Osobiście sam przeszedłem z Mineralnego na Półsyntetyk (10W40) Castrol Magnatec.
Właśnie dzisiaj będę przeprowadzał taki zabieg czyszczenie + wymiana oleju na niby lepszy za który dałem 190zł za 6-litrów oczywiście zostaje przy 10W40.
W moim przypadku silnik przed wymiana na 10W40 rok temu miał wymieniona uszczelkę pod głowicą co za tym idzie zawory i tym podobne rzeczy które znajdują się w głowicy w momencie montażu były przeczyszczone.
Po wymianie oleju ubywało ale w normie książkowej 0,075 na 100km raczej wyciekało zważyłem to dopiero jak się pod samochodem położyłem mechanicy po zerwaniu paska rozrządu naprawiali pompę olejowa ale jej nie dokręcili żadną śruba od strony miski olejowej wiec poprawiłem to ucieka mniej.
Obecnie przy tych mrozach samochód brzęczy zanim się nagrzeje któryś z zaworów daje serenadę ale silnik chodzi ładnie równo jak na dwukrotne planowanie głowicy ciekawe jakie mam sprężanie

Mechanicy mówią o tych silnikach ze mruczą (silnik Omegi 2,2) i rzeczywiście tak jest.
Myślę ze jeśli ktoś nie chce ryzykować to Castrol Magnatec 15W40 jest dobrym wyborem ale wymiana książkowa co 10tys ja proponuje co 8tys.
PS.
Co do oleju oplowskiego 5W30 Syntetyk w skrzyni i reduktorze spisuje się świetnie i przy -26 skrzynia działa idealnie - przy starym oleju jak było +10 stopni skrzynia ciężko mi już chodziła.
Pozdrawiam