Witamy !

[All] Przedni most z LSD

Wszystko o przeróbkach Frontery

Re: Przedni most zLSD

Postprzez daro7809 » 04 kwi 2010 20:44:15

szymon.ha napisał(a):Zawieszanie to może nie, ale myślę że koszt mże być wyższy niż most z lsd. Bo one w końcu muszą ciśnienie spore wytrzymać.

Wydaje mi sie ze koszt takiej roboty nie jest drozszy niz mosty z blokada np . w fronterze A nie wiem jak w B pewnie ma wiecej elektroniki ,umnie nie ma żadnej elektroniki ,takze nie ma zadnego problemu przedluzyc same przewody hamulcowe do kabiny i zamontowac zaworki ,pewnie wejdzie troche wiecej plynu hamulcowego
daro7809

Postprzez maciar » 04 kwi 2010 21:27:45

dwa hamulce reczne i ok
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez daro7809 » 04 kwi 2010 21:46:14

Tez o czyms takim myslalem , ale tez o przodzie miale na mysli
daro7809

Postprzez szymon.ha » 05 kwi 2010 01:28:28

ja miałem na myśli elektrozawory, sterowane z kabiny, że pewnie koszt takich by wyniósł sporo, bo nepwno przedłużenie przewodów i założenie zwykłego zaworu kulowego wyniosło by bardzo mało.
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez kondi » 05 kwi 2010 12:44:01

niby patent ciekawy ale czy takie rozwiązanie nie będzie powodowało nierównego zużycia hamulców na osi..... i co za tym idzie częstej wymiany ???? a no i oczywiście można by to jedynie wykorzystać na wykzyżach ... bo niestety w błocie nie zda egzaminu :D
Opel frontera sport LPG lift 3" BFG KM2 31" snorkel (sprzedane :( )
Opel frontera B Long 3.2 LPG frotka rośnie :) 2"zawiecha +2"BL + KM2 33" ... a to nie koniec.... jednak koniec ( sprzedane )
Opel frontera A long 2.2 "rudzielec" domowa seria

PoJEEEPało mnie do 3 odlicz :)
wj 4.7 v8
zj 4.0
xj 2.5

605348314
kondi
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 8
Pochwały: 3
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez daro7809 » 07 kwi 2010 19:39:58

szymon.ha napisał(a):ja miałem na myśli elektrozawory, sterowane z kabiny, że pewnie koszt takich by wyniósł sporo, bo nepwno przedłużenie przewodów i założenie zwykłego zaworu kulowego wyniosło by bardzo mało.

można by zastosowac elektrozawory z instalacji gazowej pewnie bymozna dostac jakies uzywki I takie rozwiazanie bylo by pewnie tansze niz kabinowanie z przewodami hamulcowymi i zaworami do kabiny
daro7809

Postprzez maciar » 07 kwi 2010 20:15:09

te zawory sie nie nadają
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez daro7809 » 07 kwi 2010 20:19:29

maciar napisał(a):te zawory sie nie nadają

Dlaczego :?:
daro7809

Postprzez maciar » 07 kwi 2010 20:34:14

Elementy gumowe zaworu poddadza sie po dobie w płynie hamulcowym no i ciśnienie w układzie hamulcowym na jedną cyfre więcej
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez daro7809 » 07 kwi 2010 20:37:19

maciar napisał(a):Elementy gumowe zaworu poddadza sie po dobie w płynie hamulcowym no i ciśnienie w układzie hamulcowym na jedną cyfre więcej

tak tylko kabinuje z tymi elektrozaworami bo w sierze mialem takie elketro przy gazie
daro7809

Postprzez maciar » 07 kwi 2010 20:44:06

ok tylko odpowiadam,elektrozawór hydrauliczny cenowo napewno powali koncept na kolana lepiej poszukać czy jest jakiś moduł abs ze wspomaganiem trakcji na 3 czujki (wątpie) zostało by przerobić na 4 ale to chyba lepiej i szybciej blokade założyć
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez Pawel » 07 kwi 2010 21:00:09

...ale blokadę zamawiasz/kupujesz i masz taką "jak wszyscy"...
Sikając z wiatrem idziesz na łatwiznę... :wink:
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez przemia » 07 kwi 2010 22:56:00

Pawel - Amor napisał(a):Sikając z wiatrem idziesz na łatwiznę... :wink:

:>:

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez maciar » 08 kwi 2010 04:50:21

Sikając z wiatrem idziesz na łatwiznę... ale to extrime ma być a z wiatrem to za łatwe.Jak elektrozawór to przynajmniej taki jak na foto.Można pomyśleć czy nie zastosować bloku zaworowego od abs i oddzielnie sterować elektrozaworami.Ja osobiście jestem za blokadami,i chyba bede musiał sikać pod wiatr :D
Załączniki
21A2K0T12_XC.jpg
21A2K0T12_XC.jpg (15.74 KiB) Przeglądane 1356 razy
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez lala m » 11 kwi 2010 21:05:28

Witam!z tego co wiem to blokady na przód nawet do 2,2dti aplikują i chyba większy sens jezt założyć z przodu bo przy drążkach wachacz niema takiego wychyłu a i most wtedy się wzmacnia bo zakładają 4 satelity,a wracając do tych przeróbek to nie łatwiej zaopatrzyć się wsztywne mosty np.od Hilluxa,może i prześwit mniejszy ale to też zależy od wielkości kół,lepsze wykszyże i niema problemu z różnicówką bo też są sprzęgiełka.Pozdro!

..........................
Frontera2.8TDIlong
lala m
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Pochwały: 1
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez Jarek sp3swj » 15 cze 2010 21:12:22

Z uwagą przeczytałem chyba cały ten wątek o braku LSD z przodu...

Sam doświadczyłem podczas pewnego wyjazdu z bajorka że autko stało w wykrzyrzu i tak biedny buksowałem i nie mogłem jechać ... w końcu wyjechałem.... ale teraz po przeczytaniu tego wątku oraz poczytaniu o ASR(TCS) podejrzewam że w takim momencie jakbym druga wolna nogą po prostu delikatnie zahamował - to autko by wyjechało pomimo hamowania ;-) musze to kiedys przetrenować. Taka czynność zabierze oczywiście moment z obu kół :twisted: ale dzięki temu jedno koło bezużyteczne będzie przystopowane. Czasami do wyjechania brakuje nam właśnie tą odrobine !!! Jakby ktoś przetestował jednoczesne zwyczajne hamowanie podczas wyjazdu - prosze o podzielenie sie efektami eksperyentu

Grzebanie w fabrycznym układzie hamulcowym jest bardzo niebezpieczne ;-( i to bardzo :!:

Jeżeli już ktoś jest moto majsterkowiczem to trzeb by wypruć z jakiegoś auta pompę+zawory do ASR(TCS) i do tego dorobić sterowanie - pięć przycisków - cztery na każde koło i jeden zwalnianie błyskawiczne blokowania kół. Ale to wymaga zaplecza i czasu ;-) :gears: :gears:

Na pewnej wyprawie przez poligon był z nami koleś Fordem rangerem - 100% salonowieci opony asfalt. o dziwo wszystko przejeżdżał bez żadnego problemu !!! widać było jak fajnie pracuje ASR(TCS) - "bezużyteczne" koła były momentalnie stopowane. Kolesie ze zmotanych partoli 35 cali i samurajów z niedowierzaniem patrzyli na to co koles wyprawia - a był on pierwszy raz w terenie i do tego tak wrednym.

troszke biedak sie zabłocił .... >>> http://lh3.ggpht.com/_8y8_w6JnosA/SixLq ... ablica.JPG
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 12

Postprzez wikked » 15 cze 2010 21:52:02

opisywany sposób z przyhamowywaniem hamulcem przy podparciu tylko na przekątnych jest stary jak najstarszy samochód terenowy. Minus jest jeden: przy braku wprawy można zarżnąć most zanim się dobrze połapiemy o co chodzi. Ja osobiście planuję co innego. Chcę zrobić niezależne zawory na układzie hamulcowym na każde koło osobny. W trialu ma to praktycznie same plusy bo tam jazda jest bardzo powolona i pilot jest w stanie nadążyć ze zwalnianiem kół. Kolejnym plusem jest praktycznie zerowa możliwość uszkodzenia przedniego mostu (ARB dużo mniej wybacza). Ręczne zawory są dostępne praktycznie w każdym sklepie. Do tego planuję ręczny na pompce hydraulicznej na tylne koła. Układ również prosty bo do tyłu idzie jeden przewód hamulcowy i dopiero za korektorem jest dzielony na dwa koła. Praktycznie zero nakładu finansowego a frajda z jazdy nieprawdopodobna.
wikked

Postprzez Jarek sp3swj » 15 cze 2010 22:09:55

wikked napisał(a):opisywany sposób z przyhamowywaniem hamulcem przy podparciu tylko na przekątnych jest stary jak najstarszy samochód terenowy.

hihi no to ciesze sie że wymyśliłem koło :P :P :P :P :mrgreen: Dzięki za oświecenie :-)

Zaworów jest pewnie pełno dostępnych - ale jak wytrzymają eksploatacje codziennej i nie splatają nam kiedyś psikusa.
Podobno ostatnie model Frotki posiadały system TC (ASR) - ciekawe czy ktoś z naszych ma taki model i co by powiedział - czy to dobrze mu działa ....
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 12

Postprzez wikked » 15 cze 2010 22:14:28

wszystko ok tylko jak uszczelnić zęby ABSu żeby się nie obklejały błotem. Każdy z Was jeśli jeździcie po krzakach to wiecie że jeden przejazd przez błoto (głębsze) i ABS można sobie w :dupa: wsadzić. ASR żeby działał muszą czujniki zczytywać obrót koła. Uważam ż za dużo elektroniki ale kto wie. Nie mam, nie jeździłem z ASRem (w "krzokach"), nie będę teoretyzował.
wikked

Postprzez jrzeuski » 15 cze 2010 22:21:46

wikked napisał(a):Do tego planuję ręczny na pompce hydraulicznej na tylne koła. Układ również prosty bo do tyłu idzie jeden przewód hamulcowy i dopiero za korektorem jest dzielony na dwa koła. Praktycznie zero nakładu finansowego a frajda z jazdy nieprawdopodobna.

Lepiej wywalić łącznik linek ręcznego i dołożyć drugi lewarek. Naciągi zrobić na śrubach rzymskich i blokada tyłu gotowa. Sterowanie taką blokadą trzeba potrenować, bo wymaga dobrej synchronizacji pilota i kierowcy (każdy trzyma jedną wajchę). Może być problem z uszczelnieniem przejścia przez budę, ale oryginalny lewarek też w tym pozostawia sporo do życzenia. Zresztą ten kto robi taką zmotę na pewno nie przejmuje się wodą w kabinie :D
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motanie Fronter