap za wał i szarp na boki lub obracaj. Zobacz czy wtedy nie ujawnią się jakieś luzy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

[A] Wyje podpora wału?

Postprzez jasko90 » 09 lut 2017 13:11:40

Czy dziwne wycie najczesciej przy odpuszczeniu gazu moze pochodzic z podopory wału? Z dnia na dzień się stało i bez upalania w terenie. Wymienilem olej w tylnym moście ale to nie pomoglo, most raczej w dobrym stanie ale jest wyczuwalny luz na podporze wału. Od czasu do czasu słychać tez pukanie pod spodem auta i to na pewno wina podpory ale zastanawia mnie tez to wycie. Jedno z drugim moze być powiązane?
jasko90
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Łódzkie

Re: [A] Wyje podpora wału?

Postprzez brum » 09 lut 2017 13:29:55

Wymień podporę. Jak nie przestanie wyć to most.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59

Postprzez riko » 09 lut 2017 13:39:31

oczywiście,że podpora wyje... jak dla mnie przekleństwo w moim longu... jak ci padnie nie pojedziesz szybciej jak 2 km/h. później ci mózg wytrzepie
było A 2.0 pb
było A 2.4 lpg
jest A 3.1 TD
riko
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Sport 1995-1996

Postprzez jrzeuski » 09 lut 2017 14:00:14

Postaw tylny most na kobyłkach, wrzuć wysoki bieg (na 2H oczywiście), cegła na gaz i słuchaj pod autem skąd wyje :idea:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez riko » 09 lut 2017 14:03:08

w moim longu kilka razy wymieniałem podpory. raz objawy były np. wyje na luzie i hałas typowo łożyskowy a raz po prostu gwizdało. raz w czasie wolnej jazdy a raz pierdykła bez ostrzeżenia... wtedy najlepiej wykręcić wał i dojechać do domu na przodzie. ja wymieniałem dwie, trzy do roku
było A 2.0 pb
było A 2.4 lpg
jest A 3.1 TD
riko
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Samochód: Frontera A 2.8TDI Sport 1995-1996

Postprzez jasko90 » 09 lut 2017 15:00:50

Most raczej nie mialby sie od czego posypac bo auto nie bylo nigdy katowane w terenie, dopiero u mnie od nowosci zobaczylo ATeki a i ja nigdzie w sumie jeszcze nie upalalem, olej czysty bez grama opilkow byl wiec zastanawialem sie tylko czy jest mozliwe zeby podpora wyla... Pukanie, wibracje i wszystko inne to typowe objawy ale jak mowicie ze podpora tez moze wyc to po niedzieli zamawiam nowa bo chyba nie ma sensu oszczedzac i bawic sie w wymiane samego łożyska
jasko90
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Łódzkie

Postprzez brum » 09 lut 2017 15:06:04

jasko90 napisał(a):Most raczej nie mialby sie od czego posypac bo auto nie bylo nigdy katowane w terenie,

A co do ma do rzeczy? Bo raczej nic.

Jeśli podpora ma jakikolwiek luz to się ją wymienia.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59

Postprzez Łukasz12502 » 09 lut 2017 20:53:53

jasko90 napisał(a):Czy dziwne wycie najczesciej przy odpuszczeniu gazu moze pochodzic z podopory wału? Z dnia na dzień się stało i bez upalania w terenie. Wymienilem olej w tylnym moście ale to nie pomoglo, most raczej w dobrym stanie ale jest wyczuwalny luz na podporze wału. Od czasu do czasu słychać tez pukanie pod spodem auta i to na pewno wina podpory ale zastanawia mnie tez to wycie. Jedno z drugim moze być powiązane?

może być podpora.w transicie tak mi wyła że 50km/h i 100db w kabinie było :mrgreen: a tak nawiasem mówiąc od transita po zmotaniu pasuje i 3xtańsza.
Chciałem i mam ... Frontere
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Pochwały: 5
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Lesniczek1989 » 17 wrz 2018 20:53:43

Witam Kolegow.
Moje pytanie brzmi jaka jest tansza opcja na wymiane elastycznego łacznika? Czy z innego autka pasuje, chodzi glownie o cene.
Lesniczek1989
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Lubelskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez Semir » 17 wrz 2018 20:58:51

Lesniczek1989 napisał(a):Witam Kolegow.
Moje pytanie brzmi jaka jest tansza opcja na wymiane elastycznego łacznika? Czy z innego autka pasuje, chodzi glownie o cene.

Przeczytaj temat. Było pisane o zamiennikach.
Chyba coś o transicie i polonezie ale nie chcę
wprowadzać w błąd.
Musisz poszukać info na forum.
EKIPA ŚLĄSKA
Obrazek
Semir
Alchemik

Pochwały: 17

Poprzednia stronaNastępna strona