Witamy ! |
---|
|
UnrealGoD napisał(a): taki układ z dopinanym na sztywno napędem na przód to jest dość powszechny. Spotkałem się z nim już i w Nissanach Pick-up i Navara oraz w Fordzie Rangerze. W sumie to całkiem powszechne, proste rozwiązanie
UnrealGoD napisał(a): no i bazowo ma się auto z napędem na tył którym (zwłaszcza w przypadku nie załadowanych pikapów) można sobie tyłem w zakrętach zamiatać.
UnrealGoD napisał(a): Ten za skrzynią (w tz. Transfer boxie) jest planetarny z wiskotyczną blokadą zwiększająca tarcie. Przekazuje on 67% mocy na tył i tylko 33% na przód. Tylny dyferencjał również posiada blokadę wiskotyczną, przedni jest zwyczajny. Generalnie to auto już swoje przejeździło to to nie działa już jak w nowości
jrzeuski napisał(a): (agonia objawia się charakterystycznym strzelaniem)
Wszystko się zgadza. Strzela, bo smar blokuje sprężynę i za słabo się całość zazębia. Jak się szybko tego nie naprawi, to zęby się zetrą. Każdy strzał to przeskok zębatek i może ukruszyć krawędź zęba. I tak ziarnko do ziarnka...Teigrek napisał(a):jrzeuski napisał(a): (agonia objawia się charakterystycznym strzelaniem)
Strzelanie może też być też spowodowane dużą ilością smaru na zębach -ja tak miałem i myślałem że sprzęgiełka się kończą. Ale jak je rozebrałem rok temu to okazało się że zęby są w b. dobrym stanie. Wyczyściłem wszystko ze smaru i posmarowałem tylko mechanizm załączający, a zęby sprzęgiełka i huba pracują na sucho i skończyło się strzelanie.
Jedrek_G napisał(a):No właśnie u mnie tak się zrobiło i teraz mam przegub zewnętrzny do wymiany.Ścięło na nim zęby na długości 4mm
To było przyczyną a nie skutkiem. Następnym razem go zablokuj albo znowu stracisz frez na przegubie. Jak to zrobić znajdziesz w temacie o sprzęgiełkach.Jedrek_G napisał(a):Seger też spadł
FROTERKA napisał(a):Człowiek nie ale konik tak.
Powrót do Układ przeniesienia napędu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości