Witamy !

[B] Tablica przyrządów głupieje

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[B] Tablica przyrządów głupieje

Postprzez mardan » 29 gru 2011 09:40:36

Witam
po kilkuletniej eksploatacji auta (Fronterea B, 22 diesel) tabliza przyrządów głupieje - objaw jest taki, że tak jakby wszystkie wskaźniki ustawiają sobie "zero" w przypadkowym miejscu, i od niego dopiero działają (co zwykle kończy się na oporze). Znalazłem metodę na poradzenie sobie z tym problemem - wielokrotne włączenie i wyłączanie kluczyka ( za każdym, no prawie każdym włączeniem jest reset, który szarpie wskazówkami i "cofa " je o kilka milimetrów - aż do chlubnego końca, czyli - za którymś razem - wszystkie wrócą do zera - normalnego, potem jest jakiś czas ok. Czy można coś z tym zrobić - miał juz ktos taki przypadek ?
pzdr.
mardan
mardan
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Pomorskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Tablica przyrządów - głupieje

Postprzez RudeBoy » 29 gru 2011 11:19:45

Każdy kto ma Frote B albo miał problem z licznikiem albo będzie go miał. Licznik jest beznadziejnej jakości.
Spowodowane jest to mikropęknięciami ścieżek i zimnymi lutami na płytce licznika.
W 100% skuteczne jest przelutowanie całej płytki niestety jak sam nie umiesz tego zrobić to musisz ze 150zł zapłacić elektronikowi za to.
Zacznij od wyjęcia licznika i przeczyszczenia kostek i złącz na liczniku. U mnie podziałało i od 2 miesięcy problemy ustały ale wiem, że powrócą :D
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez mardan » 29 gru 2011 16:26:49

Dzięki za odpowiedź - już się bałem, że tylko mi się trafił taki felerny egzemplarz... Próbowałem już co prawda takiej operacji ale widocznie zrobiłem to za mało dokładnie - na pewno nie było to 100% lutów...

Pzdr. i życzę dużo szczęścia w Nowym Roku
mardan
mardan
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Pomorskie

Postprzez RenOpel » 26 gru 2012 23:23:09

...to ja mam prośbe....bo i u mnie ten problem się pojawia....podpowiedzcie proszę jesli możecie kogoś polecić kto mi naprawi licznik i wyświetlacz komputera...bo nie lubię jak coś mi nie działa....dzięki i pozdrawiam
RenOpel

Postprzez Jarek sp3swj » 06 sty 2013 01:45:27

RudeBoy napisał(a):Spowodowane jest to mikropęknięciami ścieżek i zimnymi lutami na płytce licznika.

W 100% skuteczne jest przelutowanie całej płytki niestety jak sam nie umiesz tego zrobić to musisz ze 150zł zapłacić elektronikowi za to.
Z...

ścieżki miedziane napewnonie pękają... stara parchata cyna - wszystkie luty do przelutowania...

było dużo tu... viewtopic.php?f=33&t=195&p=166260#p166260
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Powrót do Elektryka